Menu

Tip: Jaké nástroje používat k měření webu či aplikace?

Plánujete spustit web či webovou aplikaci? Pak byste určitě neměli zapomenout na měření a vyhodnocování dat, aby vše šlo tím správným směrem. Jirka Hochman vám poradí nástroje, které vám s tím pomůžou.

Google Analytics

Bezpochyby největší a nejznámější nástroj pro vyhodnocování jsou Google Analytics (GA4). Díky nim můžete měřit zdroje návštěvnosti, zaměřit se na nejkvalitnější obsah a optimalizovat konverzní poměry. 

Poslední verze GA4 posunula jednotlivé funkce na vyšší úroveň. O čem můžeme mluvit konkrétně?

  • Lepší sledování napříč zařízeními: V GA4 bylo vylepšeno sledování napříč zařízeními, což usnadňuje sledování chování uživatelů na vícero platformách, včetně mobilních aplikací a webových prohlížečů.
  • Vylepšené sledování událostí: Konkrétněflexibilnější a přizpůsobitelnější systém sledování událostí, který umožňuje přesněji sledovat interakce uživatelů s webem nebo aplikací.
  • Zjednodušené vykazování dat: GA4 zjednodušuje proces reportování tím, že konsoliduje data do přehledných reportů. To zahrnuje sledování dat v reálném čase a přizpůsobitelné řídící panely.
  • Insights s umělou inteligencí: A to díky pokročilé funkce strojového učení od Google, které poskytují přesnější a použitelnější poznatky. To zahrnuje prediktivní metriky a automatická upozornění na významné změny v chování uživatelů.
  • Hlubší integrace s Google Ads: GA4 poskytuje komplexnější pohled na výkonnost reklamy díky integraci s Google Ads, což umožňuje efektivnější sledování a optimalizaci kampaní.

Zdroj: GA4

Google Search Console 

Spolu s GA4 budete určitě chtít mít zajištěnou efektivní vyhledávanost u vyhledávačů. K tomu vám poslouží nástroj Google Search Console, skrze který můžete zapnout indexaci svých stránek. Stačí do něj nahrát sitemapu webu.  

Tím ale nekončí, nabízí řadu dalších funkcí: 

  • Analýza webových stránek: Google Search Console poskytuje majitelům webových stránek údaje o metrikách výkonu webových stránek, jako je návštěvnost webových stránek, vyhledávací dotazy, míra prokliků a další. Tyto údaje lze využít k identifikaci oblastí webu, které je třeba zlepšit. 
  • Souhrn vyhledávacích dotazů: Sem patří klíčová slova, která uživatelé hledají, počet zobrazení a kliknutí a průměrná pozice vašeho webu ve výsledcích vyhledávání.
  • Optimalizace pro mobilní zařízení: Mít webové stránky či aplikace přizpůsobené pro mobilní zařízení je dneska prakticky nutnost. Díky GSC získáte přehled o tom, jak na tom jste. 
  • Kontrola indexování: Pomocí tohoto nástroje můžete také sledovat stav indexace svého webu a identifikovat případné chyby při procházení, které mohou bránit indexaci vašich stránek.
  • Souhrn možných problémů se zabezpečením: Konzole vám také poskytne upozornění na všechny bezpečnostní problémy, které mohou mít vliv na vaše webové stránky. Jedná se například o varování před malwarem, podezřelými adresami URL a dalšími bezpečnostními hrozbami.

Přečtěte si o změnách v Google algoritmu, které rozhodují o (ne)úspěšnosti vašich stránek.

Zdroj: GSC

Collabim

Známý český nástroj, který posouvá vaše SEO ještě dál. A to především díky jednotlivým funkcím:

  • Komplexní SEO Analýza: A to celého webu, včetně optimalizace na stránce, technických problémů, zpětných odkazů či analýzy konkurence. 
  • Výzkum klíčových slov: Díky funkci výzkumu klíčových slov vám umožní najít relevantní klíčová slova pro vaše webové stránky a sledovat jejich výkon ve výsledcích vyhledávání. 
  • Správa sociálních sítí: Collabim v sobě obsahuje také nástroje pro správu sociálních médií, které vám umožní plánovat a publikovat příspěvky na různých platformách, včetně Facebooku, Twitteru, LinkedInu a Instagramu. 
  • Sledování výkonu: Konkrétně návštěvnosti, zapojení a míry konverze.
  • Analýza konkurence: Collabim vám umožňuje také sledovat výkon vašich konkurentů ve výsledcích vyhledávání a sledovat jejich pozice pro konkrétní klíčová slova. 

Zdroj: Collabim

Hotjar (případně Smartsupp či Clarity)

Hotjar je nástroj, pomocí kterého můžete sledovat pohyb uživatelů na stránkách či v aplikaci. Hlavní funkcí jsou tzv. heatmapy, díky kterým můžete pomocí barevného zvýraznění vidět, jak se uživatelé na stránkách či v aplikaci chovají, na co klikají apod. 

Vyznačuje se ale i dalšími funkcemi:

  • Optimalizace míry konverze: Hotjar nabízí funkce, jako jsou konverzní trychtýře a analýza formulářů, které vám umožní sledovat chování uživatelů v průběhu celého nákupního procesu.
  • Sběr zpětné vazby: Díky integrovaným nástrojům pro získávání zpětné vazby, jako jsou průzkumy a ankety, vám umožní shromažďovat zpětnou vazbu od návštěvníků webu. Tato data vám mohou pomoci pochopit potřeby a preference vašich zákazníků.
  • Záznamy relací: Hotjar vám umožňuje zaznamenávat relace uživatelů na vašich webových stránkách, což vám dává přehled o tom, jak uživatelé s vašimi stránkami pracují.
  • Získávání zpětné vazby: Hotjar obsahuje nástroje pro nábor uživatelů, které vám umožňují získávat uživatele pro uživatelské testování a zpětnou vazbu. To vám může pomoci získat cennou zpětnou vazbu od skutečných uživatelů. 
  • Snadná implementace: Hotjar lze snadno implementovat na vaše webové stránky bez nutnosti kódování. Díky tomu můžete snadno a rychle začít shromažďovat data a poznatky.

Zdroj: Hotjar

Google Optimize

A zpátky do Google ekosystému. Google Optimize je určitě nástroj, který také nesmí chybět. Jeho hlavní složkou je A/B testování, díky kterému můžete efektivně vyhodnotit, jestli vaše varianta, kterou zrovna používáte, je ta pravá.  

Můžete jej využít pro porovnání stránek, titulků, obrázků, bannerů, buttonů aj. Spolu s tím ale dále nabízí:

  • Možnost personalizace: Nástroj obsahuje funkce personalizace, které umožňují vytvářet jedinečné zážitky pro různé segmenty publika. To vám může pomoci poskytovat relevantnější obsah a zlepšit zapojení uživatelů.
  • Pokročilé cílení: Optimize nabízí pokročilé funkce cílení, které umožňují cílit na konkrétní publikum na základě faktorů, jako je poloha, typ zařízení a chování. To vám může pomoci poskytovat personalizovanější zkušenosti a zlepšit zapojení a konverze.
  • Integrace s Google Analytics: Součástí je bezproblémová integrace se službou Google Analytics, což vám umožní sledovat a analyzovat výkonnost vašich experimentů v reálném čase. To vám může pomoci přijímat informovaná rozhodnutí o vylepšeních webových stránek na základě dat a poznatků.
  • Efektivita z hlediska ceny: Google Optimize je bezplatný nástroj, což z něj činí efektivní způsob testování a optimalizace webových stránek bez dalších nákladů.
  • Snadná implementace: Lze jej snadno implementovat na vaše webové stránky bez nutnosti kódování. To znamená, že můžete snadno a rychle začít testovat varianty a optimalizovat své webové stránky.

Poslechněte si, jak je testování důležité už při samotném vývoji aplikací.

Zdroj: Google Optimize

Jak se vám článek líbil?

3

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku