Menu

Ať vás provází Git!

Co je to Git a proč je dobré ho používat? Třeba proto, že se díky němu můžete vrátit o několik světelných let zpět a neskončíte v černé díře.

Git
Git

Využívat Git je prostě in v každé galaxii, protože ušetří spoustu nervů a výsledek bude o to kvalitnější. Podíváme se na tento nástroj očima obyčejného smrtelníka, provozovatele webového pašeráckého portálu millenium-falcon.cz, notorického skeptika Hana Sola.

„Dobrá, mladej. Co je ten tvůj Git zač?“

Git je pokročilý verzovací nástroj, určený ke správě zdrojových kódů při vývoji prakticky jakéhokoliv softwaru. Uvnitř využívá pokročilých porovnávacích algoritmů a je v současné době nejpoužívanějším nástrojem svého druhu.

„Zpomal, Chewie! Ušetři mě těch technických podrobností. Moje stránky splňují vše, co od nich očekávám. Sám jsem dělal některé úpravy, podobné jinde v galaxii nenajdeš. Proč by mě tedy vůbec měl zajímat nějaký verzovací systém?“

Git skýtá obrovskou spoustu výhod především pro samotné vývojáře. Je rychlý, spolehlivý, umožňuje více lidem společně pracovat na stejném projektu, a to dokonce bez internetového připojení. Je revoluční takřka ve všech ohledech.

„Já v tom nejedu kvůli té vaší revoluci. Dělám to pro peníze! Co z toho budu mít já?“

To je pochopitelné. Avšak pro samotné provozovatele webů je toho také poměrně dost:

Bezpečná záloha

Většina webhostingů data samozřejmě zálohuje. Někdy denně, někdy méně často. Asi jen samotní provozovatelé hostingových služeb vědí, jak bezpečná jejich záloha dooporavdy je. V případě nehody pak často vydávají tyto zálohy podobně ochotně, jako Sarlacc včerejší večeři. A nebývá to zrovna světelnou rychlostí, takže vám zatím utíkají kredity mezi prsty.

Git obsahuje v každé kopii repozitáře kompletní zdrojový kód projektu. Proto se těmto kopiím říká v gitové terminologii klony. Neexistuje žádný nadřazený repozitář, žádná master kopie, u které byste se mohli bát o její ztrátu. Při poruše disku na vašem serveru jednoduše obnovíte server z kteréhokoliv repozitáře, ať už ho má váš programátor, kodér či ať je na specializovaném úložišti zdrojových kódů typu GitHub.com či BitBucket.org.

Tam je ostatně rozumné nějakou kopii vašeho projektu mít vždy. Umožňují snadné připojení odkudkoliv s přístupem na internet, a navíc nabízejí většinou ještě další úrovně zálohy na svých serverech. Zajímavě o tom píše BitBucket v tomto článku.

Snadná migrace

S výše zmíněnými výhodami souvisí i snadná migrace celých stránek na jiný server či úplně jiný hosting. Git byl přímo navržen k tomu, aby instalace projektu byla otázkou pár vteřin a několika kratičkých příkazů. Výměna hostingu teď bude snažší, než přechod na Temnou stranu.

Bleskurychlé dohledání problému

Nechali jste si nainstalovat na stránky pár super vylepšováků a když jste chtěli za pár dní skočit do hyper-administrace, najednou ani škyt? Pro Git žádný problém. Během pár minut zjistí nejen to, kde problém vězí, ale dokonce vám předhodí i konkrétního viníka. Co s ním pak uděláte, je už jen na vás. Zmrazit do karbonitu? Nebuďme tak krutí, drobná sleva by mohla stačit.

Návrat k předchozím verzím

Konečně jsme také u toho verzování. Git, jako plnohodnotný verzovací nástroj, ukládá kompletní historii vašeho projektu. A když říkám kompletní, myslím tím opravdu kompletní. Tedy ne poslední měsíc, ani poslední rok, ale prostě od vytvoření projektu a založení repozitáře, až po úplně poslední změnu, která byla provedena.

Není tedy problém kdykoliv se vrátit k jakékoliv předchozí verzi. Rozmysleli jste si nějakou úpravu? Nevyhovuje vám provedená změna? Chcete z nostalgie oživit starou verzi vašich stránek? Stačí říct, k jakému datu se chcete vrátit či jakou konkrétní úpravu chcete vzít zpět, a Git se postará o bezbolestnou cestu v čase.

Možnost Open-Source

Tuto možnost zde zmiňuji až na konec a jen okrajově. Co to je Open Source a jaké pro projekt může skýtat výhody, by vydalo spíše na samostatnou knihu, než na poslední odstavec článku. Nicméně, je dobré vědět, že velká část dnešního open-source softwaru verzuje právě pomocí Gitu.

Ten nabízí snadné klonování, větvení a úpravy konkrétních projektů. V neposlední řadě pak hlavně komunitu vývojářů a uživatelů, která se může stát hnacím motorem vašeho projektu/start-upu. Tyto komunity se sdružují na stránkách typu GitHub.com, které nabízejí kromě hostingu samotného repozitáře právě především všemožné nástroje pro spolupráci open-sourceových nadšenců.

„Dobře dobře, vždyť už nic neříkám. Přesvědčil jsi mě, Chewie!“

Přesvědčil jsme i vás, že je s Gitem mocná Síla?

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

1

Inspirující

2

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku