Menu

Update: Design proti změně klimatu, aneb jak pomáhá UX při sázení stromů

Proč se vyplatí sázet stromy v Africe nebo v Indonésii více než v Německu nebo v Čechách? Jaké aplikace jsou nejoblíbenější v Ugandě a s jakými problémy se zde výzkumník může setkat? O tomto i dalším je řeč se designérem Ondřejem Sedláčkem.

Update: Design proti změně klimatu, aneb jak pomáhá UX při sázení stromů

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Postav dům, zploď syna a zasaď strom. Tato klasická poučka má původ už v biblických časech a přesto je, alespoň její poslední část, nanejvýš aktuální. V době globální změny klimatu představují stromy, lesy a pralesy velmi cenné pomocníky, jak ukládat CO² do biomasy a snižovat tak jeho množství v zemské atmosféře. Podle zprávy OSN dnes zalesněné plochy pokrývají přibližně 31% pevniny, což odpovídá asi 2 miliardám tun oxidu uhličitého pohlceným za rok.

Bohužel, množství lesů na planetě se neustále snižuje. Během posledního desetiletí se jedná o úbytek ve výši téměř 50 tisíc km² ročně, což je plocha odpovídající asi ⅔ České republiky a přibližně jedné desetině procenta celosvětové lesní plochy. I přes všechna alarmující fakta je zjevné, že finanční zisk z dnešního kácení je pro mnohé státy vítanější, než odpovědnost vůči budoucnosti. Je možné toto změnit?

V úvodu citované přísloví sice každého z nás vyzývá k sázení, ale jen málokdo k tomu má vhodné podmínky. Ne každý má zahradu a na dvorek městského činžáku se příliš mnoho lesa nevejde. Navíc, i v případě, kdy máte k dispozici volný pozemek v české kotlině, pořád bude platit, že stromy v jiných částech světa porostou desetkrát rychleji a po zasazení dokáží pomáhat mnohem dříve. V Amazonii, v tropické Africe nebo Indonésii tak lze naší uhlíkovou stopu snižovat mnohem efektivněji než u nás. Jakým způsobem lze z naší pozice podpořit výsadbu stromů v těchto oblastech, aby byla klimaticky prospěšná a dávala ekonomický smysl? A jak může digitální design propojit obyvatele střední Evropy a vzdálené africké lesníky? O tomto i dalším je řeč se designérem Ondřejem Sedláčkem v nové epizodě Updatu.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

8

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku