Menu

Microsoft Power Fx aneb programování na bázi Excelu

Letos uplynulo pětašedesát let od vzniku prvního komerčně dostupného programovacího jazyka (FORTRANu od IBM). Od té doby vznikla řada dalších a ani letošek nebyl výjimkou; jednou z novinek je Microsoft Power Fx.

Microsoft Power Fx aneb programování na bázi Excelu

Letos uplynulo pětašedesát let od vzniku prvního komerčně dostupného programovacího jazyka (FORTRANu od IBM). Od té doby vznikla řada dalších a ani letošek nebyl výjimkou; jednou z novinek je Microsoft Power Fx, vytvořený týmem Microsoftu ve složení Vijay Mital, Robin Abraham, Shon Katzenberger a Darryl Rubin, jehož dokumentaci si můžete přečíst na příslušné stránce na GitHubu.

Jazyk byl představen na letošní konferenci Microsoft Ignite a podle své mateřské společnosti je jeho smyslem „demokratizovat technologii“.

„Máme předlouhou historii programovacích jazyků. Za posledních patnáct let se stalo něco opravdu zajímavého: Programovací jazyky začaly být k dispozici zdarma a staly se z nich otevřené zdroje poháněné komunitou,“ říká Charles Lamanna, náměstek ředitele Microsoftu pro Power Platform, platformu podnikových aplikací.

Co tedy tento nový, opensourcový jazyk přináší?

V první řadě se jedná o jazyk nízkokódový, tedy takový, který vyžaduje minimum kódu pro tvorbu aplikací. Jeho syntax je podobná Excelu, známé aplikaci od Microsoftu na tvorbu tabulek. Ostatně, Fx je velmi nápadné zkratce f(x), jež označuje předpis funkce x, z čehož vyplývá, že o funkce rozhodně nouze nebude.

Například fundamentální “Hello, World!” napíšeme v tomto programovacím jazyce jako

Notify ( "Hello, World!" ),

a to do příkazového řádku uvozeném textem „fx“.

Excelu je podobný i v jiných ohledech; podíváme-li se na seznam příkazů v Poweru Fx, najdeme v něm ty, které známe z tabulkové aplikace (Count, CountIf, Find a podobně). Pro srovnání, které funkce nabízí Excel a které Power Fx, se můžete podívat na video April Dunnam (v angličtině, bez titulků), poradkyně pro Power Platform.

V čem tedy spočívají jeho přednosti? Kromě jednoduchosti a podobnosti s Excelem se nabízí využitelnost v psaní skriptů; jak sděluje Dunnam ve svém videu, podpora tohoto jazyka v aplikacích řízených modely znamená, že by mohl nahradit JavaScript (což ale může zároveň být i nevýhoda).

Protože je tento jazyk nováčkem na scéně, neexistuje na něj tolik recenzí jako na jeho starší „sourozence“.

Na diskuzních fórech o programování však k němu několik uživatelů již stihlo vyjádřit názor. „Vlastně je to geniální, protože spousta lidí v práci v Excelu programuje na základní úrovni. (...) V podstatě uvádějí miliony lidí do programování,“ píše uživatel kizerkizer na diskuzní platformě Reddit.

„Tento projekt mi přijde docela zajímavý. Zdá se, že existuje potřeba programovacího prostředí s uživatelsky jednoduchým a adaptabilním a rozhraním, do kterého se dají nalít data z nějakého souboru nebo webové stránky,“ uvádí ve stejné diskuzi uživatel gvozden_celik.

Bližší informace o programovacím jazyce Microsoft Power Fx najdeme na oficiálních stránkách Microsoftu, a to i v českém jazyce. Jak již bylo řečeno, jazyk je opensourcový, tudíž se můžete zapojit do jeho zlepšování.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

11

Inspirující

0

Zábavný

2

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku