Menu

Update: Proč nás videocally unavují? O online schůzkách s designérem MS Teams

Je deset hodin dopoledne, právě jste ukončili svůj třetí videocall a už jste utahaní jak po celém pracovním dni? Nejste sami. Koronavirová krize ještě umocnila trend, kdy prakticky veškeré schůzky, přednášky a školení lze odbavit online. Jaká jsou však úskalí a proč už všichni máme online meetingů plné zuby?

Update: Proč nás videocally unavují? O online schůzkách s designérem MS Teams

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Podle britského deníku Guardian vzrostl během roku 2020 počet online schůzek o 535 %

A ani po zpomalení pandemie se jejich množství nijak nesnížilo. Proč je tomu tak? Společnost LifeSize přišla s jiným průzkumem, který uvádí, že 94 % firem a organizací považuje video meetingy za cestu k vyšší produktivitě, 47 % uživatelů si pochvaluje nižší cestovní náklady a 76 % zaměstnanců oceňuje, že díky nim může pracovat na dálku. Seznam výhod je ještě mnohem delší a pod mnohé z nich bych se klidně podepsal.

Má to však háček. Zaznamenali jste, že už zkrátka nemáte zájem o další online webinář? Další školení s klientem přes Zoom? Že při představě další virtuální schůzky pociťujete jen a jen odpor? Nejste jedinní.

Na online komunikaci bychom se neměli koukat jen přes růžové brýle

Výzkumníci ze Stanfordské univerzity zjistili, že tato nová praxe někdy způsobuje psychickou i fyzickou únavu, pokles motivace i nechuť k dalším sociálním kontaktům. Příčiny přitom rozdělili do několika skupin. Patří sem například nadměrné nebo naopak malé množství očního kontaktu, rozptylující pohled na sebe sama, nedostatek zpětné vazby, technické potíže a další.

To však není vše. Věděli jste, že existuje určitá etika, jak se při online setkáních chovat? O jaká nepsaná pravidla se jedná a jak je porušujeme? A kam se virtuální interakce budou muset posunout, aby nám všem byly o něco příjemnější? Více vám o celé problematice prozradí Ondřej Žáček, UX designérem a spolutvůrcem platformy Microsoft Teams.

Jak se vám článek líbil?

4

Praktický

7

Inspirující

0

Zábavný

8

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku