Menu

Tip: Jakou zvolit technologii při tvorbě webové aplikace?

PHP? Javu? Nebo JavaScript s Reactem? Podle čeho vlastně vybrat technologii pro tvorbu webové aplikace... A proč využít framework? Základní rozhodovací kritéria vysvětluje Michal Zíma, šéf programátorů BlueGhostu.

Ve videu a níže se dozvíte takové shrnutí důležitých věcí, které byste určitě neměli opomenout před tím, než se do vývoje webové či mobilní aplikace pustíte. 

Frontend, či backend? A jaký uživatelský sektor?

Hlavním a prvním kritériem bude, zda zvolit, frontend, či backend. Častou odpovědí však bývá, že budete potřebovat obě. Frontend je to, s čím jako uživatel interagujete (na co můžete například kliknout), backend pak to, co běží na pozadí.

Položte si také otázku, v jakém sektoru se pohybujete. Například bankovní aplikace se budou zaměřovat hlavně na stabilitu, než kolik bude stát samotný vývoj. Startupové aplikace budou spíše řešit rychlost vývoje, přičemž bezchybnost bude (alespoň ze začátku) pravděpodobně minoritní. Pokud řešíte utilitu pro sebe, zaměřte se na technologie, které znáte. 

Jaká zařízení mají aplikaci provozovat?

Samozřejmostí je ujasnit si, pro jaká zařízení bude aplikace primárně nastavena. Zda poběží na desktopu nebo hlavně na mobilních zařízeních. Spolu s tím si dobře rozmyslete, jak budete plánovat updaty, a sestavte si ideálně persony uživatelů

Jaký programovací jazyk použít?

Z hlediska programovacích jazyků máte hned několik možností:  

  • PHP – pro aplikace středního či větší rozsahu 
  • .NET – pro aplikace středního či většího rozsahu
  • Java – slouží hlavně pro serverové prostředí a rychlost 
  • React – knihovna nad Javascriptem, která je v poslední době velice trendy a programátory využívaná

Vyplatí se také vsadit na frameworky, díky kterým získá vaše aplikace nějaký rámec a zachová zároveň programátorské standardy. Ušetříte také celkem dost času. Nabízí se také možnost využít umělou inteligenci Copilot, která je schopná napsat část kódu za vás. 

Jak uchopit samotný vývoj? Ideálně jako projekt 

Z hlediska projektového řízení se nabízí několik přístupů – osvědčený je například SCRUM. Ale můžete využít i další možnosti pro efektivní práci s časem

Jak se vám článek líbil?

6

Praktický

2

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku