Menu

Jak řešit nedostatek IT specialistů? 6 důvodů, proč naskočit na trend outsourcingu

Mít vlastního specialistu na IT je velká výhoda, jelikož je součástí vašeho interního týmu. Bohužel není vždy možné ho najít. Jak to řešit? Vyplatí se outsourcing?

Jak řešit nedostatek IT specialistů? 6 důvodů, proč naskočit na trend outsourcingu

IT specialisté nejsou a nebudou. Evropská komise dokonce uvedla, že více než 50 % podniků v EU má vážné problémy s obsazením IT pozic. A když už na volného „ajťáka“ někde přece jenom narazíte, musíte si sáhnout pěkně hluboko do kapsy. V Praze berou 100 až 150 tisíc korun měsíčně. Není proto žádné překvapení, že stále více firem IT služby deleguje.

Menší společnosti si vlastního IT zaměstnance většinou ani nemůžou dovolit. Přitom na úspěšné vyřešení některých úkolů potřebujete dokonce celý tým odborníků na různé oblasti. Jedinou možností se tak stává outsourcing IT služeb.

Co to je outsourcing?

Outsourcing je předání určité činnosti společnosti do rukou externího dodavatele, který se na konkrétní oblast specializuje. Přesně z toho důvodu obvykle dosáhnete při delegování služeb mnohem lepšího poměru mezi cenou a výkonem, než kdybyste vykonávali tuto aktivitu interně.

Delegovat můžete jednotlivé zakázky (třeba vývoj webu, aplikace atd.) anebo i dlouhodobé služby (kompletní správu IT infrastruktury). Kromě IT služeb společnosti delegují především účetnictví, administrativu, marketing, stravování, zákaznickou podporu, ale i mnoho dalších oblastí.

6 důvodů, proč se vyplatí outsourcovat IT služby

Každá společnost bude mít pravděpodobně trochu jiné důvody, které se navíc v čase mění. Přesto můžeme uvést 6 hlavních důvodů:

  1. Prvotřídní know-how za minimum peněz. Díky delegování si dokonce i malá firmička může dovolit experty na celou řadu oblastí. Konečně se o vaše náročné úkoly postarají skuteční specialisté, kteří neustále pracují na svých kompetencích, sledují světové trendy a denně řeší nestandardní problémy. Už nemusíte dělat žádné kompromisy. Ideální řešení pro vaši společnost naleznou zkušení vývojáři, IT architekti, datoví analytici, specialisté na databáze, IT administrátoři, experti na kybernetickou bezpečnost a další odborníci.
  2. Flexibilita, která vám ušetří peníze. Spolupráci si nastavíte na míru svým potřebám. Nebudete nikoho platit za čekání na práci. Když na začátku projektu budete potřebovat odvést více práce, zamluvíte si u externího dodovatele více hodin. Na další měsíce už si můžete domluvit třeba o 50 hodin méně. Firma se může s delegováním služeb také lépe přizpůsobovat rostoucí a klesající poptávce. Nemusíte složitě shánět a propouštět zaměstnance. Stačí se vždycky domluvit s externím dodavatelem.
  3. Dostatek času na klíčové části podnikání. Pokud starosti s IT přenecháte ostatním, budete mít dostatek času a energie pracovat na věcech, kterým rozumíte, umíte, dělají vám radost a vydělávají peníze. Není důvod se trápit s něčím, co není vaše parketa. Henry Ford to věděl už v roce 1923, kdy pronesl: „Pokud nějakou věc nedokážeme udělat efektivněji, levněji nebo lépe než konkurence, nemá smysl ji dělat dál – měli bychom si najmout toho, kdo ji dělá lépe než my."
  4. Stabilní kvalita a konec personálních starostí. Outsourcing znamená, že nemusíte řešit nedostatek expertů na trhu, fluktuaci zaměstnanců, drahá školení, neschopenky, opatření proti COVIDu-19 a spoustu dalších starostí. Pouze si domluvíte konkrétní podmínky a zbytek už necháte na externím dodavateli.
  5. Snížení nákladů. Průzkum společnosti Deloitte ukázal, že 59 % firem přenechává externistům IT služby, aby snížilo své náklady. Obvykle ušetří hned na několika frontách. Odpadá nutnost hledat a školit nové zaměstnance i pronájem kanceláře, hardwaru a softwaru. Podíl na stlačení nákladů na minimum má i větší efektivita na straně externího dodavatele.
  6. Minimalizace nebezpečí. IT technologie i legislativa se průběžně mění. Řešení, které bylo dříve ideální, už dávno nemusí vyhovovat aktuálním standardům a požadavkům. Při delegování IT služeb přenecháváte část zodpovědnosti specializovanému dodavateli, takže už nebudete mít problémy se zabezpečením ani se zákonem.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku