Menu

2+2 polohy a místa na zpestření programování

Hrbíte se u počítače u kancelářského stolu a proklínáte se, že jste raději nešli dělat zedníka? Nezoufejte! I když je počítač váš denní chléb, neznamená to, že se při práci musíte omezovat. Kdo říkal, že u počítače se musí sedět a že počítač musí ležet v kanceláři?

2+2 polohy a místa na zpestření programování

1. Vestoje

„Jestliže sedíte u počítače prakticky denně po dobu deseti a více let, jako třeba někteří překladatelé nebo programátoři, je velmi pravděpodobné, že pocítíte nepříjemné důsledky jednostranné tělesné zátěže,“ uvádí na svém blogu podnikatelský poradce Robert Vlach.

Jako výhody práce na nohou uvádí mimo jiné zapojení více svalů než při poloze vsedě. Samozřejmě to neznamená, že se akorát zvedneme ze židle a budeme z výšky hledět na monitor, protože to bychom si vůbec nepomohli.

Nejlevnější možností je podložit si počítač tvrdým materiálem, existují ale i další možnosti. Můžete například investovat do poliček nebo polohovatelných židlí.

Na druhou stranu, práce vestoje není úplně bez rizika. Jak píše server bozpinfo.cz, neustálé stání při práci může způsobit kardiovaskulární nebo ortopedické obtíže, a podle online časopisu Vitónica, který se zaměřuje na zdravý životní styl, má také negativní vliv na záda. To nezní jako moc velký rozdíl oproti sezení...

Zároveň, jak ale píše informační web o bezpečnosti a zdraví při práci, můžeme těmto problémům předejít kvalitní obuví, ergonomickou rohožkou a častým protahováním se.

Kanadské centrum pro ergonomii a bezpečnost zase doporučuje pro práci zaměřenou na přesnost (kam spadá i programování) stůl ve výši 5 cm nad loktem, tedy povětšinou v rozsahu 95 až 120 cm.

A co dělají lidé, když jsou ze stání unavení a ani sedět se jim nechce? Pořádně se natáhnou…

2. Vleže

Zní to jako utopie, nicméně to už několik lidí vyzkoušelo. Existují polohovatelné stolky, které si můžeme otáčet, jak potřebujeme, aniž bychom se museli ohýbat.

Ačkoliv to zní jako řešení pro pecivály, jedná se o pomůcku, která umožňuje práci lidem se sníženou pohyblivostí. Jedním z takových lidí je i blogerka vystupující pod přezdívkou KRISTA. „Protože nemůžu (nebo bych neměla) stát na nohou celý den, většinu práce na počítači dělám vleže,“ píše v příspěvku pro web MyUprightLife.com.

Zdravotní problémy ale na sebe nenechaly dlouho čekat a KRISTA se tak začala potýkat s bolestmi krku a zápěstí. Na základě toho dospěla k doporučením, které jsou samozřejmě její osobní, nikoliv lékařskou radou: páteř a zápěstí musí být v rovné poloze, lokty u těla a ruka se nesmí krčit, když saháme po myši. Jak tedy vidíme, úraz nemusí programátora vyřadit z pracovního života ani mu zabránit v rozjezdu. A když je řeč o jízdách…

3. Ve vlaku

Kombinovaná práce na dálku a v kanceláři neznamená jen to, že pracujeme akorát doma a u zaměstnavatele, nýbrž i na cestě mezi těmito dvěma místy. Zatímco někdo si při cestě do práce čte noviny nebo poslouchá hudbu, čas na cestě se dá využít i k práci. Někteří lidé dokonce i ve vlacích bydlí.

V autobuse, vzhledem k situaci na silnicích, nemusí být práce na počítači pohodlná, a v autě ani na kole toho také moc nenaprogramujeme, když řídíme. Vlaky se svými stolečky nebo širokými prostory k sezení tedy hrají prim.

Samozřejmě, jednotlivé spoje se mezi sebou značně liší – na regionálních spojích málokdy najdete wi-fi a stolečky ve vagónu budou nejspíš tak malé, že si budete muset vzít s sebou podložku pro počítač. Na druhou stranu, trvá-li vám cesta do práce vlakem alespoň půl hodiny bez přestupu, zvládnete se ponořit do flow a být produktivní. Samozřejmě za předpokladu, že se ve stejném kupé nerozbrečí dítě nebo se nebude vaší pozornosti dožadovat pes spolucestujících.

4. V přírodě

Někdo chce ale být zvířaty obklopen, a tak není nic jednoduššího, než si z home officu udělat forest, field či beach office. Výhody jsou jasné: čerstvý vzduch, nekonečná otevírací doba a v případě, že zrovna rostou houby nebo maliny, i svačina zdarma.

Na druhou stranu, práce v přírodě nemusí být pohodlná, tím spíš, pokud pracujeme s technikou. Zatímco umazané kalhoty hodíme do pračky, jehličí napadané do klávesnice se řeší hůř.

A to ještě nemluvíme o rozmarech počasí, kdy začne znenadání pršet nebo naopak svítit sluníčko natolik, že zjistíme, že jsme si nechali doma opalovací krém. To se pak práce na projektu změní v hledání střechy nad hlavou.

Že ovšem tato možnost i přes všechny nevýhody nabírá na popularitě, dokazuje vznik lesních pracovišť, která jsou volně k dispozici ve Finsku. Ať už se ale rozhodnete pracovat kdekoliv, vyberte si místo, které je vám příjemné a kde budete nejproduktivnější. A je úplně jedno, jestli to bude open space uprostřed rušného města, nebo zřícenina hradu daleko od civilizace.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

4

Inspirující

1

Zábavný

3

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku