Menu

Update: Jak tvoří umělá inteligence? O virtuálních dvojnících se spoluautorkou digitálního spisovatele

Jakou část kreativní práce lze automatizovat a co naopak zůstane lidskou doménou? Jak se bude vyvíjet spolupráce designérů s digitálními algoritmy? O tom je rozhovor s filozofkou a výzkumnicí umělé inteligence Ditou Malečkovou.

Update: Jak tvoří umělá inteligence? O virtuálních dvojnících se spoluautorkou digitálního spisovatele

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Digitální spisovatel

V této epizodě Updatu se seznámíme s Digitálním spisovatelem. Jedná se o sérii povídek, kterou pro Český rozhlas napsala umělá inteligence, konkrétně neuronová síť GPT3 od společnosti OpenAI. Tento algoritmus čerpá své zkušenosti z databáze desítek tisíc knih, které se staly základem pro jeho jazykové schopnosti. Umí tak tvořit literaturu v pestré paletě žánrů, od sci-fi, přes detektivky až po milostné romány. Tím však jeho možnosti nekončí. Stejným způsobem, jako dovede psát, dokáže i porozumět textu, připravit shrnutí dlouhého emailu, vypíchnout klíčové body, provést překlad do cizího jazyka, převádět běžnou řeč do podoby tabulkových dat nebo dokonce samostatně programovat.

DALL·E 2

Na stejném principu je založen také program DALL·E 2, který byl uveden v dubnu 2022. Jedná se o podobný algoritmus strojového učení, jakým je GPT3. V tomto případě však výstupem aplikace není text, ale vygenerovaný fotorealistický obraz. Na základě jazykového popisu nám program samostatně vytvoří, cokoliv nás napadne. Třeba kosmonauta jedoucího na koni po měsíčním povrchu nebo plyšové medvídky pracující jako vědci v chemické laboratoři. Výsledky jsou přitom velmi působivé a zdá se, že jediným omezením zůstává míra naší fantazie.

Zajímá vás, kam tyto experimenty povedou? Jakou část kreativní práce lze automatizovat, a co naopak zůstane lidskou doménou? A Jak se bude vyvíjet spolupráce designérů s digitálními algoritmy? Poslechněte si nový díl Updatu, jehož hostem byla Dita Malečková - filozofka, vysokoškolská pedagožka a nezávislá výzkumnice na poli umělé inteligence. Dita je také spoluautorkou experimentů Digitální filozof a Digitální spisovatel i držitelkou ceny AI Awards.

Obrázky astronoutů jedoucích na koni byly vygenerovány pomocí algoritmu DALL·E 2 od společnosti OpenAI

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

14

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku