Menu

Update: Jde to i no-code. Jak začít s vizuálním programováním

No-code, nebo hard-code? Kdy se vyplatí aplikaci „naklikat” a kdy je ještě potřeba napsat zdrojový kód? Jak mohou no-code platformy zefektivnit vývoj a jaké možnosti nabízí vizuální programování pro digitální designéry. Hosty epizody jsou viceprezident pro technologie ze společnosti FINN, Marek Jalovec a produktový manažer no-code platformy Make.com, Ondřej Veselý.

Update: Jde to i no-code. Jak začít s vizuálním programováním

Nalaďte si Update každých 14 dní:

V epizodě se dozvíte

  • Co jsou to no-code platformy a k čemu jsou dobré?
  • Jak souvisí no-code platformy s vizuálním programováním?
  • Kdy se vyplatí aplikaci „naklikat” a kdy je ještě potřeba napsat zdrojový kód?
  • Jak začít no-codovat?
  • Jak se budou tvořit programy za několik let?

Na počátku byl odkaz

Na počátku byl jen odkaz a psát odkazy bylo snadné. Stačilo, když člověk znal název a umístění odkazovaného souboru a věděl, jak na své klávesnici napsat většítko, menšítko a lomítko. Ten kdo toto v roce 1990 zvládl, mohl nejen s chutí začít využívat hypertext a propojovat související informace, ale zároveň se ocitl na špičce toho, co technologie tehdejšího webu dokázala.

Pak se ale věci začaly komplikovat. První otevřená verze formátovacího jazyka HTML už obsahovala nejen odkazy, ale také hlavičky, titulky, strukturované nadpisy, komentáře nebo seznamy. Poté se objevila druhá verze s obrázky a formulářovými prvky, a následně moderní programovací jazyky; JavaScript, Java, Python nebo PHP. Bezpečnostní standard SSL, datové struktury XML nebo JSON, kaskádové styly, vektorová grafika, multimediální soubory a Flash. Webové frameworky typu ASP.NET, Ruby on Rails, Django, jQuery, AngularJS nebo React. Bezpočet služeb fungujících v modelu SaaS propojované s webovými aplikacemi skrze nejrůznější API…

Stále komplexnější, stále složitější

Když si dnes otevřete službu MDN, která zpřístupňuje dokumentace pro nejpoužívanější webové technologie, bude tu na vás čekat asi 45 tisíc různých návodů. A to ani zdaleka není všechno, s čím současní vývojáři běžně pracují. Jednotlivé technologie na sebe navíc přímo navazují, propojují se, tvoří nadstavbové vrstvy nebo nutné předpoklady - když chce například programátor implementovat technologii X, obvykle zjistí, že se nejdříve musí naučit Y, před tím pochopit Z a pak ještě několik dalších písmen, které ani abeceda neobsahuje. Sečteno a podtrženo, vývoj digitálních služeb se postupně stal komplexní a velmi složitou záležitostí. Nové fascinující funkce webových aplikací kladou stále vyšší nároky na znalosti programátorů a náklady na vývoj online služeb, schopných obstát před stále vyššími nároky uživatelů, prudce stoupají.

Jak začít s no-code

Jde to i jinak? Nejpozději od vzniku tabulkového editoru Excel už existuje přesvědčení, že uživatelé mohou tvořit vlastní aplikace bez znalosti kódu, který běží na pozadí. Dnešní no-code či low-code platformy navíc slibují, že skrze ně může prakticky každý tvořit propracované webové služby. A to doslova na pár kliknutí. Jak toto vizuální programování funguje? A jaké možnosti nabízí pro digitální design? Na tyto otázky v nové epizodě Updatu odpovídají viceprezident pro technologie ze společnosti FINN, Marek Jalovec a produktový manažer no-code platformy Make.com, Ondřej Veselý.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

3

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku