Menu

7 tipů, jak zrychlit web a skórovat ve vyhledávačích

Rychlost webu a SEO jsou spojité nádoby, které ovlivňují návštěvnost i následné konverze. Jak zkrátit dobu načítání stránky a dostat se tak výše ve vyhledávačích?

Raketová rychlost načítání pomůže webu stoupat vzhůru ve vyhledávačích.
Raketová rychlost načítání pomůže webu stoupat vzhůru ve vyhledávačích.

Google i Seznam upřednostňují ve výsledcích vyhledávání rychlostně a datově optimalizované stránky. Rychlost načítání webu má z hlediska SEO podobný dopad jako kvalita obsahu a je tedy důležitá pro uživatele i roboty. Dopad na samotné návštěvníky je zřejmý – pomalý web v dnešní době většinu lidí otráví. Je třeba myslet na různě rychlé sítě. Web, který se relativně rychle načte na wifi nebo 4G/LTE, může například na Edge síti v metru trhat negativní rekordy. Lidé pak web raději opustí. Nehledě na to, že se dnes mnoho uživatelů s mobilními telefony stále ještě připojuje s omezeným objemem dat. Stahování velkých souborů pro ně tedy není žádoucí ani v tomto ohledu. Roboti vyhledávačů zase mají přidělený jakýsi paměťový rozpočet na stránku. Když se stahuje velký objem dat, která by mohla být optimalizována lépe, považují to tyto algoritmy za negativní příznak. Důsledkem je upozadění webu ve výsledcích vyhledávání.

Rychlost vašeho webu na různých připojeních si můžete testovat na Google Chrome podle videa na YouTube. A pokud odhalíte, že něco zbytečně zpomaluje váš web, zkuste našich 7 doporučení, jak díky rychlosti webu zlepšit vaše SEO.

1) Optimalizujte velikost obrázků

Dávejte si pozor, aby obrázky na vašem webu nebyly zbytečně velké, ale jejich skutečná velikost přibližně odpovídala té zobrazovatelné. Neměli byste je tedy zmenšovat přímo v kódu, ale zmenšené už je na server ukládat. Pokud například na webu chcete mít obrázek o rozměru 900 × 500 pixelů, není vhodné nahrávat fotografii z digitální fotoaparátu v kvalitě 4096 × 4096 pixelů. Myslete na uživatele mobilních telefonů s omezeným datovým balíčkem. Za stahování fotky velikosti 8 MB vám zrovna nepoděkují. Konkrétní velikost se zobecňovat nedá, neměla by ale přesahovat 100 kb, ačkoliv i to může v některých případech být zbytečně hodně.

2) Vyhněte se vícenásobným přesměrováním ze vstupní stránky

Proces přesměrování někdy připomíná pošťáckou pohádku o doručování dopisu adresátovi, který už v domě nebydlí. Nový obyvatel vám jen prozradí adresu, kam se dotyčný přestěhoval. Když se i na té situace opakuje, začne vás to poněkud otravovat. Další přesměrování, další zdržení.

Abyste podobných procesů ušetřili návštěvníky svého webu, věnujte pozornost úpravám na stránkách. Pokud například při změnách e-shopu nahradíte původní url /kosik novou stránkou /kosik1, uživatel to téměř nepozná a vyhledávací robot s tím nemá problém. Zádrhel může nastat ve chvíli, kdy vytvoříte ještě novější stránku /kosik2. Přesměrování po trase /kosik => /kosik1 => /kosik2 už způsobuje jistou prodlevu, kterou zaznamená i návštěvník i robot. Ten vás za zbytečný krok navíc může dokonce penalizovat, takže ve výsledcích vyhledávání třeba vyklidíte pozice. Optimální trasa na definitivní adresu by proto vždy měla vést přímo.

3) Zkraťte dobu odezvy na serveru

Doba odezvy je čas, během kterého server odešle potřebná data k zobrazení stránky. Přesný návod na zkrácení této doby bohužel neexistuje, protože ji může ovlivňovat příliš mnoho faktorů. Na PageSpeed Tools od Googlu se ale můžete podívat na užitečné informace o sledování a měření procesů, kterými váš server tráví nejvíce času. Hodnoty by se měly pohybovat kolem 200 ms. Pokud jsou vyšší, je potřeba dobu odezvy zkrátit.

4) Eliminujte zdroje blokující vykreslení

Obsah stránky nad okrajem najdete ve zdrojovém kódu v hlavičce ukončené zápisem /head. Některé styly připojené přes link nebo standardně načítané javascripty mohou být dalším zbytečným zdrojem zpomalení webu. Může se jednat například o animace, které se zdlouhavě načítají při vstupu na stránku, i když v tu chvíli ještě nejsou pro návštěvníka důležité. Takové blokující zdroje by měl vývojář odložit na chvíli, kdy je uživatel opravdu využije. Další možností je načíst zdroje asynchronně nebo jejich kritické části vložit přímo do kódu HTML, který začíná pod hlavičkou.

5) Zkraťte kód HTML, CSS a Javascript

Minifikací kódu HTML, včetně veškerého vloženého Javascriptu a CSS, lze ušetřit velké množství dat a zrychlit stahování. Z kódu se tak odstraní nadbytečné mezery a jiné „bílé znaky“, případně se zkrátí příliš dlouhé zápisy funkcí. Dále se doporučuje sloučit více stejných nebo podobných css souborů do jednoho a nepoužívat zbytečně velké Javascriptové knihovny, které web stejně celé nevyužije.

6) Aktivujte kompresi

Veškeré zdrojové soubory, které se při načítání stránek stahují do počítače, aby se uživateli zobrazily, zpomalují celý proces. Jedná se například o obrázky, css nebo javascript soubory. Snížit množství dat posílaných po síti můžete komprimací právě těchto zdrojů. Pomohou vám s tím nástroje Gzip nebo Deflate.

7) Využijte načítání do mezipaměti prohlížeče

Prodloužení data vypršení platnosti nebo maximálního stáří v záhlavích protokolu HTTP statických zdrojů dává prohlížeči pokyn, aby již stažené zdroje načítal z místního disku, nikoli prostřednictvím sítě. O nastavení pomocí souboru .htacess požádejte svého vývojáře.

Jak se vám článek líbil?

8

Praktický

2

Inspirující

0

Zábavný

8

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku