Menu

Jak vyzrát na první dny jako nováček v digitální agentuře?

A je to tady: První den v práci, konkrétně v digitální agentuře. Možná jste čerstvý absolvent, který začíná své první zaměstnání po škole. Nebo jste třeba ostřílená profesionálka, která přechází od klienta k dodavateli. Tak či onak, změna je to pro každého z nás.

Jak vyzrát na první dny jako nováček v digitální agentuře?

Nástup do jakéhokoliv zaměstnání znamená, že si musíme zvyknout na spoustu nových věcí: na novou trasu z domova, na nové kolegy, nová pravidla a nová zabezpečovací hesla. Pokud jsme ještě ke všemu nováčky v oboru, musíme si ještě ke všemu osvojit nové znalosti a schopnosti.

„Zaučování v BlueGhostu se snažíme s každým novým příchozím zvednout o další level výše. Chceme, aby se každému dostalo co nejlepší péče v nastartování svého života u Modrého ducha,“ vysvětluje Eva Kalníková, personalistka Modrého ducha. A co si pod tím konkrétně představit?

Každý nováček, který do Modrého ducha vstoupí, si první den projde základním školením, kde se dozví, jak to v doupěti chodí, a seznámí se s novými kolegy. Během prvního měsíce by měl zvládnout všechna adaptační školení.

Co když ale na člověka spadne splín? I na to existuje řešení.

1. Dejte tomu čas.

Na začátku přicházíme všichni s velkolepými plány nebo alespoň představou, jak svou práci budeme dělat. Proto může být frustrující, když odevzdáme práci a náš nadřízený ji nám vrátí s vyznačenými chybami. Tím spíš, pokud se to nestane jednou, nýbrž víckrát.

„Proč se to nemůžu naučit hned? Copak jsem totální lůzr? Co když mě vyhodí?“ ptáte se a úzkostlivě počítáte dny do konce zkušební lhůty.

Jste-li ale začátečník, tedy takzvaný junior, nikdo nemůže čekat, že se vše potřebné naučíte za jedno odpoledne, nedejbože že je hned od prvního dne budete umět. Osvojit si některé postupy může trvat dokonce několik měsíců.

Nemusíte se však bát: Možná se zaučíte mnohem rychleji. „Každému z nás trvá adaptační proces jinou dobu, ale máme zkušenost, že i juniornější kolegové jsou již po prvním měsíci plně zorientování ve své práci. Ti zkušenější to zvládnou klidně i za polovinu času,“ upozorňuje Eva Kalníková.

Nepropadejte tedy panice, pokud vám něco trvá déle než služebně starším kolegům: Teprve se zaučujete a nikdo po vás nemůže čekat zázraky. Buďte učenliví, a pokud budete opravdu dobří, za pár týdnů nebo měsíců se posunete o míle dopředu.

2. Nebojte se říct svůj názor.

Možná si řeknete, že to je přece nesmysl. Proč by měl někoho zkušeného zajímat názor nováčka?

Jenže digitální agentura vám dala nabídku práce právě proto, že nováček jste. Nejste sice tak zběhlí v řemesle jako vaši služebně starší kolegové, máte však něco, co ostatní ve firmě postrádají: pohled zvenčí.

„Než začne editor nebo redaktor psát, má tendenci číst, naslouchat a zase číst a teprve poté formulovat své myšlenky. Proto mě překvapilo, že se na mě už od začátku ostatní obraceli s žádostmi o názor nebo radu v oblasti přístupnosti a inkluzivity, na kterou se specializuji. Zároveň mě to velmi potěšilo, protože to znamenalo, že mému pohledu důvěřují,“ vysvětluje Ivana Recmanová, která Blog Modrého ducha spravuje.

Určitě se tedy nebojte vyslovit svůj názor nahlas – přinejhorším se dozvíte, že s vámi nikdo nesouhlasí. A nikdo se na vás jako na nováčka nebude zlobit, když se teprve budete rozkoukávat.

3. Zpestřete si pracovní prostor.

S tímhle se potýkají noví zaměstnanci na jakémkoliv pracovišti, a to jak v digitální agentuře, tak třeba na nádraží nebo v mateřské škole. Najednou jste v novém prostoru, zvykáte si na nové tváře, novou cestu do práce i na to, kam se uklízí hrnečky v kuchyni.

Máte-li vlastní pracovní prostor, udělejte si ho veselým: Dejte si na stůl fotky svých mazlíčků nebo blízkých osob, vylepte si na zeď plakát (pokud to máte na pracovišti dovolené) a doneste si z domova papuče na přezutí nebo vlastní hrneček. Když budete mít blízko sebe věci, ke kterým máte citový vztah, bude se vám zvykat lépe.

Díky zajímavým obrázkům také lépe navážete vztah s kolegy. Je možné, že váš kolega poslouchá stejného hudebníka jako vy, ale kdybyste si v kanceláři nevyvěsili jeho plakát, nikdy by na něj řeč nepřišla. Stejně tak si můžete získat přízeň ostatních, když přinesete z domova nějakou dobrotu a podělíte se o ni s ostatními.

Jak se říká, když se s někým podělíme o problém, uleví se nám napůl, ale když budeme s druhými sdílet radosti, náš pocit štěstí se zdvojnásobí.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

5

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku