Menu

Update: Píšťalkou to začíná a domem končí. Jak vidí budoucnost 3D tisku v PrusaLabu

Co všechno dnes lze zhmotnit pomocí 3D tisku? Cokoliv od hraček přes repliky slavných uměleckých děl až po dům či funkční zbraň! O současnosti a budoucnosti technologie 3D tiskáren s šéfem PrusaLabu Ondřejem Kašpárkem.

Update: Píšťalkou to začíná a domem končí. Jak vidí budoucnost 3D tisku v PrusaLabu

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Věděli jste, že Česká republika je zemí, kde se nejčastěji vyhledává fráze „3D tisk“?

V přepočtu na počet uživatelů Googlu je to o 1 % více než v Jižní Koreji a o 34 % více než v sousedním Německu. Čeká nás budoucnost, v níž vedle žehličky a pračky bude 3D tiskárna běžnou výbavou české domácnosti? Nebo budeme navštěvovat místní 3D dílny podobně jako jsme chodili do copycenter? A co vlastně budeme tisknout? V dnešním díle Updatu vás vezmeme do PrusaLabu, otevřené dílny pod křídly Prusa Research a budeme si povídat s jejím šéfem Ondřejem Kašpárkem.

Co všechno se dá tisknout aneb potřebuju zbrojní průkaz?

PrusaLab je hojně využívaná designery, modeláři, architekty a dalšími kutily všeho druhu, kteří místní tiskárnovou „farmu“, jak se část provozu nazývá, hojně využívají pro realizaci svých nápadů. Potřebujete si vyzkoušet, jak váš prototyp vypadá v realitě? Jestli pasuje k ostatním komponentům či plní tu správnou funkci? Žádný problém, vše je hotovo za zlomek času a nákladů, než kdybyste svůj model zadávali do výroby.

Je libo protézu, která vám přesně padne? Nebo raději dvoumetrovou sochu Venuše Mélské? Vybavení pro vášnivé příznivce videoher, které se přizpůsobí na míru vašim dlaním a prstům? Adaptabilní šperky, boty, sportovní vybavení, součástky a komponenty do aut, elektrický motocykl nebo třeba celý dům či funkční pistoli? V katalozích objektů pro 3D tisk najdete už miliony připravených modelů, které si může kdokoliv stáhnout a vytisknout.

3D tiskem k udržitelnému myšlení

Co nenajdete v databázi, to si vyrobíte. Základní modelařinu dnes už zvládají i malé děti, a tak se snad brzy dočkáme masové popularizace této technologie. Ulomil se vám kus plastu v autě? Rozbilo se tlačítko u varné konvice? Díky 3D tisku si velmi levně vyrobíte součástky a náhradní díly, které vůbec neexistují nebo by k vám putovaly přes půl světa. Tím se mimo jiné prodlouží životnost věcí, které byste jinak vyhodili.

A jak je to s materiály? Věděli jste, že se dá tisknout nejen z plastu, ale i z kukuřičného škrobu, kovu, betonu nebo čokolády? Kam se tato technologie posune za 10 let? Pusťte si BlueGhost Update s Ondřejem Kašpárkem z PrusaLabu!

Jak se vám článek líbil?

2

Praktický

4

Inspirující

0

Zábavný

1

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku