Menu

Co je to UX a UI design?

Jaký je rozdíl mezi UX a UI designem? Proč jsou důležité v běžném životě, stejně jako při navrhování webů, e-shopů a aplikací? Jak se pozná dobré UX? A opravdu potřebujete designera? Pokud jste se s pojmy setkali jen okrajově nebo vůbec, pojďte se o nich dozvědět něco víc.

Co je to UX a UI design?

Při vývoji webu, e-shopu nebo aplikace je nutné přemýšlet nejen nad tím, jak budou vypadat, ale také, jak se s nimi uživatelům bude pracovat, jak se při tom budou cítit a zda naleznou to, co potřebují. Těmito tématy se zabývá UI a UX design.

Co je to UX design?

User Experience (UX) neboli uživatelská zkušenost se netýká pouze webdesignu. UX design se zabývá navrhováním různých řešení tak, aby co nejlépe sloužila uživateli. A to platí jak ve fyzickém, tak virtuálním světě. UX designer může navrhovat uživatelsky přívětivé lahve od kečupu, stejně jako nové aplikace. Klíčové je, aby daná věc co nejlépe plnila svůj účel a funkci. Tedy abyste si mohli co nejsnadněji polít těstoviny oblíbenou rajčatovou omáčkou (a nemuseli kečup pokaždé násilně vyklepávat ze dna lahve), nebo abyste v e-shopu dokončili objednávku bez zbytečných zádrhelů. To, jak se vám podobné úkony daří či nedaří provést se odráží ve vaší zákaznické spokojenosti. Úkolem UX designera tedy je, aby váš zážitek byl co nejlepší.

Co je UI design a jak souvisí s UX?

UI (User Interface) design se zabývá vizuální podobou. Klíčové je zde to, jak vypadá produkt, prostředí či konkrétní prvek, se kterými zákazník přichází do kontaktu, nikoliv to, jak fungují. Již z této definice může být patrné, že pokud chcete mít spokojené zákazníky, nelze UI od UX zcela oddělit. Vzhled i funkčnost jsou bezesporu stejně důležité. K čemu je vám výstavní auto, když se v něm špatně sedí? K čemu je vám líbivý web, na kterém lidé nenajdou, co potřebují? Ne nadarmo se mezi designery říká, že co je krásné, musí být zároveň funkční. Platí to samozřejmě i obráceně. E-shop z roku 1000 p. n. l. působí stejně nedůvěryhodně, jako investiční poradce v rezavé Fabii.

UX a UI při navrhování webů, e-shopů a aplikací

Každý online projekt, například web, se staví za konkrétním účelem. Má jasně určený cíl, například odeslání poptávky (záleží, v jakém jste oboru a čeho chcete dosáhnout). UX/UI designer stojí u zrodu projektu a jeho hlavním úkolem je navrhnout web tak, aby dobře vypadal a zároveň plnil vytyčený cíl (např. aby se lidé na webu dobře orientovali a mohli snadno odeslat poptávku, kdykoliv se rozhodnou). Cílů může být i více, vždy je však jeden primární (např. vyplnění kontaktního formuláře) a další vedlejší (např. navštívení vybraných podstránek).

Proč je UX důležitý faktor úspěchu? A opravdu potřebujete designera?

Co se stane, pokud jste neznalí celé problematiky a rozhodnete se s designerem nespolupracovat? Například to, že na webu navrhnete dvě hezká, avšak podobná tlačítka. Jedno scrolluje stránku dolů a druhé posouvá dopředu. Vaši návštěvníci se pak snadno naštvou, protože se po každém kliknutí stane něco jiného. Očekávají, že podobně vypadající prvek vyvolá pokaždé stejnou akci. Nejistota je frustruje a nakonec z vašeho webu odejdou. Designer už od začátku podobné situace předvídá a přemýšlí, jak bude celý web fungovat jak vizuálně, tak technicky. Je jednodušší navrhnout vše hned napoprvé dobře, než to poté draze předělávat.

Jak poznat dobrý UX design?

Jak zjistíte, zda návštěvníci chápou váš záměr a web skutečně plní svůj účel? I nejzkušenější designer potřebuje zpětnou vazbu. Čím specifičtější obor a cílová skupina, tím důležitějším se stává uživatelské testování. Do projektu se zpravidla investují nemalé peníze a je potřeba si ověřit platnost hypotéz, než se web spustí do ostrého provozu. Jak se uživatel cítí, když přijde na hlavní stránku? Ví, kam a kudy pokračovat? Pochopil vaše sdělení? Brání mu něco v konverzní cestě (dokončení toho, co chce udělat)? Kde čelí problémům, o kterých ani nevíte?

Svoji roli zde může hrát například i velikost a rozlišení displeje. Určité prvky, například tlačítka nebo fonty, na mobilu nemusí být vidět, zatímco na desktopu ano. Lidé mohou zbytečně odcházet, protože jsou zmatení. Uživatelským testováním všechny tyto potenciální problémy ověříte a odstraníte. Jak ho správně provést? Přečtěte si Velký průvodce uživatelským testováním a dozvíte se podrobnosti. Nebo navštivte online workshop „Jak získávat zpětnou vazbu a jak s ní pracovat“ vedený UX designery Modrého ducha, kteří vám vše vysvětlí na konkrétních příkladech.

Jak se vám článek líbil?

47

Praktický

26

Inspirující

2

Zábavný

2

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku