Menu

Umělá inteligence vám nakreslí cokoli, využijte DALL-E 2 bez čekání

V poslední době se pozornost zaměřuje mimo jiné na tzv. obrázkové generátory, které vám jsou schopny na základě textu vygenerovat určitý image výstup. Jeden z nejpokročilejších již nějakou dobu můžete využít bez dlouhého čekání, které jste museli dříve podstoupit.

Umělá inteligence vám nakreslí cokoli, využijte DALL-E 2 bez čekání

Umělá inteligence se stává naší součástí čím dál více (jednoduše si můžete naklikat třeba nábytek nebo kalhoty). Potvrzuje to i fakt, že například obrázkový generátor vyhrál uměleckou soutěž. Bylo to tak poprvé, kdy umělá inteligence takové ocenění v této oblasti získala. 

To samozřejmě vyvolalo i určitou kontroverzi, podle některých účastníků a fanoušků je to nesprávné a nespravedlivé. Možná trochu úsměvný je fakt, že porota prý nevěděla, že obraz tvořila umělá inteligence. 

Tip: Víte, jak má vypadat správná kombinace barev na webu? Zaměřte se na gradienty.

Jak vlastně DALL-E 2 funguje?

Tento generátor obrázků vám na základě zadaných parametrů vygeneruje patřičný výstup. V praxi jednoduše napíšete, co chcete za obrázek, a program vám jej vytvoří. Umí kombinovat koncept, atributy a styly. 

Zdroj: https://betterprogramming.pub

Jelikož se však jedná o betu, někdy výstupy nemusí být úplně přesně podle vašich představ. Pro přesnější využít se nabízí průvodce, který vás navede tím správným směrem. 

Zároveň je možné v průvodci nalézt inspiraci: zahrnuje estetiku a vibrace i doporučená přídavná jména, abyste získali zamýšlený dojem nebo kompozici. Plus tipy na spoustu dalších oblastí – od fotografování po vytváření malířských portrétů a krajin, filmové a ilustrační styly, historické umělecké styly a 3D umění.

Zdroj: https://www.creativebloq.com

Donedávna byl DALL-E 2 uzavřený pouze pro vybrané zájemce, přičemž každý nový si musel počkat i několik měsíců. Od podzimu minulého roku se však stačí zaregistrovat a můžete jej začít využívat (jediným omezením je počet zadání za měsíc, které si však můžete přikoupit).

Případně se nabízí alternativy 

DALL-E 2 se pyšní svou realistickou tvorbou a je označovaný za jeden z nejpokročilejších. Využít však můžete také například Midrjourney či Stable Diffusion

Tip: Poslechněte si, jak se designují algoritmy, které mění naše názory.

Umělá inteligence nabírající obrátky

V poslední době jste pravděpodobně zaznamenali také boom kolem ChatGPT, který posouvá práci s informacemi na další úroveň. Nyní se navíc objevila zpráva, že tento robot složil zkoušky na právnické fakultě a může dokonce ohrozit klasickou výuku. Skvělé, možná až strašidelné. Pokud vás o ChatGPT zajímá více, pak určitě nesmíte minout podcast Modrého ducha s Janem Šedivým.

Vývoj tímto směrem ale pravděpodobně nabere ještě větší tempo. Podporuje to třeba i Microsoft, který před pár dny investoval 10 miliard dolarů do OpenAI, který právě DALL-E a ChatGPT vyvinul. A sám k tomu dodal, že můžeme očekávat "nové formy digitálních zážitků". 

Není to však jediná ukázka, kde umělá inteligence proráží – dnes si můžete pustit například flirtující algoritmy anebo třeba objednat robota, který má pomáhat osamělým seniorům. A takto bychom samozřejmě mohli napsat velice dlouhý seznam z mnoha oblastí. Čím dříve se tedy člověk naučí programovat, tím zřejmě lépe.

Otázkou ale zůstává využití těchto novinek a zda přílišná zbrklost či přehnanost v jejich užívání není spíše na škodu. Pak se jednoduše dostaneme do situace, kdy máme tak chytré telefony, že je naopak potřeba detox

Lidskost (zatím) stále vede

I když se nás umělá inteligence urputně snaží překonat v široké škále oblastí, lidskost a emoce, které do umění umí vložit člověk, stále ještě pokořeny nebyly. Grafický designér, vývojář či copywriter lépe vystihne váš požadovaný záměr, protože jste mu schopni podrobněji vysvětlit kontext. 

A on jen mechanicky nepřebírá používané informace, ale vloží do toho svou přidanou hodnotu a představivost. Proto pokud chcete vyvinout nějakou webovou či mobilní aplikaci, která bude dávat smysl, Modrý duch rozhodně není žádný robot

Jak se vám článek líbil?

2

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

3

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku