Menu

„Opravte si tu fotku!“ Jak řešit chyby v postech na sociálních sítích?

Administrátor sociálních sítí se nevyhnutelně setká s kritikou. Jak na ni reagovat bez ztráty kytičky? A není lepší kontroverzní příspěvek smazat?

„Opravte si tu fotku!“ Jak řešit chyby v postech na sociálních sítích?

Tvorba postů na sociální sítě, případně odpovídání na reakce, je alfou omegou práce každého, kdo se věnuje správě sociálních sítí. Bohužel i bohudík, administrátoři „socek“ nejsou roboti, a tak od času udělají chybu. Jak se k tomu postavit a vyjít bez ztráty kytičky? Modrý duch přináší tipy, jak bravurně zvládnout takové přešlapy:

1. Pečlivě si příspěvek naplánujte a před spuštěním překontrolujte.

Asi by to nemělo překvapením, ovšem je lepší se držet pořekadla „dvakrát měř a jednou řež“. Například příspěvky na Facebook nebo Instagram si můžete naplánovat v Creator Studiu a na Twitteru přímo na hlavní stránce. Podobně si můžete naplánovat videa, která vyjdou na YouTubu nebo na TikToku.

Příspěvek si tak můžete několikrát projít a překontrolovat, aby vám neunikly překlepy, pravopisné chyby, faktické nesrovnalosti, špatné odkazy nebo vizuály. A protože platí, že víc hlav víc ví, vyplatí se vám, když to nebude dělat sami, nýbrž ve více lidech.

2. Naslouchejte komentujícím.

„Máte to blbě, to je strašná pitomost, co tu píšete!“ Ano, i takové příspěvky (někdy dokonce i mnohem horší) vám mohou přistát pod fotkou, videem nebo blokem textu.

Asi budeme mít sklony v takovém případě nastoupit do defenzivy a bránit zuby nehty značku, kterou reprezentujeme. Jenže taková strategie vede akorát k flamewarům a frustraci na obou stranách.

První, co potřebujeme zjistit, je to, jestli má dotyčná osoba upřímný zájem o diskuzi. To nemusí jít z příspěvku na první pohled poznat, navíc lidé mohou psát naštvané příspěvky plné zloby i z jiného důvodu, než že se s někým pohádali a potřebují si jinde vybít vztek.

Nejlepší je dotyčnou osobu vyslechnout, případně se jí doptat na podrobnosti. To vám pomůže zjistit její argumenty. Pokud vás nepřesvědčí, v klidu uveďte své protiargumenty a slušně ukončete konverzaci.

Na druhou stranu, může se stát, že zjistíte, že komentátor na sociální síti má pravdu. Udělali jste chybu – ale nebojte se, neznamená to, že jste si zkazili reputaci.

3. Změňte příspěvek nebo přidejte nový (a správný).

OK, teď tušíme, že musíme napravit chybu. Stisknout tlačítko editace na Facebooku nebo Instagramu a přepsat text není žádný problém – ovšem ještě lepší je, pokud hned na začátek příspěvku uvedeme, že jsme text pozměnili, a napíšeme stručné shrnutí.

Je to přehlednější pro uživatele, obzvlášť ve chvíli, kdy už příspěvek někdo přeposlal dál. V takovém případě hned čtenář vidí, co se změnilo (a že se vůbec něco změnilo), čímž mu usnadníme orientaci.

Co ale dělat v okamžiku, když nemůžeme text editovat nebo když nahrajeme na sociální síť špatnou fotku či video?

U prvního případu si asi všichni vybavíme Twitter. Ten sice oznámil, že už experimentuje s tlačítkem editace, ale asi nějakou počkáme, než ho budeme moct skutečně použít.

Zde asi neexistuje lepší řešení než uvést opravu ihned pod tweet a onen konkrétní tweet ještě přesdílet s komentářem, kde uvedeme, co bylo špatně.

Těžší to je u videí a obrázků na sociálních sítích, protože je nelze vyměnit. Ale, stejně jako v předchozím případě, i tady můžeme uvést v komentářích omluvu a poté nasdílet nový obsah s vysvětlením.

Mazat, nebo nemazat?

S tím souvisí další otázka: Když zjistíme, že jsme zveřejnili post s chybou, je lepší ho na internetu nechat, nebo jej smazat?

Odpověď není jednoduchá a záleží na konkrétní situaci.

Odpůrci mazání zdůrazňují, že organizace i jednotlivci musí nést odpovědnost za své činy, tedy i za nesprávný obsah na sociálních sítích. Jak píše mikroinfluencerka a teoložka Jo Luehmann, smazání postu (v angličtině zvané jako dirty deleting) „vymazává veškerou emoční práci a poučení těch, kteří vedli danou osobu k odpovědnosti“.

Nicméně existují případy, kdy by některé věci opravdu neměly ve veřejném prostoru zůstávat, například omylem zveřejněné citlivé údaje. Prostě a jednoduše: Musíme zvážit, jestli smazání postu nadělá víc škody, nebo užitku.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

2

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku