Menu

Legenda o Modrém duchovi

Je na čase zodpovědět jednu často kladenou otázku: Kde se vlastně vzal název BlueGhost?

Studio BlueGhost.cz bylo založeno v létě roku 2003 Lukášem Pilkou a Pavlem Weberem.
Studio BlueGhost.cz bylo založeno v létě roku 2003 Lukášem Pilkou a Pavlem Weberem.

Tisíc projektů. Právě jsme překročili magickou hranici tisíce projektů, a tak by se možná slušelo ohlédnout zpět do doby, kdy to celé začalo, a také se pokusit zodpovědět jednu často kladenou otázku, kde se vlastně vzal název BlueGhost?

Vzpomínky pamětníků se rozcházejí… Někdo říká, že šlo o modrý záblesk inspirace, který pronikl škvírou v závěsu laboratoře výpočetní techniky. Možná to byl poslední impuls sondy Pioneer 10, který doputoval na zem a proletěl hlavami zakladatelů, když seděli ve školním parku. A ti cyničtější říkají, že název vznikl z čistého rozmaru.

Psal se rok 2003. Zimy byly tehdy ještě pořádné a z jara… z jara bývaly povodně. Prezidentem byl stále ještě Václav Havel a Česká republika se teprve přibližovala členství v Evropské unii. Děti si ještě hrály venku, lezly po stromech a střílely po sobě z praků, web 2.0 číhal na svou příležitost, aby je definitivně odvolal z ulic domů k monitorům počítačů. Lidé, kteří se toužili dostat na divoké vody www, se nejčastěji potkávali v zatemněných místnostech školních počítačových učeben, případně platili po minutách připojení z internetových kaváren, a pokud měli „luxus" připojení z domova šlo o takzvaný dial-up – už tehdy totiž mohl mít člověk internet v telefonu, jen na rozdíl od současnosti to byl internet na pevné lince.

Na dial-upu (užívaném zásadně mimo špičku) jsme začínali i my, vlasatí teenageři snící svůj sen o digitální revoluci. Dobové kouzlo vytáčeného připojení spočívalo například v tom, že linku bylo možné užívat buď k připojení na internet, nebo k volání. Tehdy tedy nebylo možné současně ověřovat údaje potenciálních zákazníků na internetu a zároveň jim telefonovat.

Odkud se tedy ve skutečnosti vzal název BlueGhost? Prozaická skutečnost vzniku názvu je jako vždy někde uprostřed a je načase podívat se jí do tváře. Tak tedy: pojmenování BlueGhost je odvozeno od názvu konkurečního projektu, který se jmenoval GreenGhost. Volba kontrastní barvy tak byla otevřeným vyjádřením vzdoru, snahou zesměšnit oponenta a vyzvat ho k souboji. Nejde tedy o plagiát, ale spíše o hru se symboly, o provokativní hříčku, která se zrodila někde v temnotách počítačové učebny. Ale pokud bychom chtěli najít skutečné kořeny názvu, museli bychom se vydat po stopách vzniku názvu GreenGhost, ale to už by byl docela jiný příběh.

Čas letí – online svět je tak starý, že můžeme hovořit o jeho historii. Greenghost zmizel v propadlišti dějin internetu a Modrý duch má za sebou tisící projekt, to je pěkný kus cesty od prvního webu k současnosti. Máme radost. V designu ani v technologii nic nezačíná na zelené louce, všechny nové nápady a trendy navazují na ty předchozí (podobně jako vznikl náš název) a všechno nové je brzo rozvinuto v dalších, lepších, řešeních. Jsme rádi, že můžeme být u toho, že duch doby, kdy internet přicházel do České republiky, neskončil, ale pokračuje – a stále se jím necháváme fascinovat.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

1

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku