Menu

Update: Co by se měly děti naučit od designérů

Víte, že jste také designéři? Podle nové knížky Kateřiny Přidalové, je totiž designérem každý, kdo ve svém životě něco navrhnul. V nové epizodě Updatu představujeme tuto publikaci a vysvětlujeme, proč je důležité podpořit kreativní myšlení u všech dětí, bez ohledu na jejich budoucí profesi.

Update: Co by se měly děti naučit od designérů

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Každý je designér

O Járovi Cimrmanovi se říká, že to byl velký český génius a všeuměl. Vynalezl prý jogurt, objevil CD (Cimrmanův disk), dvoudílné plavky, plnotučné mléko, princip internetu a mnoho dalších věcí. Často se mu bohužel stávalo, že ho při vynalézání někdo předběhl. Thomas Alva Edison patentoval žárovku jen o chvíli dřív, než Cimrman, a tím se navždy zapsal do historie jako její vynálezce.

Dalo by se říct, že Cimrman byl taky takový designér. Potřeboval věci neustále měnit, zlepšovat a vynalézat. Nechyběl mu zápal a touha objevovat nové věci. Na všechno si přišel sám, nikdo ho neučil. Byl to samouk neboli amatér. Tím se Cimrman odlišuje od profesionálních designérů, o kterých jsme se zatím bavili. Profesionálové se designem živí, mají to jako práci, za kterou dostávají peníze. Amatéři tvoří jen tak pro zábavu a ve svém volném čase. To však nemusí znamenat, že by se časem i z těchto samouků nemohli stát profesionální designéři. Anglický designér Norman Potter kdysi řekl: „Každá lidská bytost je designér. Mnozí z nás se navíc designem i živí.”

Předchozí pochází z knížky Kateřiny Přidalové „Co je vlastně design?”, která se snaží představit tuto kreativní disciplínu dětskému publiku. S autorkou jsme se v Updatu bavili o tom, jak vylepšit výuku malých dětí, aby z nich vyrostly osobnosti plné nápadů a tvořivé energie – bez ohledu na to, zda se stanou v životě profesionálními designéry, nebo se budou věnovat čemukoliv jinému.

Co je vlastně design?

Kniha Co je vlastně design? je určena pro laického čtenáře a čtenářku od 12 let. Jedná se o populárně naučnou publikaci, která hravou formou přibližuje oblast designu na mnoha názorných příkladech. Autoři nabízí vtipnou formou vhled do problematiky designu, zvažují, čím vším design je a čím není, kde může pomoci a kde naopak selhává. Publikace představuje kulturní, společenské, ekonomické a umělecké roviny designu, komentuje současný design, neváhá se obracet do historie a má potenciál oslovit širokou veřejnost. Kniha otevírá čtenářům rozmanitý svět těch, kteří design tvoří, a zároveň je také o nás, uživatelích. Vyprávěním, otázkami, kresbami i fotografiemi autoři vybízí čtenáře a čtenářky, aby sami – kriticky a kreativně – prozkoumávali tento okouzlující obor.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

6

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku