Menu

Editujte webovou stránku přímo v prohlížeči. Design Mode je skvělý pomocník i hračka

Pokud se věnujete tvorbě webů, asi Design Mode znáte. Běžní smrtelníci ale o této funkci internetových prohlížečů většinou moc neví. Přitom to je zajímavá vychytávka, se kterou získáte speciální schopnost přepsat doslova cokoliv na celém internetu. Chcete se stát superhrdinou? Stačí několikrát kliknout.

Editujte webovou stránku přímo v prohlížeči. Design Mode je skvělý pomocník i hračka

Dočasně změnit text. Smazat obrázek. Rychle si zkusit, jestli se na webu zobrazí správně nová verze textů. To všechno hravě zvládnete i bez hlubších technických znalostí. A dokonce i bez přístupu k administraci webu.

Stačí zapnout Design Mode ve vašem prohlížeči. V 6 krocích ho aktivujete takto:

  1. zapněte internetový prohlížeč
  2. dostaňte se na stránku, kterou chcete dočasně upravit
  3. zmáčkněte klávesu F12
  4. klikněte v horní liště na záložku „Console“
  5. do textového pole zkopírujte kouzelnou formulku - document.designMode = 'on'
  6. potvrďte klávesou enter
Zapnout a vypnout. Stačí se v tom zorientovat.

Zapnout a vypnout. Stačí se v tom zorientovat.

Jakmile se vám v textovém poli zobrazí “on“, můžete se pustit do upravování. Prohlížeč se začne chovat podobně jako běžný WYSIWYG editor typu MS Word.

Až budete chtít Design Mode vypnout, budete postupovat podobně jako při zapínání. Jen v kroku číslo 5 dáte do textového pole - document.designMode = 'off'.

Pokud se vám zdá toto zapínání a vypínání přece jen moc složité, u Google Chrome existuje i jednodušší způsob. Do prohlížeče si stáhnete rozšíření s názvem Design Mode, a pak se vám v nástrojovém panelu zobrazí ikonka na přepínání do editovacího režimu.

Není na tom nic těžkého.

Není na tom nic těžkého.

Design Mode ocení copywriteři, ale i ostatní profese

Dočasná editace stránek se může hodit v mnoha situacích. Nástrojs oblibou používají například copywriteři. Mohou si tak v reálném čase sami otestovat, jestli texty dokonale sedí na připravované stránce. Jestli se náhodou pečlivě vyladěný nadpis na webu nerozhodí do dvou řádku. A jestli se do navrženého informačního boxu vejde skutečně všech 400 znaků, jak stálo v zadání.

Kdo někdy psal texty na web ve wordu, asi moc dobře ví, že na webu se potom mohou zobrazit trochu odlišně. Pokud si to předem neověříte, zaděláváte si na zbytečné problémy.

Design Mode také určitě oceníte, když:

  • chcete klientovi v rychlosti ukázat návrhy změn na webu
  • chcete poslat vaši představu o textech na internetové stránce třeba designérovi
  • si chcete nanečisto na stránce vyzkoušet více variant textů
  • si chcete trochu pohrát na cizím webu

Design Mode vám umožní velice snadnou práci s obsahem přímo v prohlížeči. Během několika sekund smažete, upravíte nebo naformátujete texty na webové stránce. K dispozici máte standardní editační zkratky – vytučnění, kurzíva, podtržení textu a podobně. Stejně snadno přetáhnete obrázek na jiné místo, nebo ho ze stránky nemilosrdně smažete.

Nástroj má pochopitelně také celou řadu nedostatků a omezení. Rozhodně to není plnohodnotný editor, který byste běžně používali při vývoji webů. Po znovunačtení stránky se logicky všechny věci vrátí do původního stavu. Pokud chcete s návrhem dál pracovat, musíte si ho uložit jako HTML nebo vytisknout.

Staňte se hvězdou internetu

Protože život není jenom o práci, můžete si s Design Modem užít také poměrně dost legrace. Stačí se trochu odvázat a popustit uzdu fantazii. Pokud třeba někdo z kolegů poslouchá na internetu rádio, můžete si trochu pohrát s obsahem a stát se hostem v odpoledním vysílání.

Staňte se i vy hlavní hvězdou vašeho oblíbeného vysílání!

Staňte se i vy hlavní hvězdou vašeho oblíbeného vysílání!

Podobně lehce se dá v Google Maps upravit adresa nebo název ulice, aby odpovídala vašemu příjmení. Editací Wikipedie zase můžete dostat vaše předky mezi urozenou šlechtu a pro sebe tak uzurpovat trochu modré krve. Srandu si s přáteli užijete i během nominování na vrcholné sportovní akce, protože se můžete snadno dostat do sestavy národního mužstva.

Asi už moc dobře chápete, o co jde, takže je zbytečné přidávat další příklady. Na závěr se snad hodí ještě dodat drobné upozornění. Pokud se nad výtvory v Design Modu zasmějete společně s kamarády, pravděpodobně vám žádné riziko nehrozí. Kdybyste však záměrně vytvářeli dezinformace, chtěli někoho poškodit a dělali další věci v rozporu s platnou legislativou, musíte vždy počítat s (právními) následky svého chování. Tak pozor na to!

Jak se vám článek líbil?

3

Praktický

11

Inspirující

1

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku