Menu

Tip: Proč nezapomínat na technologické poradenství?

Zvažujete vývoj aplikace či webu a chcete mít vše podchycené správně? Pak byste neměli určitě opomenout zařadit také technologické poradenství, které vám v tomto pomůže nic neopomenout. A co přesně do něj může spadat? Představuje šéf vývojářů Modrého ducha, Michal Zíma.

Co vlastně takové technologické poradenství znamená?

Obecně se dá definovat jako koncept, díky kterému se vy můžete soustředit na svůj byznys a na vývoj webu či aplikace necháte dohlížet odborníka, který díky svým zkušenostem dokáže vyhodnocovat jednotlivé kroky dodavatele a vše usměrňovat tak, aby se projekt dotáhl do zdárného konce. 

Hodí se tak všem, kdo chtějí, aby vývoj dopadl dobře, přičemž nemají úplně dostatek času nebo kompetencí k tomu vývoji porozumět do detailu. Princip je podobný, jako když byste chtěli stavět dům: najmete si stavební firmu spolu se stavebním dozorem, který se postará o to, aby stavba probíhala podle plánu a správně. 

Jako první budete konzultovat technologie

Vývoj v základu samozřejmě souvisí s technologiemi. Jako první byste tedy určitě měli řešit, na jakých technologiích bude aplikace postavená, a to i z dlouhodobým hlediskem. Obecně doporučujeme držet se ověřených věcí, které jsou aktuálně vyvíjeny a nebudete mít s největší pravděpodobností problém sehnat i v budoucnu tým pro váš projekt. Více o volbě technologií jsme rozebírali rovněž v tipu Jaké zvolit technologie při tvorbě aplikace. Zároveň je ale dobré sledovat i aktuální trendy, abyste zbytečně nezaostávali. Typickým příkladem může být umělá inteligence, která může v programování pomoci.

Nepřehlédněte: Máte projekt již rozběhlý, ale jeho průběh se nevyvíjí úplně podle vašich představ? Podívejte se, jak na takovou záchranu projektu a jak Modrý duch může pomoci.  

Na řadu přichází bezpečnost 

Důležité a často opomíjené téma je bezpečnost aplikace (například z hlediska autentizací, zabezpečení dat, ochrany proti útokům, zneužití služeb, pravidelných aktualizací aj.). Zde se nabízí, aby vývojáři využívali dnešní frameworky, které toto z velké části řeší.

Kód ale není jedinou částí – důležité je myslet také na to, kde vaše aplikace poběží a v jaké infrastruktuře bude zasazena. Proto je důležité zaměřit se na prostředí jako celek; jak aplikační server, tak databázový server, případně cloudové řešení. Toto všechno by měl váš konzultant v rámci poradenství podchytit. 

Následuje systémová architektura    

Systémovou architekturu si můžete představit jako takovou kostru, kterou když špatně navrhnete, aplikace se může jednoduše sesypat jako domeček z karet. Zahrnuje strukturu, komponenty, moduly, rozhraní a vztahy mezi nimi. Jedná se o abstraktní pohled na celý systém, který umožňuje pochopení jeho fungování a interakcí mezi jednotlivými částmi.

Je tedy zásadní pro vývoj komplexních systémů, protože pomáhá zajistit, že systém bude splňovat požadavky týkající se výkonu, spolehlivosti, bezpečnosti, škálovatelnosti a dalších důležitých vlastností. Výsledkem bývá nějaký strukturovaný popis, specifikace či předimplementační analýza. 

Proto je důležité, aby byla uchopena správně. V rámci technologického poradenství tak konzultant vytvoří jakýsi most mezi vámi a vývojáři, aby bylo dobře uchopené a hlavně na všech stranách pochopené zadání

Nelze opomenout propojení systémů 

Propojení systémů je dnes velice důležité a využívá se k tomu aplikační programové rozhraní API. To ve zkratce umožňuje, aby data, funkce a služby jednoho systému byly přístupné nebo využitelné v jiném systému. 

Takováto integrace může probíhat několika způsoby:

  • Získávání dat, typicky třeba informace o produktech, uživatelích, transakce apod.
  • Odesílání dat, například pro aktualizaci informací, vytvoření nových záznamů apod.
  • Spouštění funkcí, může napříkad existovat API pro odeslání e-mailů, kde aplikace může požádat tento systém o odeslání e-mailu.
  • Synchronizace, kdy API integrace může být využita pro synchronizaci dat mezi systémy, což je často důležité, aby měly systémy vždy aktuální informace.

Důležité je, aby konzultant dohlédl na průběh přenosu dat, a to tak, aby vše probíhalo spolehlivě a nemuseli jste se obávat nějaký nečekaných chyb. Zároveň vám poradí, která data se mají přenášet a jakým směrem. 

Takto správný návrh vám může ušetřit i značnou část budgetu. Pokud totiž propojení má v průběhu nějak měnit či upravovat, bývá to velice nákladné. Proto je důležité vše nastavit správně již na začátku. 

Nepřehlédněte: Máte e-shop a chcete si řadu věcí ulehčit? Může vám v tom pomoci již zmíněná umělá inteligence. Podívejte se, jak díky ní budete ještě efektivnější

Testování by mělo být samozřejmou složkou

Prakticky jakýkoli vývoj by mělo doprovázet neustálé testování, protože jen tak poznáte, že jdete správným směrem. Proto by konzultace v rámci technologického poradenství měla zahrnovat rovněž testování navrhované aplikace, a to především s ohledem na vaše byznysové cíle. To je koneckonců stěžejní důvod, proč je tvořena. 

Výhodou je, že konzultant zná jak tento pohled, tak účel aplikace a také technologické pozadí. Díky tomu je schopen dohlédnout jednak na jednotlivé prvky testů (například stanovení správných cílů, testovací plán, implementaci, optimalizace apod.), tak provést první iteraci a předat vám strukturované výstupy.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

1

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku