Menu

7 důvodů, proč vyvíjet mobilní aplikace v React Native

Hledáte vhodné řešení pro rychlý a levný vývoj aplikací na více platforem? Potom se rozhodně musíte seznámit s populárním open-source frameworkem React Native, ve kterém napíšete aplikaci pouze jednou a následně ji snadno převedete na iOS, Android, Windows i macOS. Výsledné aplikace jsou přitom 100 % nativní.

7 důvodů, proč vyvíjet mobilní aplikace v React Native

A hned na úvod je nutné zdůraznit, že se nejedná o žádné okrajové řešení pro drobné podnikatele, kteří nechtějí za vývoj utrácet moc peněz. V React Native vznikly i světoznámé mobilní aplikace jako Instagram, Skype, Discord, Walmart, Uber, Netflix a mnoho dalších.

Popularitu odráží i žebříček od AppBrain, ve kterém se React Native zařadil do TOP 3 nejpoužívanějších frameworků pro tvorbu Android aplikací.

1) Rychle a s minimálním rozpočtem

S React Native už konečně nemusíte „pálit“ peníze navíc za „klony“ aplikací na různé platformy. Stačí napsat pouze jeden kód, a pak už můžete appku nabídnout ke stažení na:

  • Google Play (Android),
  • App Store (iOS),
  • AppGalery (Huawei),
  • Microsoft Store (Windows10, Windows Mobile, Xbox One).

Díky tomu si obvykle vystačíte s mnohem méně odborníky, a přesto bývá vývoj podstatně kratší. 

2) Snadné přidání zásuvných modulů 

Chcete mít ve vaší aplikaci platební systém, mapy, kalendáře, rozšířenou realitu a spoustu dalších funkcí? Žádný problém. React Native vám umožní jednoduše využívat maximální potenciál API a pluginů třetích stran. 

Všechno navíc plynule, s rychlým načítáním a minimálními nároky na paměť.

Tip: Přečtěte si, jak se dá zlepšit funkčnost vašeho webu na mobilních zařízeních.

3) Lehké na naučení

Kdo ovládá alespoň trochu JavaScript, ten v podstatě okamžitě pronikne i do React Native. V porovnání s ostatními frameworky to však není nic složitého, takže se s React Native rychle naučí i ostatní. Kromě toho na internetu naleznete celou řadu detailně popsaných návodů.

Při řešení náročných úkolů zaručeně oceníte i širokou online komunitu, která vám pomůže nalézt odpovědi na vaše otázky.

4) Bohaté možnosti při tvorbě UX a UI

Mezi hlavní výhody React Native jednoznačně patří i obrovská tvůrčí svoboda. V praxi to znamená, že designérům nic nebrání v navržení personalizovaného prostředí přesně na míru potřebám aplikace a očekávání budoucích uživatelů.

Použít ovšem můžete také hotové komponenty jako:

  • tlačítka,
  • slidery,
  • přepínače
  • a mnoho dalších komponent specifických pro systémy Android a iOS.

5) Bezproblémové aktualizace 

Je na místě si uvědomit, že vypuštěním aplikace do světa vaše práce ani zdaleka nekončí. Každá aplikace totiž vyžaduje pravidelné aktualizace, které odstraní nalezené chyby, zlepší zabezpečení a doplní nové funkce.

Pokud chcete aktualizovat nativní aplikaci, jedná se o běh na dlouhou trať. Potřebujete schválení od oficiálního obchodu (například Google Play), přičemž pak musí uživatelé aktualizaci „ručně“ povolit.

Naproti tomu s React Native nasadíte aktualizaci pohodlně „za běhu“. Nástroj code push umožní, že se změny projeví téměř okamžitě. A uživatelé dokonce ani nemusí vaši aplikaci zavírat a následně znovu spouštět.

Tip: Chcete lépe vyskakovat na Googlu? Podívejte se, jaké změny v algoritmu rozhodují o úspěšnosti vašich stránek. 

6) Vysoká stabilita i výkonnost aplikací 

Pomocí React Native dokážete poměrně snadno vytvořit prvotřídní aplikace, které budou ve všech ohledech naprosto srovnatelné s těmi nativními. Konkurenčním řešením se plně vyrovnají v rychlosti, vzhledu, stabilitě i funkčnosti. Rozhodně tedy nemůže být řeč o levné náhražce.  

Skvělých výsledků dosáhnete i z toho důvodu, že architektura React Native je navržena s ohledem na požadavky mobilních zařízení. 

Navíc zaručeně oceníte i další užitečnou vlastnost. React Native se dokonale hodí k (agilnímu) vývoji mobilní aplikace od nuly, ale snadno v něm vylepšíte i nativní aplikaci o novou funkci a různé prvky. Není totiž problém zkombinovat původní nativní kód s částí napsanou v React Native. 

7) Spolehlivé řešení pro budoucnost

React Native se stále řadí mezi relativně nové frameworky. Facebook ho představil teprve v roce 2015, ale už i za takto krátkou dobu si získal obrovskou popularitu napříč celým (vývojářským) světem.

Framework se navíc průběžně stává lepším a lepším. O postupné zdokonalování se z velké části stará rozsáhlá online komunita. Kromě toho se však na dalším vývoji výrazně podílí i společnost Meta (dříve Facebook), která chce do projektu investovat nemalé peníze i v dalších letech.

Tohle všechno znamená, že React Native ani v budoucnu nezmizí. Naopak můžete očekávat, že se do frameworku budou „propisovat“ všechny důležité aktuální trendy, které vám umožní bezproblémový vývoj moderních aplikací pro vaši cílovou skupinu.

Tip: Uvažujete o využívání chatbotů? Přečtěte si, jestli se vyplatí nebo jsou jen zbytečný výdaj.

Jak se vám článek líbil?

3

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku