Menu

Update: Kde teče potok Ošupis? O designu informací se správcem české Wikipedie

Česká Wikipedie slaví 20 let. Víte, že má přes 2 600 aktivních přispěvatelů? Kdo všechno vlastně může Wikipedii editovat? Kdo jsou Wikipedisté a jedná se pouze o dobrovolníky? Jak se vyvíjela tato platforma vědění a jak bude vypadat za 10 let?

Update: Kde teče potok Ošupis? O designu informací se správcem české Wikipedie

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Jak funguje prostředí v němž se tvoří svobodný obsah?

Každá sociální síť je závislá na obsahu, který do ní vkládají její uživatelé. Instagram se neobejde bez fotek a selfíček, YouTube bez videí, Twitter bez krátkých textových zpráv a Clubhouse bez audio přenosů. Už jsme si zvykli, že tento obsah vytváříme zdarma, že naší jedinou odměnou jsou lajky, hvězdičky nebo srdíčka a příliš nás nezajímá, že na každém našem příspěvku ve skutečnosti vydělává někdo jiný. Takto funguje naprostá většina sociálních médií, existuje ale několik málo výjimek. Tou nejznámější je Wikipedie.

Letos v lednu tomu bylo 20 let od jejího spuštění a okamžiku, kdy první uživatelé mohli přiložit ruku k dílu. O 5 let později už tato otevřená encyklopedie obsahovala články o jednom milionu témat. V roce 2008 se jejich počet zvýšil na 10 milionů a to v 250 různých jazycích. Před 4 lety se Wiki ocitla mezi pěti nejnavštěvovanějšími světovými weby a v roce 2019 už obsahovala více než 50 milionů článků.

Věděli jste, že Wikipedisté spolu soutěží?

Jak řeší případné neshody? Existují nějaká zakázaná témata? Jakými pravidly se Wikipedie řídí a kdo je nastavuje? Jak může design pomoct, aby otevřených informací vznikalo co nejvíce a v co nejvyšší kvalitě? A jak zajistit, aby úpravy online encyklopedie mohl provádět opravdu každý? Na otázky odpovídá Honza Groh, místopředseda české Wikipedie a také senior projektový manažer z BlueGhostu.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

4

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku