Menu

Nemyslím, souhlasím! Jak dlouho by trvalo přečíst smluvní podmínky oblíbených online služeb?

Všichni to známe. Pohybujete se na internetu, chystáte se stáhnout nový software nebo nakupujete, když v tom na vás vyskočí objemná právní dokumentace. Většina z nás bezmyšlenkovitě kliká na „Souhlasím“, aniž bychom věděli s čím. A není divu. Podívejte se, kolik času by vám zabralo čtení smluvních podmínek mezinárodních aplikací i českých eshopů.

Nemyslím, souhlasím! Jak dlouho by trvalo přečíst smluvní podmínky oblíbených online služeb?

Internet je plný služeb, které od potenciálních uživatelů žádají, aby souhlasili s jejich podmínkami použití. Většina lidí klikne na „souhlasím“ a jde dál, protože zdlouhavé čtení drobných paragrafů by je mohlo uspat spolehlivěji než počítání oveček. Víte, jak dlouho by vám trvalo poctivě přečíst jednotlivé smlouvy?

Kdo na to má čas? Dokumentace Microsoftu je stejně dlouhá jako Shakespearovo dílo.

Věděli jste, že smluvní podmínky jsou nedílnou součástí každého softwaru i e-shopu? Možná ano, avšak správně můžete podotknout, že jim stejně nikdo nevěnuje pozornost. Průměrná rychlost čtení většiny dospělých je 200 až 250 slov za minutu (word per minute). Vysokoškoláci, pravděpodobně proto, že jsou trénovaní, dokáží za stejný čas přečíst až kolem 300 slov. Studie ukázala, že při rychlosti 240 wmp byste si museli vyhradit téměř 250 hodin, abyste si řádně prošli všechny digitální smlouvy, s nimiž souhlasíte při online nakupování a používání služeb. To je celých 31 pracovních dní a kousek k tomu!

Web Visualcapitalist.com zveřejnil článek, ve kterém porovnává délku smluvních ustanovení u nejoblíbenějších aplikací a systémů. Věděli jste, že podmínky Microsoftu jsou skoro stejně dlouhé jako Shakespearův Macbeth? Na obranu Microsoftu nutno říct, že text bezesporu pokrývá rozsáhlé portfolio produktů, které firma nabízí. To však nijak nemění skutečnost, že na jeho prostudování potřebujete přes hodinu času. Na druhém místě se ve výčtu překvapivě neumístil Apple ani žádná ze sociálních sítí, nýbrž hudební aplikace Spotify. Její dokumentace je však o polovinu kratší oproti vítězi žebříčku. Jak dopadly ostatní aplikace, které denně používáte?

Zdroj: visualcapitalist.com

Zdroj: Visualcapitalist.com

A jak je to v Čechách?

Modrý duch se inspiroval a vytvořil pro vás obdobné srovnání pro českou
e-commerce. Při průměrné rychlosti 240 slov za minutu se na prvním místě mezi e-shopy umístila BENU lékárna a Alza.cz. S Microsoftem to sice srovnávat nelze, i tak jsou ale jejich smluvní podmínky mimozemsky dlouhé. Projít je vám zabere zhruba 28 minut. Pro srovnání, to je zhruba o 4 minuty více, než by vám trvalo přečíst Máchův Máj. Oproti tomu, pro Alzu konkurenční Mall.cz a CZC mají obchodní podmínky o více jak polovinu kratší a snadno je pokoříte za 12 minut. Kdo obsadil v této bizarní soutěži druhé, třetí a další místa? Podívejte se sami!

Jak se vám článek líbil?

2

Praktický

2

Inspirující

7

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku