Menu

5 trendů ve vývoji aplikací, se kterými se vyplatí počítat

Co všechno se v roce 2023 (ne)změní v oblasti vývoje mobilních aplikací? Přečtěte si o aktuálních trendech, ať dokážete i nadále vytvářet úspěšné aplikace pro vaše zákazníky. Technologický pokrok a mnoho dalších faktorů vám otevírá téměř nekonečné možnosti.

5 trendů ve vývoji aplikací, se kterými se vyplatí počítat

1) 5G sítě

V blízké budoucnosti se očekává masivní nárůst pokrytí. Do roku 2025 bude 5G síť v Evropě dostupná na 70 % rozlohy. A data z června 2022 ukazují, že technologie se už teď začíná výrazně prosazovat v mnoha státech. V Norsku 5G využívá 16 % obyvatel, ve Švýcarsku 14 % a celoevropský průměr odpovídá 6 %. 

Mezi hlavní výhody 5G sítě patří:

  • násobně vyšší přenosová rychlost (až 100krát) oproti 4G,
  • menší odezva (cca 1 milisekunda),
  • větší kapacita (až 1 milion zařízení na 1 km2),
  • lepší zabezpečení (díky šifrování i větší stabilitě),
  • schopnost vrstvení (5G síť se může „rozparcelovat“ na virtuální podsítě s různými vlastnostmi),

Rychlost, plynulost i nové funkce 5G technologie vytváří dokonalé podmínky pro další enormní rozvoj aplikací, a to především v oblasti internetu věcí (IoT), průmyslovém internetu věcí (IIoT), virtuální a rozšířené realitě, autonomním řízení, zabezpečené komunikaci (se státní správou, bankami atd.) a herním průmyslu.

2) Nositelná elektronika 

Přestože se dávno nejedná o novinku na trhu, hlad po chytrých hodinkách, trackerech i fitness náramcích pořád stabilně roste. Trend dokládá i studie od společnosti Technavio, která pro rok 2023 předpovídá celosvětový růst trhu s nositelnou elektronikou o 13,74 %

Obrovský potenciál se skrývá především v aplikacích zaměřených na sport a zdraví. Vždyť v minulých měsících vědci dokázali v rámci studie za pomoci chytrých hodinek odhalit dokonce i covid-19. Apple Watch series 8 už dnes zvládnou upozornit záchranáře na autonehodu, umí sledovat ovulaci a mohou spolehlivě monitorovat i celou řadu zdravotních ukazatelů.

A úžasná věc se podařila i společnostem Aira a Envision, které úspěšně propojily chytré brýle s aplikací ve smartphonu. Díky tomu nevidomí a zrakově postižení dostanou zvukový popis objektů a textů, na které se skrze brýle „dívají“.

Zatím se však stále jedná pouze o špičku ledovce. Vývoj aplikací pro nositelnou elektroniku bude v následujících letech opravdu hodně lukrativní. Jen se zamyslete, kam asi tohle odvětví posune virtuální realita, umělá inteligence a další technologie?

3) Ovládání hlasem

O Siri, Alexe i Cortaně už asi většina z vás slyšela. Právě virtuální hlasové asistentky otevřely nové příležitosti v oblasti vývoje aplikací. A přirozeně také náležitě „namlsaly“ podstatnou část uživatelů na pohodlný způsob ovládání.

Někdy zkrátka není možnost (a často ani chuť) ovládat aplikaci ručně. Při řízení, vaření a mnoha dalších činnostech je mnohem lepší hlasem:

  • naplánovat schůzku do kalendáře,
  • „napsat“ zprávu pro manželku/obchodního partnera,
  • vyhledat konkrétní informaci,
  • změnit nastavení zařízení.

Všeobecně se očekává, že hlasové ovládání bude v dalších letech výrazným trendem. A prosadit se může téměř ve všech oblastech. Důkazem je hlasový asistent v mobilním bankovnictví u Garanti Bank. Díky tomu mohou uživatelé snadno, rychle a bezpečně provádět klasické bankovní transakce pomocí hlasových příkazů.

4) AI a strojové učení

Zmíněné technologie budou výrazně promlouvat do vývoje aplikací minimálně ve 2 úrovních. Za prvé během samotného vývoje, kdy strojové učení společně s umělou inteligencí výrazně sníží množství chyb (a tím i počet hodin strávených vývojem) a zároveň pomůže s optimalizací mobilní aplikace.

V druhé rovině AI a strojové učení firmám podstatně zlepší obchodní výsledky a lidem poskytne mnohem lepší uživatelské zážitky.

Tradiční využití pro „běžný“ zákaznický servis dnes už asi nikoho neohromí. Mnohem větší pozornosti si zaslouží řešení, které za oceánem používá McDonald's. Tento řetězec ve svých drive-thru pobočkách využívá AI, aby uzpůsobil menu na základě času, počasí a informací o zákazníkovi.

Zatím téměř nevyužitý potenciál dřímá také v aplikacích se strojovým učením a AI pro zdravotnictví a průmysl.

Tip: Zajímá vás, jak tvoří umělá inteligence? Poslechněte si rozhovor se spoluautorkou digitálního spisovatele

5) Mobilní peněženky

Proč s sebou nosit peníze a karty, když můžete platit rychle, pohodlně a bezpečně mobilem, který navíc máte neustále po ruce? Trendu napomohla i pandemie covidu-19, kdy více obchodníků i zákazníků začalo upřednostňovat bezhotovostní platby. A přibližně 25 % bezhotovostních plateb bylo v roce 2022 na území České republiky realizováno pomocí mobilních peněženek.

Kromě toho se hodně začíná mluvit i o mobilních platbách peer-to-peer. A nemusí zůstat pouze u peněžních transakcí. Do virtuální peněženky si mohou lidé nahrát i věrnostní karty, slevové kupóny, letenky, vstupenky, občanské průkazy a mnoho dalších dokumentů.

Stručně řečeno. Postupně míříme k elektronickým platbám i dokumentům. A z toho důvodu musíte během vývoje moderních aplikací tento trend zohlednit. Potom budete u vašich zákazníků slavit úspěch.

Tip: Přečtěte si, jak se dá zlepšit funkčnost vašeho webu na mobilních zařízeních.

Jak se vám článek líbil?

16

Praktický

14

Inspirující

2

Zábavný

13

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku