Menu

5 trendů videoreklamy: Čím zaujmout své zákazníky?

Jaké trendy ve videoreklamě jsou na vzestupu? Rozhlédněte se kolem dokola Niagarských vodopádů nebo se projeďte v novém autě, o kterém zatím jen čtete recenze, to vše z pohodlí vašeho křesla. Je čas začít se dívat do budoucnosti. Skrz virtuální realitu a 360° kameru!

5 trendů videoreklamy: Čím zaujmout své zákazníky?

Proč potřebujete videomarketing?

Video je jednou z nejdůležitějších forem online obsahu. Podle Googlu, polovina YouTube odběratelů ve věkovém rozmezí 18 – 34 let ustane s činností, které se zrovna věnují, jen aby se mohli podívat na nový vlog jejich oblíbeného autora.

Kolem roku 2016 se video začalo používat jako nástroj obsahového marketingu. Postupně získávalo na popularitě až se z obyčejné propagační taktiky přerodilo v kompletní reklamní strategii. Videomarketing se během pár let vypracoval v plnohodnotné, kompletně měřitelné odvětví.

Trendy se však neustále mění a v e-komerci to platí dvojnásob, proto je důležité držet krok s novinkami tak, jak přicházejí. Jak využít videomarketing ve svém podnikání a podpořit tím svůj brand a vztah se zákazníky?

Vlogging pro podnikání

Natáčet na YouTube může každý! Obsah bývá různorodý, od návodu na dokonalý make-up přes herní tutoriály až po psychologické výlevy internetových celebrit. Vlogging se zprvu jevil jen jako neužitečný exhibicionismus, avšak postupně se ukázal jako autentická forma lidské tvořivosti a novodobá obsese, které propadl celý svět.

Sdílením záběrů za oponou získáte lepší kontakt se svými zákazníky, vyvoláte v nich pocit, že vaši firmu důvěrně znají, a k vašemu produktu či službě si vybudují osobnější vztah. Jednoduchý způsob k posílení vztahů. Vše, co přitom potřebujete, je smartphone, software pro editaci videa, YouTube kanál, trochu vkusu a pár nápadů.

Lidé zkrátka rádi sledují životy jiných lidí, ale vloggování není pouze o záběrech ze zákulisí. Uživatelé kromě rozptýlení hledají na YouTube také rady a řešení problémů. Mimo zábavy je video skvělý způsob, jak své fanoušky vzdělat a poskytnout jim odpovědi na otázky. Firmy i podnikatelé to pochopili, a tak můžeme do budoucna očekávat jen další nárůst tohoto trendu.

Živé vysílání

Živé vysílání nabývá na důležitosti. Všechny velké sociální platformy už obsahují funkci „live“, ať už se jedná o Instagram, Facebook, YouTube, Twitch či Caffeine

Podle výroku Facebooku, denní sledovanost živých přenosů za poslední rok čtyřnásobně stoupla. Streamovat v reálném čase má své výhody, aktivita diváků, kteří vás sledují, je mnohonásobně větší a lidé mají tendenci reagovat, komentovat a klást otázky. Osobitost a aktuálnost způsobuje, že fanoušci vydrží u videa déle, než kdyby se jednalo o záznam.

A co všechno mohou firmy pomocí živého vysílání sdílet? Prezentace nových produktů, návody, tutoriály, postupy, webináře, exkurze, otázky a odpovědi, rozhovory a mnohé další. Je to jednoduchý způsob, jak zvýšit povědomí o značce a je jen otázkou času, než se live video začne využívat častěji.

360° videa

Záběry s 360° rozsahem se od doby, co byla speciální kamera uvedena na trh, staly skvělým způsobem, jak zákazníkovi zprostředkovat interaktivní zážitek při sledování produktového videa. Předpokládá se, že jejich využití v marketingu i nadále poroste. 360° videa jsou bezpochyby skvělá pro cestovní kanceláře a prodejce zájezdů, použít se však dají i ve spoustě jiných odvětví, od eventových agentur přes interiérový design a architekturu, automotiv, muzea, galerie a mnohé další. Tvorba takové virtuální prohlídky přitom není zdaleka tak těžká, jak si možná myslíte. Vše, co k tomu potřebujete, je dobrá kamera s několika čočkami, například GoPro, a vhodný editační software, ve kterém následně spojíte všechny záběry v jeden celek.

YouTube reklamy

Televize byla po dlouhá léta propagační kanálem číslo jedna, který umožňoval oslovit statisíce lidí v pohodlí jejich obýváků. Stále více společností však začíná investovat peníze také do YouTube reklamy, než aby vyčerpávali rozpočet na drahé televizní vysílání. Nejenom, že jsou YouTube reklamy levnější, ale díky nastavitelnému, relevantnímu cílení dokážou oslovit více potenciálních zákazníků.

Že se na YouTube propagaci postupně bude zaměřovat čím dál více firem se dá předpokládat také z důvodu, že uživatelé jsou již na reklamy na této platformě zvyklí a nebouří se proti nim, jako například na Netflixu.

Virtuální realita

Virtuální realita je stále vnímána jako nově vznikající trend, nicméně můžeme odhadovat, že do budoucna její výskyt v marketingu rapidně vzroste. Nejenže se bude pro potřeby reklamy používat častěji, ale bude také dostupnější.

Ukázkovým příkladem, jak využít virtuální realitu k osvětě zákazníků, je projekt společnosti Lowe's. Pomocí výukových videí se uživatelé mohou naučit, jak být domácími kutily a zvelebit si dům podle svých představ. Jednoduše si nasadíte speciální brýle a ihned víte, jak vymalovat, položit dlažbu, nebo vyrobit zábradlí. Lowe's navíc tvrdí, že lidé, kteří absolvují lekci ve virtuální realitě si o 36 % lépe pamatují jednotlivé postupy než ti, kteří pouze shlédli klasický YouTube návod.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

3

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku