Menu

Update: Jak funguje ChatGPT? O AI chatbotech s Janem Šedivým

Jak dokáže AI napsat báseň, seminární práci nebo zdrojový kód? Znamenají velké jazykové modely revoluci pro kreativní profese, nebo jde jen o autocomplete na stereoidech? O tom je rozhovor se spoluautorem chatbota Alquist a vedoucím oddělení Velkých dat a cloud computingu na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT

Update: Jak funguje ChatGPT? O AI chatbotech s Janem Šedivým

Nalaďte si Update každých 14 dní:

V epizodě se dozvíte:

  • Na jakých technologických principech stojí ChatGPT?
  • Jak vznikl jazykový model, který jej pohání, a jaká data využívá?
  • Jak se liší chatboti pro mluvené a psané slovo?
  • Jak se vyvíjí a testují chatboti?
  • Jaké je využití konverzačních chatbotů v současnosti a jaká je jejich budoucnost?

Co přinese rok 2023

Co přinese rok 2023 v oblasti technologií? Na tuto otázku nedávno odpovídal John Naughton, profesor britské The Open University a autor populární publikace From Gutenberg to Zuckerberg. Podle jeho slov by se letošek mohl v mnohém podobat roku 1993. Proč? Tehdy spatřil světlo světa Mosaic, první široce dostupný internetový prohlížeč. Ačkoliv world wide web vznikl již o několik let dříve, ve svých počátcích zůstával doménou technologických nadšenců z univerzitních laboratoří. Byl něčím, o čem široká veřejnost sice občas zaslechla zprávu, ale rozhodně jej nepoužívala. V běžném životě pro web nebylo využití a neexistovala ani snadná cesta, jak se k němu připojit. Poté ale přišel Mosaic, browser který se v lecčems podobal těm dnešním a který mohl používat prakticky kdokoliv. A tak začal příběh, který už všichni známe.

Něco podobného se děje i nyní. Ačkoliv umělá inteligence v podobě neuronových sítí tu s námi již nějakou dobu je, její tvůrčí potenciál zůstával pro většinu lidí neviditelný nebo nedostupný. Využívat tyto algoritmy ke generování hudby, designu, obrazů nebo textů bylo v minulých letech sice možné, ale také obtížné. Obvykle si to vyžadovalo programátorské dovednosti a mnoho práce, než systém začal vracet smysluplné výsledky. Tvůrčí nástroje, které se objevily v posledních měsících, ale dokáže používat prakticky kdokoliv. Jejich ovládání je snadné a výstupy přesvědčivé. A tak v roce 2023 začíná příběh nový, jehož pointu ještě neznáme.

Přesvědčivé výstupy ChatGPT

Nejspíš nejdiskutovanějším generativním nástrojem současnosti je ChatGPT uvedený v listopadu loňského roku společností OpenAI. Ten má uživatelské rozhraní podobném Messengeru nebo Slacku, kde jednoduše položíte otázku nebo zadáte požadavek typu; Můžeš složit oslavnou báseň o natáčení podcastu? Můžeš napsat seminární práci o vlivu technologií na design? Licenční smlouvu na využití autorsky chráněného díla? Nebo, zdrojový kód webového audio přehrávače za využití javascriptového frameworku React? Výsledek poté přijde za několik sekund a jeho kvalita bývá skvělá. Tak dobrá, že i pedagogové na středních a vysokých školách nedokáží rozpoznat takto vytvořené práce a dokonce ani komise ve vědeckých časopisech nejsou schopné spolehlivě poznat, jaký abstrakt napsal kolega z oboru a jaký algoritmus.

Jak dokáže AI napsat báseň, seminární práci nebo zdrojový kód? Znamenají velké jazykové modely revoluci pro kreativní profese, nebo jde jen o autocomplete na stereoidech? O tom je rozhovor s Janem Šedivým, spoluautorem robota Alquist a vedoucím oddělení Velkých dat a cloud computingu na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

14

Inspirující

2

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku