Menu

Ohlédnutí za e-commerce 2017 (4) - PODZIM

Co přinesly do světa online nakupování poslední tři měsíce roku 2017? Modrý duch se v posledním díle seriálu ohlíží za novinkami v e-commerce loňského podzimu.

Nákupní (r)evoluce v ČR, aneb už žádné To se mi líbí?
Nákupní (r)evoluce v ČR, aneb už žádné To se mi líbí?

Amazon přišel do Česka, zatím neválcuje

Na český trh vstoupil Amazon. Jeden z největších internetových obchodů se v listopadu definitivně - tedy alespoň částečně - počeštil. Protože jde ale spíš o přepsání textů z němčiny do češtiny, navíc často dost mizerný, původní mediální nadšení trochu ochladlo.

Ještě více ale Amazon zkazil Vánoce lidem ve Velké Británii. Kvůli kritice za příliš velkou spotřebu krabic začal svým zákazníkům posílat zcela nezabalené vánoční dárky. Celý svět tak mohl vidět, co malým Britům nadělí Father Christmas, a aféra byla rázem na světě.  Reagovat na stížnosti s přehnanou horlivostí se dnes zkrátka nevyplácí.

Tažení Facebooku proti baitům

Hlasuj, lajkuj, sdílej, označ, komentuj - podobný styl komunikace budete na Facebooku vídat stále méně. Největší sociální síť se rozhodla ještě víc zavařit všem  správcům firemních profilů a takzvaným „engagement baits", neboli příspěvkům jasně vyzývajícím k akci, do budoucna snížit dosah.

Alespoň tak to slíbil oficiální blog Facebooku v prosincovém příspěvku News Feed FYI: Fighting Enagement Bait On Facebook. Důvod? Absence autenticity a neoblíbenost mezi uživateli. Tu si nově bude každý muset zasloužit spíš svým ostrovtipem a kvalitou nabízeného obsahu.

Vskutku k vzteku.

Evoluce nakupování v Čechách

Začátkem listopadu proběhlo vyhlášení studie Český Košík roku, která vyzdvihla postupné zlepšování nákupních procesů na českých internetových obchodech. Podle hodnocení stovky největších tuzemských eshopů jich na podzim nebylo připraveno na zákazníky z mobilu 20 % (v roce 2014 76 %). 92 % hodnocených eshopů mělo v listopadu zabezpečení certifikátem https (v roce 2015 jen 16 %) a 51 % jich zobrazovalo u produktu datum dodání (v roce 2016 to bylo 31 %).

Jak se bude česká e-commerce vyvíjet dál? To má ve vlastních rukách 10 z 10 tuzemských e-shopařů. Proto jim celý náš tým z BlueGhost i v roce 2018 drží palce.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku