Menu

Tip: Jak vám DevOps pomůže při vývoji aplikace?

Při vývoji aplikací se vyplatí využít naplno všech nabízených možností. Proto se i DevOps vyplatí řešit do hloubky, protože vám může přinést více benefitů, než o kterých jste možná slyšeli. Které to jsou? Představuje Michal Zíma, šéf programátorského týmu BlueGhostu.

Co vlastně znamená DevOps

DevOps je zkratka pro vývoj (Development) a provoz (Operations) a je to jedna z činností při vývoji aplikace, která spojuje vývojáře a IT operátory s cílem zkrátit vývojový cyklus, zlepšit dodávku softwaru a zvýšit stabilitu a spolehlivost aplikací. Trochu složitý popis? Určitě, proto můžeme využít oblíbený příklad stavby domu.

DevOps je takový technolog, který říká, jaká technologie se má v jaké fázi stavby použít. Dává různá doporučení, navrhuje materiály, dbá na modernost, úspornost a nejnovější trendy. Zkrátka směřuje vše ke kýženému výsledku. A u stavby aplikací je to podobné. Pomůže vám s nastavením celého projektu, prostředím, ve kterém poběží produkce i testy a nástroji pro automatickou kontrolu, jež zajistí vyšší kvalitu kódu.

Můžete se bez něj sice obejít (tedy budete vytvářet bez DevOps specialisty a uděláte si to sami – nejjednodušší prostředí je standardní LAMP server, se kterým dnes v podstatě ovládá každý juniorní vývojář webových aplikací), ale ztratíte tím užitečné funkce, které hrají významnou roli zejména při vývoji větších aplikací.

Kde všude vám pomůže

Jako první určitě můžeme zmínit vývojové a produkční prostředí. Tam ale zdaleka nekončí – největší službu poskytne z hlediska automatizace procesů, zejména při nasazování. Zde řeší celý proces, který zároveň důkladně kontroluje. Pokud se tedy v aplikaci objeví nějaká chyba, celý proces nasazování (deploye) se zastaví, díky čemuž se do ostrého prostředí nemůže dostat aplikace s chybou (a menší chybovost = méně nespokojených klientů).

Toto nejvíce ocení především backend vývojáři, protože v backend prostředí nemusí být chyby na první pohled zřejmé.


Jaké další výhody přináší

Kromě výše uvedeného vám však DevOps přinese řadu dalších výhod. Jako první určitě můžeme zmínit zvyšování spolehlivosti aplikace. Při běžném vývoji se totiž často stává, že se zapomene na nějaký test či kontrolu kódu. Díky statické kontrole kódu toto ale podchytíte, resp. odhalíte nekvalitní kód či možné chyby, a to včetně chybějících testů.

Druhou výhodou jsou analytické nástroje a získaná data z nich. Ty ocení hlavně projektoví manažeři a programátoři, protože jim pomohou zvýšit efektivitu vývoje anebo zlepšit celou aplikaci jako takovou.

Nepřehlédněte: Přemýšlíte, jak efektivně měřit výkon své aplikace? Pak si určitě pusťte tip Jirky Hochmana, šéfa mediálního týmu.

Třetí výhodou je rychlejší dodání nových funkcí. Díky správnému nastavení procesů a automatizaci testů je zapotřebí méně času při nasazování a zkoušení nových funkcí. Tyto úkony bývají náročné zejména u větších aplikací, proto pokud plánujete větší projekt, určitě byste DevOps neměli vynechat.

Čtvrtou výhodou je cloud a infrastruktura. DevOps dovoluje s infrastrukturou pracovat jako s částí kódu – versovat ji a díky skriptům vytvářet nová serverová prostředí bez nutnosti něco nastavovat ručně. Co to znamená? Ve zkratce to, že vám tím zjednoduší škálování a správu aplikace.

Kdy je vhodné DevOPS řešit

Možná se teď ptáte, jestli se pokročilejší DevOps hodí i pro váš projekt. V tomto je důležité udělat si přehled, zda se vám vyplatí. Nejčastěji to bývá tehdy, pokud jste už nějaký projekt s pokročilým DevOps řešili. Tzn. máte nastavené procesy a není pro vás problém takto implementovat. Dále se vyplatí tehdy, kdy řešíte velký projekt, který se zkrátka bez DevOps neobejde. Obecně je vždy dobré toto prokonzultovat s vývojáři kteří vám dají vhodné doporučení.

Nepřehlédněte: S čím vám vlastně technologický konzultant pomůže? Podívejte se na náš tip Proč nezapomínat na technologické poradenství.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku