Menu

Update: Jak re-designovat učebnice v době online vzdělávání?

Jak může rozšířená realita probudit touhu po poznání? O tom si povídal Lukáš Pilka s Vítkem Škopem, tvůrcem „digitální učebnice" Vivid Books. Poslechněte si první díl Updatu - podcastu o designu, který vidí do budoucnosti.

Update: Jak re-designovat učebnice v době online vzdělávání?

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Update, podcast o designu, který vidí do budoucnosti

Jak bude vypadat váš obor za 10 let? Jakým způsobem mohou nejnovější digitální technologie, automatizace, 3D tisk, umělá inteligence nebo virtuální a rozšířená realita proměnit tradiční odvětví, způsob života i fungování celé společnosti? Co si představit pod pojmy jako je design služeb, interakční, generativní, procedurální, edukační nebo udržitelný design? To všechno jsou témata, o kterých se dozvíte mnohem více v novém podcastu Modrého ducha - BlueGhost Update!

Update je pořad o designu, který řeší problémy. Tedy nikoliv o estetice nebo módě, ale o hledání nových neprošlapaných cest na pomezí designu, technologií a byznysu. Každých 14 dní se můžete těšit na zajímavé rozhovory o tom, jak se designují služby a produkty, které vnímají současné problémy a obstojí v zítřejším světě.

Hosté Lukáše Pilky, šéfa designu v BlueGhostu, jsou designéři, výzkumníci, marketéři a inovátoři, kteří se přímo podílejí na formování budoucnosti. Návrháři, jejichž kreativní práce má potenciál prolamovat konvence a ukazovat nová řešení napříč různými oblastmi podnikání. Každá epizoda představí originální vizi zítřka navazující na zaměření jejího hosta, na příležitosti oboru v němž se pohybuje i na problémy a výzvy, kterým se věnuje. Pusťte si první epizodu s Vítkem Škopem, designérem interaktivních učebnic!

Vítek Škop: Jak re-designovat učebnice v době online vzdělávání?

Co se vám vybaví, když se řekne učebnice? Nudné papírové „saláty“ už nejsou to jediné, s čím dnes děti pracují. Jak vypadají dnešní školní pomůcky? Kam se budou vyvíjet? Jak se designují a na co se u toho nesmí zapomínat?

Vítek Škop je designér který se snaží updatovat učebnice fyziky pro základní školy. Jeho aplikace Vivid Books je založena na pracovních listech – to samo o sobě nezní moc objevně. Když se na ně ale děti podívají přes tablet nebo chytrý telefon, obrázky na papírech se začnou pohybovat – parní stroj rozjede vlak, led se začne rozpouštět v horké vodě a podobně. Vítek využívá rozšířenou realitu k tomu, aby přesvědčil děti, že fyzika a obecně věda není nezáživná a že z ní nemusí mít strach. Kdy vás vaše učebnice sama pochopí a pomůže vám vybrat téma, které je pro vás nejlepší? A jak vypadají učebnice, které umí probudit touhu po poznání?

„V zásadě to, co děláme, není učebnice, je to interaktivní pomůcka. Učebnice je vlastně sborník, kniha, která je napsaná jazykem, kterému děti nerozumí, a jejich úkolem je si ji přečíst a všechno vědět. Tím pádem jde o pasivní konzumování informací, není zde žádný prostor pro zvídavost nebo pro práci učitele. Původně jsem pracoval s rozšířenou realitou v jiném projektu a napadlo mě, že je škoda, aby takto zajímavá technologie byla využívána na hlouposti, například různé hry a promo akce. Říkal jsem si, že pokud se technologie nestane součástí každodenního života a potřeb lidí, umře. Chtěl jsem jí dát skutečný význam. Není to o interaktivních animacích, ale o probuzení moderované diskuze ve třídě.“

Vítek se rozhodl, že svou aplikací chce vyřešit pasivní přístup k výuce. A takové hledání problému by mělo stát na začátku každého designu. „Líbí se mi výrok „Nehledejte publikum pro svůj produkt, ale hledejte produkt pro své publikum“. V designu je to stejné - nejdříve hledej problém, poté navrhuj řešení. Myslím, že tímto způsobem by se mělo přistupovat k řešení všech současných problémů, nejen mezi designery.“

A co na to učitelé? Kde musí Vítek dělat designerské kompromisy? Do jakých oborů musí mít přesah? A jak budou učebnice, resp. interaktivní výukové pomůcky, vypadat za deset let? Poslechněte si BlueGhost Update a buďte up to date!

Jak se vám článek líbil?

2

Praktický

13

Inspirující

2

Zábavný

2

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku