Menu

Update: Patří odpadkový koš na smetiště dějin? Jak se designují cirkulární kanceláře

Jak vytvořit synergii mezi podnikáním a přírodou? Jak opustit lineární svět byznysu a implementovat do něj principy cirkulární ekonomiky? Jak změnit myšlení podnikatelského prostředí? I v tomto případě platí, že firma musí začít u sebe, nejlépe ve vlastní cirkulární kanceláři! Jak se takový prostor navrhuje a co je jeho podstatou?

Update: Patří odpadkový koš na smetiště dějin? Jak se designují cirkulární kanceláře

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Pracujete v kanceláři? A napadlo vás někdy, jak svým každodenním fungováním ovlivňujete životní prostředí?

Na pracovišti obvykle nevnímáme, kolik vyprodukujeme odpadu, spotřebujeme energie či kancelářského materiálu, přestože se obvykle jedná o nemalé objemy. Právě tyto problémy se snaží řešit Laura Mitroliosová, zakladatelka společnosti CIRA Advisory, která poskytuje poradenství v oblasti cirkulární ekonomiky a konkrétně i cirkulárních kanceláří. Jejím cílem je optimalizovat provoz firem a aplikovat principy udržitelnosti a cirkulární ekonomiky do pracovního prostředí.

Změnit pracoviště je spíše otázkou změny myšlení a zajetých kolejí

Jak se cirkulární kanceláře designují? „Ke změně se přistupuje komplexně, od snížení spotřeby primárních zdrojů, jako jsou voda a energie, až po minimalizaci vzniku odpadů. Nejedná se však jen o zdroje jako takové, jde i o změnu celkového přístupu k běžnému fungování kanceláří. S klienty se tedy zamýšlíme i nad tím, jakým způsobem a čím své prostory vybavují, jakou používají elektroniku, jak tisknou, zda mají na své partnery a dodavatele požadavky udržitelnosti, jaká jsou jejich kritéria při nakupování běžných provozních prostředků, materiálů, kancelářských potřeb atd.,“ říká Laura. Změnit svou kancelář na cirkulární tedy znamená zejména změnu stereotypů.

Začít se dá velmi rychle a v podstatě s nulovými náklady

Věděli jste třeba, že nejjednodušší úspora je odebrat od stolů v kancelářích koše na komunální odpad? Víte, že když nahradíte papírové utěrky za vysoušeč rukou, můžete stejně jako jeden brněnský projekt ušetřit až 516.000 Kč ročně? To je mimochodem ekvivalent více než 10 platů jednoho zaměstnance ve výši 50.000 Kč hrubého měsíčně. A to už je docela argument, proč se o udržitelnost zajímat, co říkáte? Poslechněte si více o cirkulárních kancelářích a buďte up to date s Blueghost Update!

Jak se vám článek líbil?

1

Praktický

4

Inspirující

0

Zábavný

0

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku