Menu

Jak si nezkazit zrak při programování: Vychytávky na obrazovku

„Neseď u toho počítače! Zkazíš si oči!... Aha, ty už máš brýle... Tak aspoň vyndej nádobí z myčky, ať máš nějaký pohyb!“ Poznáváte své dětství?

Jak si nezkazit zrak při programování: Vychytávky na obrazovku

Že má dlouhodobé zírání na obrazovku PC nebo notebooku negativní dopad na naše zdraví, nás strašili už ve škole. Mezitím jsme vyrostli, začali se prací na počítači živit, ale ještě nás kvůli tomu na JIPku záchranka neodvezla.

Na druhou stranu, možná nás sem tam začala z ničeho nic bolet hlava. Ne, neměli jsme teplotu, vlastně jsme žádné vysvětlení pro tu bolest nenašli. Kamarádi nám říkají, že šilháme. Že by nakonec měli babička s dědou pravdu…?

O tom, jak máme rozdělovat pracovní a soukromý život nebo jak máme dodržovat psychohygienu, se dočteme ledaskde. Jak ale přežít čtyř-, šesti-, osmi nebo dokonce desetihodinové koukání na svítící stroj? Přinášíme vám tři tipy, jak nenechat počítač ohrozit naše oči – a zároveň na něm odvést svou práci.

1. Nastavte správný jas na monitoru.

Programátoři to mají jednodušší než některé další profese: Jsou-li ranní ptáčata, naprogramují aplikaci za rozbřesku, jsou-li naopak sovy, vyladí kód o půlnoci. Slunce se ale neptá, jestli zrovna pracujeme, a tak si musíme s osvícením poradit sami.

Nastavení jasu je nutné z toho důvodu, abychom na obrazovku „nemžourali“ a nenamáhali tak oči. Změnu můžeme snadno provést v nastavení počítače, existují ale i aplikace, které to ale udělají za nás v závislosti na denní době a geografické poloze.

Jak ale říká staré přísloví: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ I když si stáhneme nejlepší software na regulaci barvy monitoru, přirozené světlo nám to nenahradí. Richmond Avenal z Ajťáků sice dělal v doupěti technika, nakonec se ho ostatní začali děsit…

2. Správně si osviťte místnost.

Správné světlo by měl vyzařovat nejen monitor, ale i jeho okolí. Pokud píšeme kód v noci, neobejdeme se bez lampy.

Možná si řeknete, že to zvládnete bez ní, protože počítač přece taky svítí. Chyba lávky! Světlo z počítače nedokáže osvětlit celou místnost, a i když si nastavíte správné osvícení monitoru, nakonec stejně budete namáhat oči.

Nejlepší investicí do osvícení jsou LED žárovky: jsou šetrné k přírodě a dlouho vydrží. I tak bychom ale měli mít jednu důležitou věc na paměti: nesvítit lampou přímo na monitor.

Co ale dělat, pokud pracujeme s více obrazovkami, tedy zbývá méně prostoru? Řešením je pořídit si lampu, kterou můžeme pootočit tak, aby svítila tam, kam potřebujeme. I stojan by měl být ohýbatelný, tudíž se vyplatí investovat do lampy s „kolínkem“.

3. Mrkněte. I jinam.

Dívat se několik hodin v kuse na monitor zraku neprospívá. Chceme-li se vyhnout bolavým a unaveným očím, stačí pravidelně mrkat. Jedná se sice o instinktivní chování, které se nemusíme učit, je ale snadné ho podcenit, stejně jako například pitný režim. Modelky nejspíš ví, proč při popíjení nápojů zamrkat…

I tak bychom si ale měli dávat od počítačů čas od času pauzu. Jednou za dvě hodiny bychom se měli jít protáhnout a dívat se do dálky, aby se naše oči mohly přestat soustředit.

Ovšem během nich bychom neměli přepnout aplikace a věnovat se na počítači něčemu jinému – potřebujeme odejít a dívat se jinam než na jeho obrazovku.

Co říci závěrem? Chraňte svůj zrak při práci a buďte ke svým očím hodní. A pokud vám i přesto nebude dobře, neváhejte se obrátit na očního lékaře.

Jak se vám článek líbil?

8

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku