Menu

Update: Kyberbezpečnost versus inovace? Jde to, ale musíte vědět proč, říká David Miklas ze Správy železnic

Jdou inovace a potřeba bezpečnosti proti sobě? Jak se inovuje startupistovi ve státním podniku zajišťujícím bezpečnost? A jak se v takové firmě zavádí používání AI? S Lukášem se na témata inovací a kyberbezpečnosti v tomhle díle Updatu ptáme Davida Miklase.

Update: Kyberbezpečnost versus inovace? Jde to, ale musíte vědět proč, říká David Miklas ze Správy železnic

Nalaďte si Update každých 14 dní:

David je šéf IT Správy železnic, kde pod něj spadají i inovace a kyberbezpečnost. Je to ale hlavně inovátor a původně startupista s nejenom skvělými projekty a nápady, ale i schopností je realizovat na velké škále. V covidu například vytvořil desetitisíce ochranných masek pro zdravotníky z potápěčských masek z Decathlonu z celé Evropy. Jak může člověk s podobnou náturou pomoct obřímu státnímu podniku? Jak se liší zajišťování kyberbezpečnosti ve státní sféře a v soukromé firmě? A na které inovace se na železnici můžeme těšit?

"My vlastně stavíme celorepublikový zastřešovací informační systém, který dokáže ta data generovat jednak pro ty zobrazovací panely a taky pro ta hlášení, aby se nám to sjednotilo," říká David Miklas. "A tenhle systém má využívat hlasovou syntézu, abys to mohl říkat v téměř jakémkoliv světovém jazyce a abys víceméně realtime mohl generovat vlastně cokoliv, co tě napadne."

Inovace? Ne, raději kyberbezpečnost. Anebo naopak?

"Je celá řada lidí, kteří volají po AI. Ale já říkám, že za tím nemůžeme běžet jak děti na hřišti - všichni běží za míčem, místo aby strategicky stáli na pozicích a vyčkávali. Jsme přece jen kritická infrastruktura státu," glosuje David Miklas.

Jak moc jsou tedy (nejen kyber) bezpečnost s inovacemi v rozporu? Poslechněte v nové epizodě BlueGhost Update.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme vytvořit skvělý produkt

Domluvme si schůzku. Chcete si nejprve utřídit myšlenky? Navrhněte si zadání nanečisto s AI asistentem.