Menu

Update: Dobrý pomocník, ale špatný rádce? O dopadech AI na pracovní kulturu se Sarou Polak.

Jak nástup AI nástrojů ovlivní pracovní trh? Můžeme se od momentu, kdy si umíme nechat vygenerovat hezký obrázek, dostat až do situace, kdy začnou mizet některé profese? A které dovednosti si kvůli generativnímu AI budeme muset osvojit? Na otázky Mikyho Škody odpovídají Sara Polak a Lukáš Pilka

Update: Dobrý pomocník, ale špatný rádce? O dopadech AI na pracovní kulturu se Sarou Polak.

Nalaďte si Update každých 14 dní:

V budoucnu možná tento článek napíše umělá inteligence, nějaká nová iterace Chatu GPT. Stejně tak možná vytvoří titulní obrázek a dost možná i zvládne namluvit část podcastu. A odběratel obsahu to nejspíš nebude ani vnímat. Jak se to ale propíše do fungování firem, třeba digitálních agentur, jako je BlueGhost?

Miky Škoda, coby nový moderátor podcastu BlueGhost Update se tak v prvním díle nové série se svými hosty zaměří na to, jaké skills si budeme muset osvojit a jaké už naopak vůbec nebudou potřeba.

Vhodný nástroj pro seniory, bič na juniory?

“Obecně bych asi řekl, že je to velmi dobrý asistent pro zkušené seniorní odborníky, ať už designéry nebo vývojáře, kterým to potom velmi usnadňuje práci, zrychluje ji. Jsou potom schopní dělat propracovanější, komplexnější výstupy,” říká v podcastu Lukáš Pilka, šéf designu v BlueGhostu, který se 50+1 epizodě přesouvá z pozice moderátora do role jakéhosi emeritního odborníka na všechno. “Koho to částečně nahrazuje, jsou ti juniorní pracovníci.”

“Ale kdyby třeba byly jiné struktury týmu, takže člověk nejde jako junior, ale je rovnou hozený do hluboké vody a dělá úkoly, které jsou pro tu firmu důležité, nedělá něco jenom, aby se vytrénoval, tak to může změnit dynamiku pracovního trhu,” doplňuje Sara Polak, host dnešní epizody, antropoložka a archeoložka v AI, absolventka Oxfordu, výzkumnice společenského komplexicity a vedoucí výzkumné skupiny Cchaos na ČVUT. Může nastoupit jako senior, ale může mu být třeba 20, když je šikovný. Protože ty nástroje na to má. A nebude muset vytvářet 150 variací brandu, protože mu to za pár vteřin vyplivne generativní umělá inteligence.”

Více si poslechněte v nové epizodě BlueGhost Update.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

2

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku