Menu

Tiše, Facebook poslouchá. Opravdu jsou vaše data v bezpečí?

Facebook využívá vaše konverzace k vylepšení strojových asistentů. Kdo další vidí vaše zprávy? Je vůbec nějaká šance ohlídat si soukromí na Facebooku? Jak uchovat data co nejvíce v bezpečí a na co si dát pozor?

Tiše, Facebook poslouchá. Opravdu jsou vaše data v bezpečí?

Facebook čelí masivní kritice. Jak informoval The Next Web ve svém článku, společnost platila stovky zaměstnanců, aby přepisovali hlasové nahrávky posílané přes Messenger, aniž by jasně v aplikaci bylo uvedeno, že klipy jsou takto zpracovávány. Ostatní technologické velmoci se chovají podobně, to však nečiní podobné praktiky o nic méně problematické. Jak zachází Facebook s našimi daty?

Společnost záhy prohlásila, že s přepisováním nahrávek přestal před více než týdnem. Sociální síť uvedla, že zaměstnanci ověřovali výkonnost transkripčního asistenta Al a veškerá použitá data byla zpracována anonymně. Nahrávky prý byly získány od uživatelů, kteří v aplikaci Messenger souhlasili s přepisem jejich hlasového záznamu.

Šifrování pouze pro tajné konverzace

Souhlas pravděpodobně referuje k funkci “voice to text", kterou můžete povolit poté, co odešlete hlasový klip v Messengeru. Tato volba byla poprvé představena v roce 2015 a ani aplikace Messengeru, ani stránka podpory nijak nespecifikuje, jak tuto funkci povolit či zakázat. Rovněž nikde není zmínka o tom, že Facebook bude tyto klipy zaznamenávat a znovu procházet.

Dříve tohoto roku Facebook prohlásil, že plánuje zašifrovat konverzace napříč všemi jeho službami. To je jistě krok správným směrem, avšak i bez šifrování každý uživatel očekává, že jeho rozhovory jsou alespoň do určité míry soukromé.

Kritiku za odposlech sklízí i Apple a Google

Konání Facebooku není ničím výjimečné. Amazon, Apple i Google se chovali stejně, aby vylepšili své hlasové asistenty. Nově vyvolaná vlna kritiky zabývající se tímto tématem však giganty donutila přijmout potřebná opatření. S přepisem konverzací úplně přestali, případně poskytli uživatelům možnost se ze sběru dat odhlásit. Facebook se vyjádřil, že přestal odposlouchávat hlasové zprávy poté, co svůj postoj k problematice změnili Apple i Google.

Opravdu jsou data anonymní?

Možná si říkáte: Proč je to takový problém, když jsou data anonymní? Riziko tkví v tom, že tyto obrovské společnosti nedaly dostatečně jasně najevo, že uživatelské konverzace mohou být viděny, slyšeny a revidovány skutečnými lidmi. Je zde velký rozdíl mezi tím, jestli vás poslouchá umělá inteligence a nebo reálná osoba, ať už je pokuta za porušení mlčenlivosti jakkoliv vysoká. Dostáváme se do situace, která ohrožuje základní etické principy.

Navíc se zdá, že shromážděné klipy často nejsou opravdu důkladně anonymizované. Příkladem je situace z Applu, jehož zaměstnanci analyzovali, na jaké podněty se spouští hlasový asistent Siri. V reportu z The Guardian z konce července uvedli, že zkoumané nahrávky často zahrnovaly vulgarity, detaily ohledně zdravotního stavu osob a intimní situace.

Privátní záznamy vznikaly nejčastěji při nezáměrné aktivaci Siri, což byl jeden z faktorů, které mělo testování odhalit. Při shromažďování byly navíc tyto materiály doprovázeny uživatelskými údaji jako je poloha, kontaktní informace a data z aplikace.

Nejasné stanovy problém nezmiňují

Minulý rok Facebook změnil stanovy ohledně zpracování dat, aby byly více srozumitelné. Zmínka o využívání uživatelských nahrávek v nich nebyla žádná, pouze informují, že obsah, komunikace a další informace, které poskytnete během využívání aplikace budou shromažďovány. Každý tuší, že umělí Al asistenti, pro jejichž výuku se data používají, jsou trénovaní a řízení reálnými lidmi, avšak ze stanov už není patrné, kdy a do jaké míry jsou uživatelská data využita.

Přestože Facebook a ostatní společnosti udělaly v tomto směru velký pokrok, učinily tak až na základě rozsáhlé negativní zpětné vazby. Je čas, aby technické velmoci dávaly dostatečně předem a jasně najevo, kdy je narušováno soukromí uživatelů.

Nejlepším filtrem je stále člověk

Sílící tlak po kontrole obsahu na sociálních sítích nutí nadnárodní firmy vymýšlet systém pro monitorování obsahu v globálním měřítku. Umělá inteligence zatím není schopna 100% rozeznat “závadný" obsah, a proto je stále nejlepším filtrem člověk.

S příchodem AI se tato situace pravděpodobně příliš nezlepší, vždy záleží, jaké zadání umělá inteligence dostane a obavy z velké cenzury veřejného obsahu jsou zde namístě. Můžeme to vidět na příkladech Youtube, Facebooku a dalších, kde dochází k absurdním zákazům celých účtů, i když obsah byl naprosto neškodný.

Na co si dát pozor nejen na Facebooku?

Již v minulosti se ukázalo, že sdílená data nejsou v bezpečí a je v podstatě jedno, kde byla uložena. Úniky hesel k účtům a databázím jsou na denním pořádku, proto je dobré dodržovat několik pravidel:

  • silné heslo vždy jen k jedné službě
  • šifrovat dokumenty, které obsahují citlivá data
  • nesdílet to, co nechcete, aby bylo veřejné

Sociální sítě budou stále více monitorovány a to, co se jednou zveřejní, zůstane v databázích navždy. Nepomůže ani smazání účtu.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

2

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku