Menu

6 mýtů o práci z domova, kterým byste raději měli přestat věřit

Dříve výhoda, dnes nutnost. Home office se postupně stává normou, jejíž nástup pandemie ještě urychlila. I přesto však kolem práce z domu přetrvává mnoho dogmat a iluzí. Podívejte se, jaké mýty se ještě nepodařilo vymýtit!

6 mýtů o práci z domova, kterým byste raději měli přestat věřit

Ještě do nedávna byla v Česku možnost práce z domu spíše bonus, který nabízelo několik málo firem. Podle průzkumu, který provedl projekt Evropa v datech, v roce 2019 využívalo v České republice home office kolem 4 % pracujících . Musela přijít celosvětová pandemie, aby se názor zaměstnavatelů alespoň částečně změnil. I přesto, že se vnímání home office zlepšuje, stále kolem něj panuje řada mýtů a polopravd. Pojďte je společně s Modrým duchem vymýtit.

Pláž, sluníčko a koktejly. Je tohle home office?

Usmívající se osoba, která leží na pláži v hamace s notebookem opřeným o kolena a vedle sebe koktejl. I takhle si někteří představují home office. O tento obrázek se postarali především digitální nomádi a fotobanky. Samozřejmě je možné pracovat a přitom cestovat. Málokdo si s sebou však bere notebook přímo na pláž či k bazénu. Proč? Je to značně nepraktické. K dispozici nejsou žádné zásuvky, notebook se na přímém slunci přehřívá, bolí vás za krkem a na obrazovku je špatně vidět. A k tomu všemu ještě riziko, že se vám do laptopu dostane voda či písek a až si půjdete zaplavat, někdo vám zařízení ukradne. Zato pro fotku se jedná o ideální scénu, že? Skutečného digitálního nomáda ve skutečnosti najdete spíše v coworkingovém centru, v kavárně či na hotelu.

Lidé z domova pracují méně

Hlavním nepřítelem práce z domu je nedůvěra firem ve své zaměstnance. Jedním z častých důvodu je oblíbený výrok zaměstnavatelů: „Já bych je klidně nechal, ale oni budou místo 8 hodin pracovat třeba jen 6 a to je neefektivní.“ Pokud je člověk osobně přítomen v kanceláři, ještě to neznamená, že podává vysoký výkon. Podle průzkumu britské firmy jsou zaměstnanci v kancelářích produktivní jenom jednu třetinu pracovní doby. Čemu se během ní věnují? Povídání s kolegy, přípravě kávy a čaje, kouření, svačině a telefonování či textování s přáteli a rodinou. Navíc není žádným tajemstvím, že lidé v kanceláři často doslova sledují posouvající se ručičku hodin a nemůžou se dočkat domů.

Naopak lidé na home office často uvádějí, že pracují více než v kanceláři. Proč? Lépe se soustředí, mohou si vyladit time-management a snižuje se čas strávený prokrastinací, např. povídáním s kolegy. Pokud zaměstnanec tímto způsobem pracuje rád, je navíc motivován podávat lepší výkon, aby svým nadřízeným ukázal, že mu mohou důvěřovat a nechat ho doma častěji či trvale.

Home office je snazší

Někdy se starší generace a lidé, kterým charakter jejich zaměstnání neumožňuje zůstat doma domnívají, že na home office není možné podávat dobrý výkon. A pokud přece jen uznají, že se jedná o skutečnou práci, stejně si většinou neodpustí poznámku: „Pracovat z domu je přece mnohem pohodlnější a snazší než v kanceláři.“ To je do určité míry pravda. Ráno vstanete bez stresu, obléknete si pohodlné oblečení, připravíte si snídani a můžete začít. Ušetříte spoustu času, který by vám zabrala například cesta do i z kanceláře. Při samotné práci vás pak neruší nežádoucí podněty – žádné nevítané návštěvy kolegů, kteří si chtějí povídat zrovna, když se nejvíce soustředíte a žádné hlasité telefonáty a hovory lidí okolo.

Musíte si však osvojit disciplínu a dobrou organizaci. Doma je bezpochyby plno rozptylujících faktorů, od dětí přes měkkou postel až po neumyté nádobí. S tím je potřeba počítat, když si plánujete úkoly a zařizujete svůj domácí kancelářský koutek. Někdy se dokonce stává, že pracujete více než v zaměstnání. Je totiž snadné ztratit pojem o čase, říct si, že jen dopíšete email či doděláte úkol. Když si pak na konci měsíce spočítáte odpracované hodiny, zjistíte, že jich máte mnohem více než obvykle.

Home office není pro manažery

Pokud mají České firmy problém nechat pracovat z domu své řadové zaměstnance, jak se asi tváří na to, že by si home office chtěl vzít manažer? Obvykle moc dobře ne. Může za to zakořeněné dogma, že zkrátka není reálné vést tým lidí, když s nimi nejste v osobním kontaktu. Opak je však pravdou. V zahraničních firmách jsou to nejčastěji zaměstnanci na manažerských pozicích, kteří jako první přechází na částečný i trvalý home office. S tím jim pomáhá plno moderních aplikací, díky kterým mohou být denně v kontaktu se svým týmem a účinně ho vést.

Lidé upřednostňující home office jsou samotáři

Častým mýtem je, že home office preferují vlci samotáři a rozhodně ne týmoví hráči. U někoho to jistě může být pravda, avšak většinou tomu tak není. I při práci z domu je člověk v dennodenním, často mnohem intenzivnějším, kontaktu se svými kolegy – přes e-mail, telefon, Slack, meetingy atd. Lidé vyhledávají home office spíše kvůli výhodám, které poskytuje (např. více času na rodinu a přátele), než kvůli samotě.

Práce z domu znamená lepší work-life balance

Termín work-life balance slýcháváme až notoricky často. Jedná se o rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Neznamená to, že bychom zaměstnání a osobní život měli dělit půl na půl. Spíše bychom svůj čas měli rozložit tak, abychom byli šťastní a necítili se přetíženě, nebo naopak znuděně z toho, že nevytváříme nic podnětného. Jednou z polopravd o home office je i ta, že zaručuje lepší work-life balance. Mnohdy to tak berou i vaši známí – tu se zastaví na návštěvu, tu vám zavolají a chtějí si povídat, jindy vás poprosí, ať sednete do auta a jedete jim s něčím pomoci. A to všechno v pracovní době. Nechápou, že i když jste doma, neznamená to, že máte ńekonečně volného času.

Nicméně je pravda, že určitý prostor tímto způsobem získáte. Například pokud máte malé dítě, které je z větší části schopné se zabavit samo, nemusí ho dávat na celý den do školky. Pokud stejným způsobem pracuje i partner či přátelé-sousedi, můžete si dávat společné obědy či odpolední kávu. Na tyto běžné věci, po klasickém pracovním dni stráveném v kanceláři na druhém konci města, mnohdy nezbývá čas a ani síla.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

4

Inspirující

1

Zábavný

2

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku