Menu

Virtuální realita míří na web

Prohlédněte si první příklady webů využívajících virtuální realitu a zjistěte si, kdy bude VR novým standardem i ve vašem prohlížeči.

Virtuální realita míří na web

Na právě proběhlé konferenci Czech VR fest 2017 padlo i několik slov o propojování virtuální reality a světa internetových stránek. I když tato debata zatím nebyla příliš hlasitá, existuje několik signálů, že příští desetiletí již nebude patřit mobilním či responzivním stránkám uzavřeným ve dvou rozměrech, ale trojdimenzionálnímu prostředí, které přinese VR web.

Budoucnost mnoha oborů je virtuální

Potenciál nové technologie se vykreslí nejlépe, když ji porovnáme se zařízeními skrze která na web přistupujeme dnes. Ať už se jedná o notebook, tablet nebo chytrý telefon, vždy máme k dispozici jen relativně malou obrazovku zabírající pouze nepatrnou část zorného spektra. Další omezení představuje způsob, jakým tyto přístroje ovládáme. S jejich používáním totiž doslova máme plné ruce práce, a tak při zacházení s nimi se můžeme jen obtížně věnovat ostatním činnostem. Jinými slovy, když máme v ruce telefon nebo dokonce musíme sedět u počítače, tak zároveň nemůžeme třeba opékat lívance či pádlovat na kajaku.

Brýle pro virtuální nebo rozšířenou realitu se v tomto směru jeví jako nadějný nástroj, který nám časem přinese odstranění těchto omezení. Tato zařízení nabízejí obraz zaplňující celý zorný úhel, a tím umožňují mnohem intenzivnější vizuální komunikaci. Také způsob jejich ovládání se stále zjednodušuje. Systémy si čím dál častěji vystačí s pohybem očí či jednoduchým gestem, nevyžadují fyzické ovladače a tím nám uvolňují obě ruce. 

Internetové stránky zobrazované na takovém zařízení nemusí ukazovat jen dvojrozměrnou plochu s textem a obrazy, ale mohou nabídnout plnohodnotné prostředí vhodné pro zaměření konkrétního webu. Otevírají se zde nové možnosti pro řadu odvětví počínaje on-line marketingem, přes prezentaci produktů a trávení volného času až po vzdělávání, obchod či zdravotní péči. Pokud si i přesto myslíte, že perspektiva virtuální a rozšířené reality se omezuje na svět herního průmyslu, pak navštivte stránky Virtual reality society, kde najdete podrobný seznam příkladů současného a budoucího uplatnění této technologie.

Zařízení a podporované prohlížeče

Pro vstup do jakékoliv virtuální reality musíte mít v první řadě k dispozici zařízení, které vám zprostředkuje iluzivní obraz okolního prostředí reagující na pohyby hlavou a změny zorného úhlu. Mezi tyto přístroje patří zejména náhlavní soupravy HTC Vive a Oculus Rift, ale také chytrý telefon se systémem Android vložený do brýlí Google Cardboard.

Aby bylo možné na daném přístroji navštěvovat internetové stránky s virtuální realitou, je nutné v něm mít nainstalovaný webový prohlížeč podporující potřebné funkce. Konkrétně se jedná o komunikaci mezi internetovým prohlížečem a hardwarovým zařízením, kterou zajišťuje javascriptová knihovna WebVR a systém pro generování 3D objektů WebGL. Na konzolích HTC Vive a Oculus Rift disponuje těmito vlastnostmi experimentální verze Mozilly, Firefox Nightly a open source edice prohlížeče Chrome, Google Chromium. U telefonu s Androidem je pro web s virtuálním prostředím připravena již základní verze Google Chrome využívající doplňujícího balíčku Google VR services (musí být také nainstalován). Přestože je výběr prohlížečů zatím omezený, tak se již blýská na lepší časy. Google, Mozilla i Microsoft nedávno oznámily, že podporu virtuální reality zahrnou do následujících vydáních jejich regulérních prohlížečů a dá se tedy předpokládat, že ani ostatní vývojové týmy nebudou dlouho otálet. To, jak se situace vyvíjí napříč jednotlivými systémy a zařízeními můžete sledovat na stránce Webvr.rocks.

Prohlédněte si první VR weby

Pokud již máte k dispozici některou z konzolí nebo telefon s Androidem a brýle Google Cardboard, tak si již nyní můžete prohlédnout první ukázky webů pracujících s virtuální realitou. Zkuste se podívat na prezentaci frameworku Aframe.io a v sekci Examples proklikejte příklady jednotlivých připravených řešení. Další galerie se nacházejí například na stránkách Webvrexperiments.com založených Googlem k propagaci projektů využívajících touto technologií nebo na portálu Awwwards.com jenž se obecně specializuje na vyhledávání a představování nových přístupů k webovým prezentacím.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku