Menu

Update: Virtuální zážitky pro seniory, aneb co zajímá nejstarší uživatele

Jakým způsobem se vytváří technologické inovace pro seniory? V rozhovoru s výzkumníkem a designérem Markem Hášou se dozvíte, jak překročit práh své vlastní sociální skupiny a mapovat potřeby, motivace i překážky o dvě generace starších uživatelů.

Update: Virtuální zážitky pro seniory, aneb co zajímá nejstarší uživatele

Nalaďte si Update každých 14 dní:

Kolik je vám let? Zeptáte-li se na tuto otázku náhodného člověka, je přibližně identická šance, že uslyšíte číslo nižší než 20 i vyšší než 65. Jinými slovy, podle Českého statistického úřadu žije dnes v České republice asi dva a čtvrt milionu dětí a teenagerů i stejný počet lidí v důchodovém věku. Před 10 lety však byla situace docela odlišná a nejmladší věková skupina převládala nad tou nejstarší asi o 250 tisíc osob. Naopak, v příštích 10 letech se vše otočí a senioři přečíslí mladou populaci přibližně o stejnou hodnotu.

Digitální technologie napříč generacemi

Statistici a sociologové se ve svých výzkumech neomezují jen na základní demografické údaje. Vedle nich se také zajímají o adaptaci digitálních technologií napříč generacemi, a tak víme, že mezi lidmi nad 65 let jich asi 52% pravidelně používá internet, 40% vlastní chytrý telefon a 14% z nich je aktivní na sociálních sítích. Zdá se vám to hodně? Pak vás nejspíš ještě více překvapí data ze Spojených států. AARP, což je asociace spojující tamní důchodce, Nedávno publikovala průzkum o technologických dovednostech starších Američanů. Ve skupině nad 70 let jich 72% vlastní smartphone, 56% tablet, 57% sleduje Smart TV, 28% má domácího asistenta a 21% nosí chytré hodinky nebo jiné zařízení ze skupiny wearables.

Hey Google!

Máte teď před očima vaší babičku a vzpomínku na to, jak jste jí kdysi dlouze vysvětlovali, jak zvednout mobilní telefon nebo napsat smsku? Podobných představ byste se měli nejspíš kvapem zbavit, protože dnešní důchodce má dost možná lepší telefon než vy, sleduje YouTube předplácí si Netflix a otázku na počasí začíná slovy „Hey Google". Během kovidové pandemie si velká část seniorů osvojila Instant messaging, Zoomování nebo online nakupování a u svých nových zvyků zůstávají i teď, když omezení postupně mizí.

Hostem Updatu byl tentokrát Marek Háša, výzkumník, produktový designér a zakladatel služby Kaleido, která nabízí virtuální zážitky těm nejstarším lidem z nejstarší věkové skupiny. V rozhovoru s ním se mimo jiné dozvíte, jakým způsobem se vytváří technologické inovace pro seniory, jak překročit práh své vlastní sociální skupiny a mapovat potřeby, motivace i překážky o dvě generace starších uživatelů.

Jak se vám článek líbil?

30

Praktický

85

Inspirující

10

Zábavný

62

Nic moc

Pojďme spolu vytvořit něco skvělého!

Dlouhodobá spolupráce může začít jedním kliknutím

Domluvit schůzku