Menu

Update: Jak číst data? O vizualizaci informací s datovou novinářkou iRozhlasu

Věříme v Boha, vše ostatní musíme podložit daty. Slova matematika Edwarda Deminga mají původ už v polovině 20.století. Přesto jsou právě v dnešní době aktuální. Jak se vizualizují data a k čemu je to vůbec dobré? Hostem Updatu je Kristína Zákopčanová, datová žurnalistka serveru irozhlas.cz, specialistka na datové vizualizace a spoluzakladatelka projektu Fakta o klimatu.

Update: Jak číst data? O vizualizaci informací s datovou novinářkou iRozhlasu

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Celý svět je o datech. Pod tento výrok by se jistě mnozí z nás podepsali, natož pak stoupenci ideologie, které se říká Dataismus. Ano, čtete správně, láska k datům má i své vlastní náboženství, nebo lépe řečeno filozofický směr. Podle dataistů se vesmír skládá z datových toků, a jakkoliv se to nám, běžným smrtelníkům, může zdát přehnaně radikální, v něčem jim musíme dát zapravdu.

Podíváme-li se kolem sebe, data jsou skutečně všude.

V článcích o vývoji pandemie se zcela jistě bude mluvit o aktuálním počtu nakažených nebo o množství provedených testů. Politickou debatu doplní data o volebních preferencích, fotbalový zápas nabídne statistiky faulů a střel na bránu a investiční zprávy se nejspíš budou věnovat divokému kolísání ceny BitCoinu. Nejde ale jen o zpravodajství. Také vědecké disciplíny, jejichž výstupy dnes bývají veřejně citovány, zpravidla pracují s číselnými údaji. Ať už jde o ekonomii, sociologii nebo třeba klimatologii, vždy jsou nejdůležitějším materiálem i nejsilnějším argumentem naměřená data. Myslíte si, že se datová horečka omezuje jen na přírodní a společenské vědy? Opak je pravdou. Kvantitativní analýzy se dnes prosazují i v literatuře, jazykových studiích nebo v dějinách umění.

Dat je kolem nás nekonečné množství, nicméně sama o sobě užitek nepřinášejí.

Užitečné jsou až informace a znalosti, které z nich dokážeme vydestilovat. Klíčovou metodou, která nám pomáhá s jejich čtením a chápáním, je vizualizace. Data sama o sobě jsou totiž nehmotná a nevnímatelná lidskými smysly, a tedy přímo vyzývají k znázornění a vykreslení. Informační designér na jejich základě může generovat tvary, určovat pohyb, vytvářet zvuky, sdělovat zprávy či navrhovat prostorové objekty. To vše s cílem, abychom data dokázali lépe využít.

Mohou data lhát?

Mohou čísla vzbudit emoce? Jak data číst a následně vizualizovat? K čemu je to dobré? Jak se liší vědecká vizualizace od té informační? V jakých odvětvích se uplatňují? Jak se do datové vizualizace propisuje psychologie? Jak souvisí s komunikačním designem a predikcí budoucnosti? Kdo jsou to dataři a co je zač projekt Fakta o klimatu? Poslechněte si další díl BlueGhost Update s Kristínou Zákopčanovou.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

4

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku