Menu

Tereza Ausficírová: „Lidi mi občas nevěří, že jsem programátorka.“

Programátorka Terka Ausficírová v BlueGhostu vyvíjí backend webů a aplikací. Se kterou filmovou postavou měla velké plány v počátcích kariéry a co na její profesi říká okolí?

Programátorka Modrého ducha Tereza Ausficírová
Programátorka Modrého ducha Tereza Ausficírová

Jak ses k programování dostala?

Po gymnáziu jsem netušila, jakou cestou se dál vydat, takže jsem se rozhodla pro tu neutrální a šla jsem studovat biologii na PřF UK. Po roce jsem na škole skončila a začala se zajímat o webové stránky a programovací jazyky. Než jsem nastoupila na FIT ČVUT, zvládla jsem se za rok naučit HTML, CSS a základy PHP tak, abych byla schopná dohromady postavit celý web. Pustila jsem se do vývoje vlastní webové a mobilní aplikace a uvědomila jsem si, že přesně tomuhle oboru se chci věnovat.

Mohla bys nám svou aplikaci alespoň krátce představit?

Jde o komplexnější evidenční aplikaci pro průmyslové firmy, které používají velké množství strojů a různého příslušenství. Aplikace jim pomůže mít v evidovaných přístrojích přehled, na jednom místě drží jejich umístění nebo výsledky ročních kontrol a revizí, k čemuž využívá skenování vlastních QR kódů. Jako každá jiná appka se i ta moje musí neustále rozvíjet podle potřeb klientů. Zatím je připravená jen pro web, praktičtější varianta „do terénu“ pro mobil ještě nemá zkušební verzi.

Co tě nakonec přivedlo do BlueGhostu?

Studium jako takové mě moc nenaplňovalo, probíraly se základy obecného programování a hardware a já chtěla mít víc času na svou aplikaci. Zjistila jsem, že potřebuji více zkušeností a práci v týmu. Tato myšlenka mě zavála až k Modrému duchovi.

Jak se ti u nás líbí? Nezlobí tě naši programátoři? :)

Rozhodně ne, naopak oceňuji jejich trpělivost, když se mi pokouší něco vysvětlit. Nejvíce se mi líbí, že je každý z nich jiný a zajímá se o trochu odlišnou oblast programování. Když něco potřebuji, přesně vím, koho se mám zeptat. Jsem ráda, že můžu pracovat jako programátorka po boku skvělých a chápajících kolegů, ať už to jsou kluci z vývoje, nebo kdokoliv další z jiného oddělení.

Co tě na tvé práci baví?

Programování mě začalo bavit, protože v něm funguje spíše princip logiky a návaznosti než pamatování si množství informací, což není zrovna má silná stránka. Jako obor jde hodně dopředu a v budoucnu se bez něj prakticky žádný člověk neobejde.

Holek vývojářek je přece jenom o dost méně než kluků. Setkala ses někdy ohledně své práce s nějakými předsudky?

Jediné s čím jsem se setkala, že mi většina lidí nevěřila, že jsem opravdu programátorka. Přece holka, ještě k tomu blondýnka, nemůže být programátorka! Nicméně jsem ráda, že nastává éra určité tolerance. Ať už je to rozdělování genderových rolí na to, co by měli dělat muži a co ženy, nebo pak obecně odsuzování lidí podle pohlaví, sexuální orientace, vzhledu a podobně. Myslím, že lidé už přestávají myslet na „tradiční rozdíly“ a více se soustřeďují na výsledky, které jsou nejdůležitější. Předsudky snad už začínají být minulostí.

Co na tvé zaměstnání říká okolí?

Mám kolem sebe ty nejlepší lidi, takže mě samozřejmě všichni velice podporují. Občas je sice trochu složitější jim vysvětlit, v čem spočívá má práce nebo jak to funguje u Modrého ducha, ale obecně mi každý přeje, ať dělám to, co mě baví.

A co tě baví dělat, když máš volný čas?

Moc volného času nemám, jelikož pracuji na druhé verzi své aplikace. Když už to vyjde, ráda vařím vegetariánskou kuchyni, věnuji se lukostřelbě a hlavně hře na klavír. Hraju už krásných 18 let a svůj život už si bez toho neumím představit. Mým nejnovějším koníčkem je LARP (Live Action Role Play), což je vlastně takové „hraní v kostýmu“. Jezdíme hrát hlavně na různé tematické festivaly ve stylu Hvězdných válek, Zaklínače, Harryho Pottera… Takže pokud mám o víkendu trochu času, tvořím si kostýmy.

Plán na sobotu je tedy jasný. Nějaké své profesní přání bys nám prozradila?

Takový můj první cíl, který jsem si stanovila, když jsem začala programovat, bylo sestrojit a naprogramovat vlastního robota R2-D2. Už jsem na něj měla i připravené plechy. Třeba to ještě někdy vyjde. :)

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

37

Inspirující

167

Zábavný

23

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku