Menu

Update: Jak spojit přírodu a technologie? O digitalizaci v architektuře s autorem českého pavilonu na EXPO 2021

Jak se navrhují pavilony, které dokáží vytvářet vodu za vzdušné vlhkosti? Půjde v poušti pěstovat pšenice? Jak se 20 metrů čtverečních českého lesa ocitne uprostřed Dubaje? Co je hlavní výzvou pro architekty a designery zítřka? Podívejte se do budoucnosti s dalším dílem podcastu!

Update: Jak spojit přírodu a technologie? O digitalizaci v architektuře s autorem českého pavilonu na EXPO 2021

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Jak to, že nejlepší inovace jsou inspirovány přírodou?

A jak bude vypadat architektura za 10 let? Odpovědi nejen na tyto otázky přináší Jindřich Ráftl, architekt a environmentální designér. Jindřich ve své práci využívá aktuální technologie a zároveň aplikuje přírodní principy, které tu jsou od nepaměti. Je spoluautorem Českého pavilonu na veletrhu Expo 2021 a Laboratoře ticha na Expo 2015. O co se jednalo a čím jsou tyto stavby revoluční? To se blíže dozvíte ve čtvrtém díle podcastu BludGhost Update!

Blíží se soumrak architektury, na kterou jsme všichni zvyklí?

Zdá se, že na architekty čekají nové a náročnější úkoly. V souvislosti s Green Dealem, tedy plánem na udržitelnější společnou evropskou ekonomiku je již jasné, že nás nemine nejen změna ekonomiky, ale zejména změna myšlení a tvoření.

Po multioborové spolupráci volala letos v září i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, která mluvila o vzniku tzv. zeleného Bauhausu. S odkazem na někdejší slavnou výtvarnou školu uvedla, že k proměně ekonomiky do nové udržitelné podoby bude potřeba intenzivní spolupráce mezi vědci a designery, umělci a inženýry nebo architekty a softwarovými vývojáři. Jen tak může vzniknout kreativní podhoubí, z nějž vyrostou žádoucí inovace, které nás přiblíží ke splnění společných cílů.

Zítřejší stavby budou muset mít zásadně pozitivní vliv na životní prostředí, v němž se nacházejí.

Součástí zadání na kancelářskou budovu nebo činžovní dům se tak stanou třeba i podmínky typu: „ať je stavba uhlíkově neutrální", „ať je energeticky soběstačná" nebo „ať zvýší biodiverzitu v oblasti o 10 %". Jaký je historický vztah mezi architektem a životním prostředím, jak se vyvíjel a jak vypadá dnes? Jak příroda radí nejen ve stavebnictví, ale například i ve strojírenství? Hrozí, že architekty nahradí algoritmus? A co bude muset umět dobrý architekt, aby se tak nestalo? Poslechněte si BlueGhost Update s Jindřichem Ráftlem a dozvíte se více!

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

3

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku