Menu

Update: Je programování jen pro muže? O (ne)rovnosti v IT s Ditou Formánkovou

Proč v 60. letech ženy běžně obsluhovaly první sálové počítače, ale dnes se (až na výjimky) do IT příliš nehrnou? Jak tento obor redesignovat v genderově vyrovnanější prostředí? V Updatu odpovídá Dita Formánková, dříve Přikrylová, zakladatelka Czechitas a v současnosti ředitelka pro diverzitu, inkluzi a spolupráci s komunitami ve firmě Avast.

Update: Je programování jen pro muže? O (ne)rovnosti v IT s Ditou Formánkovou

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Technologie a ženy včera, technologie a ženy dnes

Žijeme v informační společnosti a ovládnutí informačních technologií se stává klíčové pro jakékoliv zaměstnání. Podle magazínu Business Insider je vývoj softwaru nejslibnější pracovním odvětvím pro následující desetiletí a poradenská společnost McKinsey odhaduje, že v následující dekádě vznikne v Evropské unii asi 4 miliony nových pracovních pozic v oblasti STEM - což je zkratka pro Science, Technology, Engineering and Mathematics. To je nejvíce ze všech oblastí ekonomiky. Kdo na těchto pozicích usedne, když už nyní je na trhu IT odborníků nedostatek? O rovnoprávnosti v technických odvětvích hovoří Dita Formánková, zakladatelka organizace Czechitas, která se snaží motivovat ženy k práci v IT a ke studiu technických oborů.

Proč by měly ženy (a nejen ony) usilovat o to, aby z nich byly vývojářky? Kdo další je z technologických disciplín vyloučen? Proč holky nemají motivaci studovat technické obory a s jakými dalšími, celospolečenskými tématy to souvisí? Jakých přešlapů, které snad lze relativně snadno odstranit, se firmy z nevědomosti dopouštějí? Co akcentovat v pracovních inzerátech? Jak redesignovat pracovní podmínky a prostředí, aby byly pro ženy více atraktivní?

Pojďme krátce nahlédnout do historie a uvidíte, že současná situace se oproti minulosti liší. Ve Spojených státech v 60. letech pracovalo v oblasti počítačové vědy a aplikované informatiky asi 27 % žen. Což sice zdaleka není vyrovnaný podíl, ale i tak se jednalo o jedno z mála prestižních a vysoce placených povolání té doby, kde se ženy docela běžně vyskytovaly. A situace se dále zlepšovala až do počátku let 80., kdy bylo 37 % akademických titulů z těchto oborů uděleno ženám. Od té doby to však s rovností zastoupení jde od desíti k pěti a v roce 2010 byl podíl žen v IT, oproti 80.letům, ani ne poloviční.

Podle Českého statistického úřadu studovalo v roce 2018 na fakultách informatiky asi 17 000 studentů a jen 3300 studentek, tedy asi 16,5 procenta celkového počtu. Podíváme-li se na situaci v zaměstnání, zjistíme, že zde existovalo 206 tisíc pracovních pozic přímo souvisejících s digitálními technologiemi. Z toho bylo jen necelých 10 % obsazeno ženami. To je mimochodem druhý nejhorší výsledek z členských zemí EU, hned po Maďarsku.

Proč tomu tak ale je? Jak Dita vidí inkluzi v IT za 10 let? Bude to lepší? Jaké jsou úspěšné vzory, na které se koukat? A jaké problémy budou nejspíš přetrvávat? To se dozvíte ve třetím díle podcastu BlueGhost Update!

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

11

Inspirující

1

Zábavný

5

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku