Menu

Update: Program, který programuje. Jak změní ChatGPT tvorbu aplikací?

Nahradí ChatGPT lidské programátory a jak může AI pomoct při psaní kódu? Možnosti a omezení inteligentního nástroje od OpenAI komentuje technologický ředitel a šéf programátorského týmu BlueGhost, Michal Zíma i samotný chatbot oživený pomocí hlasového syntezátoru.

Update: Program, který programuje. Jak změní ChatGPT tvorbu aplikací?

Nalaďte si Update každých 14 dní:

V epizodě se dozvíte

  • Jaké má ChatGPT programátorské schopnosti?
  • Jak je možné, že ChatGPT dokáže programovat?
  • Pomůže i zkušeným developerům, nebo je to jen asistent pro začátečníky?
  • Jaký je rozdíl mezi ChatGPT a dalšími no-code platformami?
  • Zvládl by chat přijímací test pro uchazeče do programátorského týmu BlueGhost?
  • Jak se změní programátorská praxe během následujících let?

Je ChatGPT vítaným společníkem, a nebo Mefistem, který společně s dalšími generativními AI nástroji brzy zaujme naše místo? Takovou otázku si kladou nejen designéři, ale i specialisté v dalších kreativních profesích. Chat od společnosti OpenAI se totiž zdá být skutečným kouzelníkem, který ukazuje své dovednosti snad ve všech oblastech lidských aktivit. Zadáme-li do vyhledávacího okénka Googlu anglickou frázi “Using Chat GPT for”, dostaneme zpět 300 tisíc zmínek popisujících, jak může být tato forma umělé inteligence užitečná v tom či onom odvětví. Letmý pohled na výsledky nám poté ukáže, že aplikace už nachází využití ve všech fázích design procesu, sestavuje byznys plány a marketingové strategie, skládá poezii, překládá ze svahilštiny, vypráví pohádky pro děti a vymýšlí recepty na nedělní oběd.

Dokáže ChatGPT sám programovat?

Mezi jednu z často uváděných super schopností Chatu GPT patří také programování. 45 terabytů dat, na nichž byl tento jazykový model vycvičen, obsahovalo také bezpočet softwarových dokumentací, otevřených úložišť zdrojového kódu nebo diskuzních vláken řešících nejrůznější problémy vývojářské praxe. Máme tedy k dispozici program, který dokáže sám programovat? Můžeme se jako digitální designéři těšit, že se z našich prototypů stanou stisknutím klávesy enter fungující aplikace? A nebo se jedná jen o další z řady tzv. no-code platforem, které sice občas usnadňují práci, ale jejich schopnosti i využití bývají značně omezené?

Na tyto otázky v nové epizodě Updatu odpovídá Michal Zíma, který vede vývojářský tým v BlueGhostu. Aby ale byla debata vyvážená, není Michal jediným hostem. Nechceme mluvit o Chatu bez Chatu, a proto v rozhovoru zazní i komentáře vygenerované pomocí samotného GPT algoritmu.

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

4

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku