Menu

Update: Objednání myšlenkou, doručení teleportem. O budoucnosti zásilek s technickým guru z Alza.cz

Víte, že v ČR přibude v tomto roce 1000 nových Alzaboxů? Kdo a co všechno stojí za těmito chytrými schránkami? Jaké další inovace už nám klepou na dveře? Kam se posune logistika v následujících letech? Pusťte si Update se Šimonem Kubitou, specialistou na vývoj a design technologických inovací v Alza.cz.

Update: Objednání myšlenkou, doručení teleportem. O budoucnosti zásilek s technickým guru z Alza.cz

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Víte, kolik se za loňský rok přepravilo poštovních zásilek?

Podle poradenské společnosti McKinsey bylo v roce 2020 po celém světě odesláno 100 miliard nejrůznějších balíků. Ve srovnání s listovními zásilkami je to asi polovina, i tak se ale jedná o historicky nejvyšší číslo. Pro představu, ještě před deseti lety činil poměr přepravených balíků vůči dopisům pouze 1:8. Navíc se zdá, že objednávek z nejrůznějších eshopů bude čím dál tím více. Odhady uvádějí, že jejich počet se celosvětově zdvojnásobí během následujících pěti až deseti let.

Co se děje, když na eshopu klikneme na tlačítko „odeslat objednávku"?

My jako zákazníci si v tento okamžik můžeme oddechnout a stačí už jen čekat, až se k nám dostane naše zásilka. Pro provozovatele obchodu ale začíná nesnadný úkol. Jak dostat to správné zboží, ve správném množství, ve správný čas na správné místo a se správnými náklady? Chyby se přitom neodpouštějí. I když třeba patříme mezi tolerantní jednice, kteří dokáží omluvit lecos, přesto nás nenechá v klidu zpráva o opoždění zásilky, kterou už týden nutně potřebujeme. Nezklamat naše očekávání a zvládnout vše podle plánu lze jen díky odladěné logistice, kde vše funguje jak v německé lokomotivě řízené švýcarským strojvedoucím.

Co přinese budoucnost? Doručování dronem, uloženka v kufru vašeho auta a Alzabox na každém rohu.

Dějiny logistiky jsou taky dějinami mechanizace a automatizace. Od parního stroje přes dopravní pás až k autonomnímu vysokozdvižnému vozíku. Jak vypadá budoucnost tohoto odvětví a kde čekají největší výzvy? Čekají nás samořídící náklaďáky, sklady bez skladníků nebo roboti, kteří vynesou tašku až do desátého podlaží? Předzvěstí budoucnosti jsou i stále se množící Alzaboxy. Tato moderní verze poštovní schránky, kterou známe z parkovišť před obchoďáky, nejspíš málokoho okouzlí svým vzhledem. Plechová krabice polepená reklamou je ale viditelným bodem sítě, která spojuje sklady, překladiště, dodávky, webové aplikace a mobilní telefony. Jak funguje toto soukolí a kdo je jeho designérem?

Seznamte se s Šimonem Kubitou. Jako IT-byznys partner v Alza.cz má na starosti vývoj a design technologických inovací. A v dnešním díle Updatu vám přiblíží budoucnost v doručování zásilek.

Jak se vám článek líbil?

3

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

7

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku