Menu

Tip: Jak na efektivní spolupráci s externisty?

Máte rozběhlý projekt, ale dostali jste se do fáze, kdy vám nestačí know-how? Anebo ho chcete mít dokončený rychleji? Pak je dobré zvážit spolupráci s externisty. U té se ale vyplatí podchytit několik věcí, aby vše běželo hladce a nepřineslo více škody než užitku. Na co je dobré myslet, radí Michal Zíma z programátorského týmu BlueGhostu.

Kdo je to vlastně externista

Je důležité si v první řadě říci, kdo je to vlastně externista. V podstatě je to odborník na danou věc, který nemusí mít znalost vašeho firemního prostředí a u kterého si objednáte určitý balík práce. Rozdělit můžeme i dodávky od externí agentury a samostatných externistů.

Agentura vám dodává kompletní řešení a nemusí vás vlastně zajímat, jak je “poskládané uvnitř”. Jednoduše je pro vás důležité to, zda plní vaše byznysové cíle. Kdežto externisté – v našem příkladu především programátoři – vám dodávají části kódu, které musí přesně zapadat do vašeho projektu.

Musí to být zkušení lidé ve svém oboru, od kterých můžete získat know-how, případně mohou posílit kapacity vašeho interního týmu. Zde je výhodou to, že jelikož neznají vaše firemní prostředí a zaběhlé postupy, mohou přicházet s novými nápady a pohledy na věc, které mohou projekt posunout o kus dál.

Pamatujte ale, že není dobré vše řešit externisty, protože jakmile jejich spolupráce skončí, odejdou vám veškeré „znalosti” projektu. Výjimku mohou tvořit dlouhodobé spolupráce neboli partnerství.

Například u nás v BlueGhostu na to jdeme tak, že dodané práce od externistů kontrolují naši interní programátoři. Díky tomu máme zajištěnou kontrolu kvality i s ohledem na potřebný kontext související s projektem.

Nepřehlédněte: Chcete mít vyladěné zadání pro dodavatele? Vyzkoušejte BlueGhost AI asistenta, který vám s ním pomůže a vše vám sepíše do jednoho dokumentu.

Jak externisty vybírat

Výběr se na první pohled se to může zdát jako snadný, ale musí se vlastně sejít dost věcí. Externista musí mít potřebné znalosti a zkušenosti, ideálně mít za sebou nějaké reference a předchozí klienty, u kterých si vše můžete ověřit a zároveň si musíte lidsky sednout. Do hry tak vstupují vlastnosti jako spolehlivost, zodpovědnost, pečlivost, schopnost organizace nebo komunikace. Není nic horšího, než mít člověka, který sice ví vše potřebné, ale nakonec se na jeho dodávku nemůžete spolehnout, protože si nedokáže zorganizovat čas anebo jen prostě nemá správně seřazené priority.

Kdy je práce hotová?

Klíčovou složkou při výběru externisty je také sladění očekávání. Důležité je, abyste se potkali v tom, co považujete za hotovou práci (tzv. definition of done neboli DoD). Když například bude programátor očekávat, že vám dodá jen části kódu, které ještě někdo projde a opraví, ale vy budete očekávat už kompletně odladěný výstup, akorát si říkáte o pořádný průšvih.

Co přitom lze považovat za hotovou práci? Pokud jsou například součástí zadání akceptační testy, odrazit se můžete od nich – jakmile na testovacím serveru prochází testy v pořádku, práci lze považovat za hotovou.

Další složkou je poměrně techničtější část, a sice standardy, kvalita a proces předávání kódu. Zde můžete užitečné nástroje jako například PHPStan, které kontrolu provádí za vás. I tak je ale vhodné, aby výstup kontroloval zkušený programátor při tzv. code review.

Nepřehlédněte: Co dělat, když vaše aplikace neplní očekávání? Podívejte se, co je důležité dělat v naší první i druhé části.

Na co dalšího u spolupráce myslet

Co dalšího byste určitě měli požadovat, jsou termíny jednotlivých dodávek a cenový odhad práce (i když externistu platíte hodinově). To se ostatně týká i ne-programátorského světa. Poté by součástí měly být i patřičné administrativní náležitosti, jako smlouva, ochrana dat, obchodní tajemství a sladění se na komunikačních kanálech.

Jakmile máte vše takto podchycené, můžete na externisty delegovat úkoly a spolupráce má nakročeno k úspěchu. U hlavních částí aplikace je dobré se zamyslet nad jejich architekturou. Zde může být architektura součástí zadání od vašeho hlavního programátora a daný úkol může poté jít i na externistu. Více o architektuře jako takové se dozvíte v tomto našem tipu.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme vytvořit skvělý produkt

Domluvme si schůzku. Chcete si nejprve utřídit myšlenky? Navrhněte si zadání nanečisto s AI asistentem.