Menu

10 tipů na weby, kde získáte obrázky zdarma

Na svůj web nebo Facebook využijete i obrázky stažené zdarma z fotobanky. Kde ale najdete fotky, které opravdu nic nestojí a přitom mohou sloužit i pro komerční účely?

10 tipů na weby, kde získáte obrázky zdarma

Ačkoliv z právního i marketingového pohledu je zdaleka největší jistotou vytvořit si vlastní obrázky, někdy to není časově ani finančně možné. V tom případě nezbývá než spokojit se s fotkami někoho jiného. Musíte ale vědět, jak na to, aniž byste si přitom zbytečně zadělali na problémy.

Ze všeho nejdříve pár řádků jednoduché online právničiny: materiály běžně dostupné na internetu jsou často kryté autorskými právy. Pokud stáhnete a použijete fotografii bez autorského povolení, vystavujete se reálnému nebezpečí finančního postihu. Obzvláště v případech využití ke komerčním účelům může jít pokuta až do desetitisíců korun za jediný obrázek. Jak poznáte, které obrázky jsou pro účely vašeho podnikání k dispozici?

Obrázky z fotobanky: hlídejte si licence

Magickým heslem k použití autorských děl stažených z internetu jsou licence, které autorům umožňují rozhodovat o přístupnosti jejich výtvorů. Obrázky z fotobank by měly být licencované vždy, což ale nutně neznamená, že jsou k dispozici zcela zdarma.

Některé licence mívají omezený rozsah, s čímž stažením a následným používáním automaticky souhlasíte. Omezení se týkají třeba používání pouze pro nekomerční účely, stejně jako možnosti vystavit obrázek na svých stránkách jen po určitou dobu, na určitém území nebo výhradně s uvedeným jménem autora. Často mluvíme o tzv. Creative Commons a různých variantách této licence.

Čtenář tohoto článku asi nejvíce ocení licenci Creative Common Zero (CC0), která zaručuje, že za obrázek není třeba nic platit a lze ho využít k jakýmkoliv účelům. Včetně těch komerčních, a to bez uvedení autora. O pár řádků níže se dozvíte hned několik tipů na osvědčené fotobanky, které obrázky licencované CC0 nabízejí.

Jak najít obrázky zdarma na Googlu

Použitelné obrázky seženete zdarma i na Googlu, kde ale není hned zcela zřejmý typ licence. Přesto můžete zkusit své štěstí: žádané heslo zadejte do vyhledávače v kategorii Obrázky, potom přes Nástroje a Práva k užití zvolte jedno z nabídnutých řešení (ideálně Povoleno opětovné použití s úpravami).

Jak vidíte níže na příkladu s koťátky, v případě některých témat máte poměrně velkou šanci na úspěch. Jen počítejte s tím, že vás vyhledávač tak jako tak nejspíš přesměruje na Wikipedii nebo do fotobanky. Čelní příčky ve výsledcích vyhledávání okupují hlavně Pixabay, Pexels a Wikimedia.

Pokud chcete fanoušky na Facebooku dojmout roztomilými koťátky, možná si legálně vystačíte s Googlem

10 tipů na fotobanky s obrázky zdarma

S licencí Creative Commons Zero nebo podle vlastních pravidel - na těchto 10 webech najdete zdarma obrázek hipstera i kompresoru!

1. Stocksnap

stocksnap.io

V žebříčcích nejnavštěvovanějších nebo nejdoporučovanějších fotobank se pravidelně na horních příčkách umísťuje Stocksnap. Ať už potřebujete fotografii městské architektury, západu slunce nad mořskou hladinou nebo úspěšných hipsterů v kravatách, na Stocksnap se vám bude líbit.

Hůře pochodíte se speciálním přáním typu „kompost“. Tehdy budete přinejlepším odkázáni na placenou fotobanku Shutterstock. Tyhle rezervy se ovšem týkají většiny velkých fotobank. Jinak ale na Stocksnap přibývají každý týden stovky nových nových obrázků spadajících pod licenci CC0 – můžete je tedy zdarma využít k jakýmkoliv účelům.

2. Unsplash

www.unsplash.com

Zřejmě největší internetová zásobárna fotek zdarma každý den narůstá o tisíce nových snímků. Často jsou totožné jako na ostatních fotobankách, paleta k výběru je ale opravdu pestrá.

Obrázky na Unsplash jsou chráněny speciální Unsplash license, která se od klasické CC0 liší nemožností použít obrázky na konkurenčních fotobankách nebo jiných kompilacích fotek. V ostatních případech jsou vám obrázky k jakémukoliv použití zdarma.

Populárnímu heslu „business“ odpovídá na Unsplash asi 7,3 tisíce výsledků

3. Pixabay

www.pixabay.com

Také Pixabay se řadí mezi celosvětově nejpoužívanější fotobanky s obrázky zdarma. Podle Wikipedie zde v listopadu 2017 bylo ke stažení k dispozici téměř 1,2 milionů fotek, ilustrací, vektorů a videí a tento počet nadále roste. I když tým Pixabay všechny nahrané materiály kontroluje, úroveň obrázků od asi 33 tisíc různých autorů je místy mírně kolísavá. Kromě fotografií najdete na Pixabay i různé více či méně originální vektorové ilustrace.

4. Pexels

www.pexels.com

Databáze Pexels čítá údajně přes 40 000 fotek s vysokým rozlišením a licencí CC0 pro využití zcela zdarma. Každý měsíc přibývá alespoň 3000 dalších, často z konkurenčních fotobank. U Pexels tak běžně narazíte na fotky, které znáte odjinud, téměř vždy však mají alespoň ucházející úroveň. Posuďte sami, jestli se představa Pexels o byznysu shoduje s tou vaší.

Výsledky vyhledávání hesla „business" na Pexels: snímek pána s plnovousem žádejte v nabídce vaší oblíbené fotobanky

5. Burst

burst.shopify.com

Fotobanka spadající pod Shopify možná není úplně nejrozšířenější – podle samotných autorů čítá něco přes tisícovku obrázků, které však stále průběžně přibývají. Díky důslednému výběru zde ve většině případů najdete kvalitní fotografie, které snesou i přísnější kritéria. Naprosto všechny jsou navíc k dispozici zdarma pro jakékoliv osobní i komerční účely. Můžete si je tak dle libosti obarvit, oříznout nebo ozrcadlit, a použít na web, na Facebook nebo třeba na oblíbený hrníček.

6. Foodiesfeed

www.foodiesfeed.com

Pokud chcete návštěvníky vašeho online projektu porazit tou nejsilnější zbraní – nesnesitelnou chutí na něco dobrého – měli byste vědět o Foodiesfeed. První „česká“ fotobanka ve výběru začala jako osobní projekt Čecha Jakuba Kapusňáka, nadšence do fotek (a) zdravé stravy. Dnes najdete na Foodiesfeed téměř tisícovku originálních obrázků jídla a pití od autorů z celého světa. Díky licenci CC0 je také veškerý materiál z foodiesfeed.com kompletně zdarma a k libovolnému využití.

Konečně se najíte bez telefonu – autoři na Foodiesfeed to nafotili za vás

7. Free Images

www.freeimages.com

Asi 400 tisíc fotogarafií a ilustrací zdarma najdete na serveru s příznačným názvem Free Images. Na této fotobance je nutné se zaregistrovat k bezplatnému členství. Obrázky pak můžete používat v souladu s licenčním ujednáním, které je dobré si pročíst. Autoři Free Images vám sice nechávají vcelku volnou ruku, jejich materiály však nelze použít v některých  výjimečných případech jako vkládání do loga nebo nelegálního obsahu.

8. Wikimedia Commons

commons.wikimedia.org

Autorovi tohoto článku už obrazový materiál z Wikipedie vytáhl nejednou trn z paty. Fotografie vzduchových kompresorů nebo Ratajských rybníků sice nepatří k tomu vizuálně nejzdařilejšímu materiálu na síti, zdarma je ale jinde budete hledat dost těžko. Databáze Wikimedia Commons čítá téměř 44 milionů volných souborů, přesto je zde mnoho materiálu chráněno autorskými zákony, někdy různě pro odlišné země. U každého obrázku si proto vždy zkontrolujte konkrétní licenční ujednání.

9. Libreshot

www.libreshot.com

Fotobanka s tvorbou Čecha Martina Vorla má bez nadsázky světový věhlas. Kromě vlastních fotografií uklizených pracovních stolů, úsporných žárovek a jiných klasických zátiší tady najdete třeba originální snímky českých reálií. Až tedy budete hledat obrázek Prahy nebo českého venkova, zkuste to nejdřív na Libreshot. Všechny fotky jsou licencovány pod CC0 - můžete si je zdarma použít pro jakékoliv účely a o autorovi přitom neztratit ani slůvko.

10. Death to Stock

www.deathtothestockphoto.com

Na Death to Stock máte dvě možnosti, jak se dostat k originálním obrázkům od autorů z celého světa: buď se bezplatně zaregistrujete k odběru několika e-mailů s obrázky za měsíc, nebo si zaplatíte přístup k databázi více než 2 000 fotek.  Ačkoliv Death to Stock není tak docela fotobankou zcela zdarma, celý server je připravený s láskou a název se Modrému duchovi líbí ze všech nejvíc.

Stránky Death to Stock: obrázky zdarma a trocha té filozofie. Dokonalost!

Extra bonus? Hned na hlavní stránce autoři trefně definují tzv. „Stock Block“ – ekvivalent k spisovatelskému bloku, který někdy zažívají beznadějní hledači vhodného obrázku. Rázem je člověk zase o něco chytřejší.

Jak se vám článek líbil?

86

Praktický

36

Inspirující

6

Zábavný

12

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku