Menu

Tip: Jaké jsou benefity integrace systémů a API?

V dnešním digitálním světě je důležité mít vše dobře propojené. Obzvláště, pokud řešíte novou aplikaci. Správně uchopená integrace systémů a využití moderních technologií vám totiž může přinést řadu benefitů. Jak k ní ale přistoupit a na co je důležité u ní nezapomenout? Představuje Michal Zíma, šéf programátorů BlueGhostu.

Proč vlastně systémy propojovat? 

Ve většině firem je dnes standard používat řadu různých systémů, které pro svou práci potřebujete. Čím více ale takových systémů máte, tím může být složitější se v nich vyznat, a to hlavně pro kolegy, kteří se na vaší práci mohou podílet. Abyste nepřišli o výhody všech systémů a nemuseli je všem vysvětlovat, může vám pomoci právě automatizovaná integrace, která vám umožní sdílet data mezi systémy, což vám přinese úsporu času a sníží chybovost vstupů.   

Může vám tak pomoci k lepší efektivitě, produktivitě, optimalizaci procesů, správě dat, snížení nákladů a v neposlední řadě také ke zlepšení zákaznické zkušenosti. 

Důležitou roli zde hrají standardizovaná rozhraní

Pro efektivní integraci je důležité využít tzv. standardizovaná rozhraní. Pokud řešíte novou aplikaci programovanou na míru, ujistěte se, že tato rozhraní bude podporovat. Ideálně přes ně bude komunikovat, čili napojí se na váš již existující systém, a zároveň přes ně bude data servírovat.  

Nejčastěji budete řešit API (Application Programming Interface), což představuje sadu definovaných pravidel, protokolů a nástrojů pro komunikaci a výměnu dat mezi různými částmi software. Jedná se tak o specifikaci, která určuje, jakým způsobem mohou různé části softwaru (často označované jako klienti a servery) interagovat a vyměňovat si data a funkce.

Toto rozhraní může být ve formě knihoven, webových služeb, protokolů nebo jiných mechanismů. Mezi jeho výhody  spadá univerzálnost a flexibilita, opětovné použití, snadná integrace, rychlý vývoj, stabilita, zpětná vazba systémů, rychlost, škálovatelnost a v neposlední řadě i bezpečnost. 

Nepřehlédněte: Chcete si pojistit, že vaše webová aplikace uspěje, bude plnit vámi vytyčené cíle a zákazníci ji budou s radostí používat? V tomto tipu se dozvíte, jak toho dosáhnout

Průzkum jako základní stavební kámen

Před samotnou integrací je důležité si dobře zmapovat, v jakém stavu se které části vašeho systému nachází. Proto by na začátku mělo dojít k průzkumu a sběru požadavků na propojení. Zde je určitě lepší mít k ruce někoho, kdo se orientuje v interních systémech a zároveň někoho, kdo dobře zná interní procesy. 

Propojit dnes můžete v podstatě cokoliv s čímkoliv, je jen důležité pamatovat na to, že některá propojení jsou velice náročná časově a finančně, přičemž se vynaložené náklady nemusí vrátit. V základu je tedy potřeba zjistit, co vše chcete propojovat. Zde se vyplatí mít konzultanta v rámci technologického poradenství

Jakmile máte hotovou strukturu propojení, můžete se pustit do návrhu API. Zde vám pomohou zkušení programátoři nebo výše zmíněný konzultant. Jakmile budete mít dokumentaci API hotovou, máte z velké části hotovo. Stačí vše již „jen” naprogramovat. 

API pro zrychlení vývoje aplikace

Díky jasně definovaným rozhraním pak můžete vyvíjet více částí najednou. Programátor jen musí dodržet přesnou specifikaci. API totiž není závislé na platformě ani programovacím jazyce, takže můžete vyzkoušet například nové technologie a přístupy. Díky tomu, že je API nezávislé na platformě nebo programovacím jazyku, můžete jednoduše rozšiřovat aplikaci i pomocí jiných technologií nebo přístupů.

Dobrým příkladem zde mohou tzv. microservices, kdy každá mikroslužba má specifickou funkci, kterou vykonává, a může být vyvíjena, nasazována a škálována nezávisle. Hledisko integrace v kontextu mikroslužeb je klíčové, protože mikroslužby musí spolu efektivně komunikovat a integrovat se do funkčního celku.

Microservice architektury si tedy můžete představit jako co nejmenší kousky aplikace, které spolu komunikují pouze přes API. Pro rozdělení na jednotlivé celky je ale potřeba se zamyslet, jak spolu jednotlivé části souvisí a jaké mají mezi sebou vazby. 

Mnohdy se vyplatí značnou část budgetu věnovat návrhu. Dobře provedený návrh totiž umožní, aby aplikace byla rychlá, úsporná a efektivní – když například aplikaci dáte do cloudu, můžete šetřit, ale zároveň při velké návštěvnosti a vhodném šklálování zvládnete vše v pohodě obsloužit a není narušena kvalita. 

Zdroj: semaphoreci.com

Pomohou vám také low-code a no-code platformy 

Tyto platformy vám umožní bez znalosti programování propojit jednotlivé systémy mezi sebou, případně vytvořit nové funkce, které vám chybí. V přívětivém rozhraní si pomocí klikání a rozšiřování parametrů jednotlivých předpřipravených funkcí vytvoříte vlastní aplikaci, díky které si můžete stahovat data z různých zdrojů, vyhodnotit je a jednoduše si je nasdílet mezi systémy nebo vytvořit výstupy pro uživatele/administrátory.. 

Více o těchto platformách si můžete poslechnout v tomto BlueGhost Update podcastu.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

1

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku