Menu

Update: Jak zlepšit UX veřejné správy, aneb proč se nevyznáte na webu vašeho města

Proč jsou weby a aplikace státní správy tak hrozivě nekonzistentní? Proč je digitalizace úřadů tolik problematická a existují vůbec nějaké normy? Co je to digitální design systém a kdy ho začnou používat i u vás na radnici? Odpoví strategický designér Miloš Vlach.

Update: Jak zlepšit UX veřejné správy, aneb proč se nevyznáte na webu vašeho města

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Co je to digitální design systém?

Opravdu je nutné vždy od začátku vymýšlet strukturu webu, styl tlačítek či podobu formulářů? Design systém je vlastně taková stavebnice. Stačí si jen otevřít manuál, stáhnout potřebné pluginy a začít dosazovat hotové díly do konkrétních situací.

Zdá se to jako praktická novinka, ale svým způsobem nejde o nic nového. Rozhlédneme-li se kolem sebe, uvidíme řadu podobných systémů, které tu jsou s námi už desítky let. Dopravní značení na silnicích, firemní brandové manuály, jednotná grafika knižních edic nebo navigace na letišti a v městské hromadné dopravě. Tady všude existují předdefinovaná pravidla, která sestavili designéři s duší inženýra a která těm ostatním tak nějak diktují, co mají dělat. Dobře vymyšleno, řeknete si. Asi nikdo nepochybuje o tom, že cílem dopravního značení je dobrá orientace a není zde prostor pro kreativitu. Tak proč nemá státní správa adekvátní navigaci i v digitálním světě?

Co brzdí plošnou digitalizaci?

Pro mnoho lidí je úřad místem, kde se vyplňují formuláře. Jak mohou digitální služby toto vnímání proměnit? Před nedávnem představilo Ministerstvo vnitra, do jehož kompetence spadá velká část tuzemské digitální agendy, jednotný design systém pro weby a aplikace českých úřadů a institucí. Na adrese designsystem.gov.cz najdete manuál, který má pomoci dalším týmům rychleji vytvářet digitální produkty tak, aby byly jednotné napříč veřejnou správou. Ministerstvo přitom vidí výhody v úspoře nákladů, v konzistenci uživatelského rozhraní a tzv. přidané hodnotě produkce.

Ano, zní to hezky. Tak proč tedy weby státní správy stále vypadají každý jinak a pro orientaci mezi nimi potřebujete bobříka odvahy? To se dozvíte od strategického designéra Miloše Vlacha!

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

5

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku