Menu

Update: Jak vytvořit aplikaci, která koná dobro, radí manažer nadace Vodafone

Jak vypadá boj mezi dobrem a zlem v digitálním světě? Jak se vyvíjí a provozuje software, který je v tomto prostředí kladným hrdinou? Aplikace, které kompenzují každodenní problémy handicapovaných, zachraňují lidské životy, nebo zkrátka jakoukoliv formou páchají dobro? A jak funguje nadace, která má tyto projekty na svědomí?

Update: Jak vytvořit aplikaci, která koná dobro, radí manažer nadace Vodafone

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Klaďáci a záporáci ve vašem telefonu

Digitální svět je plný aplikací s plusovým, ale i s mínusovým znaménkem. Stačí si vzpomenout na všechny ty programy, které se v nás snaží probudit závislost na jejich používání, brání nám v koncentraci, vyvolávají falešné představy o fungování světa nebo nás chtějí napřímo podvést. To jsou ti jasní záporní hrdinové. Vedle nich existuje mnohem větší skupina webů a platforem, které stojí někde na pomezí, v šedé zóně. Jen málokdo se zřejmě stane neústupným nepřítelem, nebo naopak vášnivým obhájcem online nakupování potravin nebo emailového klienta. A pak jsou zde také pozitivní hrdinové. Například aplikace, které vám pomohou přestat kouřit, přivolají záchranku, když vás potkají zdravotní potíže nebo vám pomohou uniknout před domácím násilím.

Jak propojit dobro s byznysem?

Technologie nevznikají v izolovaném světě, ale formuje je kulturní a společenský kontext. Naše problémy, potřeby, touhy, obavy a očekávání ovlivňují inženýry a designéry a podstatně se podílejí na podobě a užití inovací. Proto je důležité otevírat příležitosti, které obrací pozornost k jednoznačně pozitivním cílům a směřují úsilí žádoucí cestou. Ne vždy se ale dají pozitivní přínosy propojit s ekonomickými výnosy, a tak mnohé digitální projekty musí nejdříve získat podporu, aby mohly nejen vzniknout, ale zejména dále fungovat.

Jak lze získat financování pro aplikaci, jejímž hlavním cílem je pomáhat?

Co je potřeba nachystat, abyste získali pomoc nebo dotaci? Co všechno, kromě peněz, budete potřebovat, aby se váš projekt úspěšně rozběhl? A kde vlastně mohou aplikace nejvíce pomáhat? To se dozvíte od Jana Fencla, manažera nadace Vodafone.

Jak se vám článek líbil?

0

Praktický

0

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku