Menu

Létající policie i chirurgie na dálku. Jak 5G změní svět kolem a ovlivní naše zdraví?

Poslední dobou se stále více mluví o telekomunikačním standardu 5G. Informace o 5G se k veřejnosti dostávají pomalu a po skromnu, možná proto vznikl prostor pro různé konspirační teorie. Pojďme se tedy podívat na praktické využití pro běžné uživatele i firmy.

Létající policie i chirurgie na dálku. Jak 5G změní svět kolem a ovlivní naše zdraví?

Co je 5G?

Jak se technologie postupně rozvíjí tak se na trhu objevují stále nová a další využití pro mobilní signál. Čím více je ale mobilní síť využívána, tím vyšší jsou kladeny nároky na její funkčnost. Právě proto se po světě začíná adoptovat nová, již pátá generace bezdrátových systémů. Standard 5G v první řadě umožňuje mnohonásobně rychlejší přenosovou rychlost. Odhaduje se že za běžných podmínek bude desetkrát až dvacetkrát rychlejší než předchozí verze 4G (LTE Advanced). Dále se pátá generace pyšní násobně menší dobou odezvy a to méně než 1ms.

V Česku je 5G teprve ve fázi testování (pouze v některých městech) a to hlavně z důvodu plánované aukce frekvencí, ke které by mělo dojít na začátku příštího roku. Pokud doma sledujete televizi, tak jste ale možná slyšeli o vypnutí vysílání DVB-T ve prospěch novějšího DVB-T2. Tento přechod souvisí právě s 5G, které definuje tři hlavní rozsahy frekvencí. Jeden z těchto rozsahů právě spadá do frekvence aktuálního DVB-T. Ke zrušení tedy dochází proto, aby se frekvence 700 MHz uvolnila pro využití 5G.

Jaký je přínos pro uživatele? Má smysl pořizovat telefon s podporou 5G?

Pokud patříte mezi lidi co v kapse nosí smartphone, asi vás zajímá, kdy budete mít 5G v telefonu. Již nyní jsou dostupné telefony, které 5G podporují, ovšem vzhledem k neexistující síti je to spíše předčasná investice. Až technologie projde testováním a bude využitelná přímo v chytrém telefonu, pravděpodobně dojde ke změně nabídky mobilních datových tarifů. Přeci jen s novou rychlosti by bylo možné běžné datové tarify vyčerpat během jedné minuty.

Ke sledování videí přes mobilní data by již dnes mělo bohatě stačit 4G se svou přenosovou rychlostí. V případě páté generace se nabízí možnost sledování i v 4K kvalitě (například na tabletu) a nebo živého vysílání videa s vysokým rozlišením. Nové spojení slibuje vyšší stabilitu a díky nižší odezvě tak bude mnohem reálnější online hraní akčních her přímo v mobilním telefonu.

Jak 5G ovlivní weby?

Dlouhodobým celosvětovým trendem je zvyšování podílu mobilních uživatelů na webu. Jak bude postupně více zařízení využívat k přenosu 5G, otevře to brány ještě kreativnějším využitím webových technologií. Poptávka po mobilním webu bude stále více stoupat a v případě rychlého spojení budou weby stále častěji k prezentaci obsahu využívat video. Nelze ani vyloučit širší využití augmentované reality (AR) v ecommerce. Pokud například budete chtít pomocí telefonu nakoupit kus nábytku nebo dekorace, eshop by vám mohl pomocí AR ukázat, jak bude produkt vypadat přímo u vás doma. Dámy možná ocení aplikaci, která jim ukáže, jak by jim slušel oděv, který se teprve chystají zakoupit. Jako uživatelé se tedy v přicházejících letech můžeme těšit na mnohem živější a interaktivnější weby. To vše díky zásadně rychlejšímu 5G připojení.

5G v komerčním sektoru. Jak se změní svět kolem nás?

Zdaleka nejširší uplatnění pro nový standard se najde bezpochyby v technické komunikaci mezi jednotlivými elektronickými přístroji. Již dnes IoT neboli “internet věcí" propojuje téměř 30 bilionů zařízení po celém světě. Předpokládá se, že tento počet bude i nadále stoupat, jak se bude adoptovat 5G standard. Větší datová kapacita umožní vyšší počet senzorů a intenzivnější sběr dat. Tato data pak mohou být centrálně zpracována místo toho, aby se výpočet prováděl v každém čipu zvlášť. Zařízení také mohou komunikovat a předávat si informace přímo mezi sebou což by pomohlo mimo jiné autonomnímu řízení. V chytrém městě by například mohl semafor přes 5G vysílat, jaká barva zrovna platí nebo přítomnost chodců na chodníku. Autonomní vozidlo by pak mohlo tento signál na krátkou vzdálenost zachytit a dle toho přizpůsobit jízdu.

V budoucnu tak 5G možná najdeme i v kontejnerech na tříděný odpad, kde budou senzory snímat volnou kapacitu. V parkovacích automatech, které například mohou samy evidovat, jaké auto poblíž parkuje a po jakou dobu. V elektroměrech, jenž podporují dálkový odečet a nebo i vypnutí na dálku.

Velký průlom by 5G mohlo přinést v hůře dostupných oblastech, kde jsou tradičně problémy s připojením k internetu. Pomocí speciálního zdravotního vozidla by bylo možné provést základní lékařskou diagnostiku na dálku. Očekává se také častější využití dálkových chirurgických zákroků. Speciální zařízení je ovládáno chirurgem ke kterému je naopak přenášen obraz pacienta. Při takovém zásahu je totiž nízká odezva spojení zařízení naprosto klíčová a 50 milisekund může udělat opravdu obrovský rozdíl.

Možnost kvalitního a rychlého přenosu obrazu také uvítají uživatelé létajících dronů. Ty tak bude mnohem snadnější ovládat na dálku a díky rozsáhlé 5G síti bude možné drony ovládat i v případě, že odletí ze zorného pole. Je tedy možné, že v ulicích měst, stále častěji poblíž hromadných akcí, zahlédneme policejní dron dohlížející na situaci.

Jako poslední variantu bych rád zmínil využití v expedici zboží. Možná někteří znáte videa z automatizovaných skladů Amazonu, kde malí robůtci vozí celé regály se zbožím. Pomocí soukromé 5G sítě by mohla i Alza svůj sklad rozšířit na podobný systém.

Čeho se na 5G obávat?

S rostoucím počtem zařízení propojených pomocí 5G bude stoupat i počet zařízení v Internetu věcí. Tento trend pravděpodobně naláká kybernetické útočníky a ti se budou zřejmě pokoušet zařízení různě odposlouchávat nebo s nimi na dálku manipulovat. Dnes je například každodenní praxí v oblasti webů, že automatičtí roboti (podobné těm od Googlu nebo Seznamu) procházejí weby napříč internetem a pokouší se vyhledat nějakou známou bezpečnostní slabinu.

Dalším potenciálním problémem 5G konkrétně v Česku je nevhodně nastavená aukce kmitočtů kde ČTÚ povolí jednomu subjektu největší rozsah pouze 60MHz. Menší rozsah kmitočtu tak údajně neumožní gigabitovou rychlost přenosu skrze 5G. Tak malý rozsah se nelíbí Jiřímu Grundovi, výkonnému řediteli asociace provozovatelů mobilních sítí: „V prováděcím rozhodnutí Evropské komise (č. 2019/235) je jasně uvedeno, že šíře bloku 80-100 MHz je pro efektivní zavádění 5G služeb zvláště významná. Z podmínek české aukce však vyplývá, že čeští operátoři nemohou získat více než 60 MHz. Z Česka se tímto rozhodnutím regulátora stane země, která nebude moci konkurovat Evropě“.

Pokud by vás náhodou zajímalo jaká je souvislost mezi 5G a nemocí COVID-19 tak vězte, že lepší otázka spíše zní “Jaký efekt mají rádiové vlny na lidské tělo". V tomto ohledu se mnoho studií shoduje (a slavná světová média je rády citují) že klíčovou ochranou je lidská pokožka. Většina elektromagnetického spektra, a to zejména vyšší frekvence, má na pokožku neznatelný vliv a může ji přinejlepším mírně zahřát. Frekvence mikrovlnné trouby 2,45 GHz je zvláštní případ, protože rezonuje s molekulou vody a tím se zvyšuje teplota. Shrňme si tedy frekvence:

  • Nízká frekvence 600 MHz - 1GHz - Odpovídá části rádiových frekvencí a díky své vlnové délce prochází skrze lidské tělo.
  • Střední frekvence 3 GHz - 5 GHz - Odpovídá části mikrovlnných a radarových frekvencí a téměř úplně prochází skrze tělo. Zlomek záření se v těle absorbuje čímž neznatelně zahřeje některé molekuly.
  • Vysoká frekvence 20 GHz - 100 GHz - Tento rozsah frekvencí zabírá část mikrovlnného spektra téměř u jeho konce, kde navazuje infračervené záření. Tyto frekvence lidskou pokožkou neprochází a absorpcí mohou pokožku mírně zahřát.

Jedná se o české frekvence. Ve světě se rozsahy mohou různit. V seznamu výše vidíme, že frekvence, které 5G využívá, nejsou nic nového nebo neznámého. Pouze se našlo využití pro něco, co bylo málo využito. Bojíte-li se vlivů 5G záření na vaše tělo, pak byste se měli také obávat: Bezdrátových sítí Wi-Fi, letištních skenerů, televizního vysílání, EHF terapie (čtete správně, část 5G překrývá frekvence, jenž se používají k léčení nemocí) a také radioamatérů.

Jak se vám článek líbil?

4

Praktický

3

Inspirující

0

Zábavný

3

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku