Menu

Update: Co je to web 3? O blockchainu a decentralizaci s kurátorem #Datamaze

Znamená blockchain konec éry velkých technologických platforem a renesanci svobodného internetu? Přinese nám decentralizace větší kontrolu nad osobními daty? Příležitosti a nástrahy webu 3.0 představuje Michal Kučerák, kurátor #Datamaze v DOXu.

Update: Co je to web 3? O blockchainu a decentralizaci s kurátorem #Datamaze

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Devadesátá léta byla dobou digitálního optimismu. Většina technologií s nimiž se dnes už běžně setkáváme, od chytrých telefonů přes virtuální realitu až po umělou inteligenci, si tehdy poprvé získala větší pozornost, stala se tématem veřejné debaty a pronikla i do populární kultury. A to i přesto, že se stále ještě jednalo spíše o vize, než o praktické výdobytky. Vedle nich tu však byla jedna zásadní novinka, která již byla zcela použitelná a jejíž obliba se šířila nadzvukovou rychlostí. World wide web spatřil světlo světa na samém konci 80.let a o deset let později se k němu připojovalo už 700 milionů uživatelů.

Sen o svobodném webu

Jaká očekávání byla s tehdejším webem spojena? Jeho vynálezce, Tim Berners-Lee v roce 1989 publikoval zásadní dokument, v němž nastínil svou vizi www sítě jako informačního systému s otevřenými protokoly. Základním požadavkem přitom byla decentralizace, tedy absence hlavních uzlů, které by bylo možné snadno kontrolovat. Podle mnohých inovátorů i politiků měl decentralizovaný obsah rozptýlený mezi miliony internetových serverů vytvořit první skutečně demokratické médium a umožnit neomezený přístup k informacím. Tehdejší americký viceprezident Al Gore prý dokonce prohlásil, že si představuje budoucnost, kde děti místo hraní na Nintendu budou listovat v online encyklopedií. Nadšeni byli také obhájci svobody slova, vizionáři vidící v novém médiu nebývalé možnosti participace i byznysmeni, kteří zde nacházeli nové obchodní šance.

Během následujících desetiletí optimismus pomalu zmizel a původně nezávislý web si přivlastnilo několik gigantických technologických společností. Sociální média rozhodují o tom, jaký obsah budeme sledovat a pod hlavičkou boje proti dezinformacím si stále více států nárokuje právo obsah webu cenzurovat. Pro mnohé to zničilo základní étos webu, jeho autonomii i příležitosti.

Termín

Termín "Web3" vymyslel v roce 2014 spoluzakladatel společnosti Ethereum Gavin Wood.

S nástupem blockchainové technologie však opět zaznívají optimistické hlasy, že by se world wide web mohl vrátit ke svým původním idejím, že by online služby mohly být designovány tak, aby více sloužily lidem než provozovatelům velkých platforem a že uživatelé opět dostanou pod kontrolou svůj obsah i svá osobní data. V souvislosti s touto změnou se objevil i nový pojem Web 3, který v této epizodě Updatu představil Michal Kučerák, lektor, teoretik digitálních technologií a kurátor expozice #Datamaze v pražském centru DOX.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku